maritbet girişmaritbet
Samsun'daki ev kiralarını mülteciler arttırdı!

Samsun'daki ev kiralarını mülteciler arttırdı!

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun’da kalan mülteciler yüzünden ev kiralarının fiyatının olması gerekenden fazla olduğunu belirtti.

Samsun'da 10 binden fazla mülteci yaşıyor. Samsunlu vatandaşlar evlerini bu mültecilere kiraya vermek istemiyor. Evlerini mültecilere kiralayan vatandaşlar ise normal fiyatından çok yüksek fiyatlara evlerini kiralıyor. Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun'da kiralık evlerle alakalı sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu.

Samsun'da yaşayan mültecilerin örf ve adetlerinin Türk vatandaşlarınkine benzemediğini belirten Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, “Samsun'da kalan mültecilerle alakalı çok büyük sıkıntılarımız var. Samsun'a 10 binden fazla mülteci yaşıyor. Ama bu insanlar Türkiye'ye yerleşti ise bunlara da ev temin etmek lazım. Mültecilere ev temin etsek bile mültecilerin sıkıntıları bitmiş olmuyor. Ülkemize Irak ve Suriye'den gelen mültecilerin yaşam tarzları, örf ve adetleri bizimkilerden çok farklı. Vatandaşlar evlerini mültecilere kiraya verdikten sonra mültecilerin evden ayrılmasıyla beraber evler kullanılmaz hale geliyor. Vatandaşlar bu yüzden evlerini mültecilere kiraya vermek istemiyor. Mültecilerin kiraladığı evlerdeki en büyük sıkıntı su ve elektrik aboneliğini üstlerini alamamalarıdır. Bu konu ile ilgili yetkili bürokratlarla görüşmeleri yaptım ama bir sonuç alamadım. Mültecilere ikamet izni verilirken, su, elektrik ve doğal gaz aboneliği izni verilmiyor. Mülteciler kiraladıkları evlerin bu giderlerini ödemezse borçlar evi kiralayan ev sahiplerine kalıyor. Kendini emlakçı diye tanıtan bazı dolandırıcılar da mültecileri ev bulmak vaadi ile kandırıyor ve dolandırıyor. Bu konuda bazı şikayetler alıyoruz ama bu dolandırıcılığı yapanlar kesinlikle Samsunlu emlakçılar değildir. Vatandaşlar evlerini mültecilere kiraya vermek istemeseler bile yüksek fiyatlı kiraları kabul ettikten sonra mecburen kiraya vermek zorunda kalıyor” dedi.

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral

“OKULLARIN AÇILMASIYLA BERABER KİRALAR DAHA DA ARTACAK”

Şu anda Samsun'daki ev kiralarının fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Oral, “Okullar yakın zamanda açılacak. Okulların açılmasıyla beraber şehrimize gelecek öğrencilerin kalacak ev bulma konusunda sıkıntı çekeceğini hissediyoruz. Ev bulma sıkıntısı artınca da ev fiyatları birden tavan yapıyor. Samsun'da 300-400 lira olması gereken kiraların fiyatı okulların açılmasıyla beraber 600-650 liraya kadar çıkıyor. Bunun sebebi de mültecilerin şehrimizde çok sayıda olması. Vatandaşlar 400 liralık evleri mültecilere 600 liraya kiraya veriyor ya da ev bulamayan öğrencilere veriyor. Samsun'da kira fiyatları aşırı derece fazladır. bugün Samsun'da 300 liraya kiraya verilen daireler oturulacak durumda değil. Şu anda odaya kayıtlı 300 tane emlakçı var. Bizim emlakçılarımız arasında günübirlik ev kiralayanlar yok. Günlük ev kiralayan kişilerin emlakçılık ile hiçbir ilgisi yoktur. Vatandaşlar, bir eve her gün değişik insanlar geliyorsa, o apartmanda oturan kişiler emniyete şikayette bulunsunlar. Desinler ki burada günlük ev kiralanıyor. Bu konuyla ilgili yetkili kişiler gerekeni yapacaktır. Bu tarz evlerin ne amaçla kullanıldığı herkes tarafından biliniyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'daki ev kiralarını mülteciler arttırdı!
  • 15.08.2015 11:13

Samsun'daki ev kiralarını mülteciler arttırdı!

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun’da kalan mülteciler yüzünden ...