maritbet girişmaritbet
Sağlam ve güvenli konutlar arıyoruz!

Sağlam ve güvenli konutlar arıyoruz!

Yapılan araştırmalara göre, son yıllarda sayıları hızla artan konut projelerinden konut alanların öncelikli sebebi deprem güvenliği. Markalı projeleri en çok yöneticiler, mimar ve mühendisler ile doktorlar tercih ediyor

Sayılan her geçen gün artan konut projeleri, özellikle büyük şehirlerde yaşayanların hayatlarında iyice yer edindi. Maddi imkânları elveren hemen herkes, bir an önce kendisine uygun bir 'projeden' konut almaya bakıyor. Peki markalı konut projelerinin kısa sürede hızla çoğalmasını sağlayan talebe etki eden faktörler neler? Projelerden en çok kimler konut alıyor?


Bu soruların cevabım Epos Gayrimekul Değerleme ve Danışmanlık ile Selas Türkiye'nin işbirliğiyle yapılan araştırmada aradık. 2010-2011 periyodunda bölgeler bazmda gerçekleştirilen 4 araştırmadan derlenen bulguların temel amacı, konut satm alma kararlarını etkileyen faktörleri incelenmek ve projelerden konut satın almak isteyenlerin profilini belirlemeye çalışmak. Araştırma kapsamında, hazırlanan sorular 8 bölge dahilinde, toplam 210 markalı konut müşterisi ve 400 potansiyel müşteriye uygulandı. Buna göre, konut satm alma kararlarını etkileyen faktörlerin başmda deprem güvenliği geliyor. Daha sonra, sırasıyla, müteahhit firmanın güvenilirliği, konutun güvenlikli olması, sosyal donatı alanları, konutun teslim tarihi, aidat tutarı tüketici için öncelikli önem arz ediyor.
 

YÖNETİCİLER ÖNDE GELİYOR

Projeden ev sahibi olan tüketicilerle yapılan görüşmelerde de, markalı bir projeden ev almayı tercih etmelerinin en büyük sebebinin deprem güvenliği olduğu görülüyor. Ayrıca, projelerin sağladığı sosyal donatı alanları ve yatırım olarak prim yapma kabiliyetleri de tüketiciyi projelere yöneltiyor. Araştırmada ortaya çıkan diğer çarpıcı sonuçlar ise projelerden konut alan kitlenin dağılımıyla ilgili.
Mesleki dağılıma göre, markalı projelerden ev alanların yüzde 23'ü orta ve üst düzey yönetici; yüzde 2.11 mühendis-mimar, yüzde 20'si tüccar-sanayici, yüzde 13'ü doktor-eczacı.

 

Evliler ve çocuklular daha çok satın alıyor

Araştırma sonuçlarına göre, projelerden ev alanların yüzde 79'ü evlilerden, geri kalan yüzde 21'i bekârlardan oluşuyor. Bu kitlenin yüzde 61'ini erkek tüketiciler oluştururken kadınlar yüzde 39'luk bölümü temsil ediyor.
Çocuk sayısına göre dağılımda ise alıcıların yalnız yüzde 38'i çocuksuz.
Yüzde 62'si ise çocuk sahibi. Bu kitlenin yüzde 33'ü tek çocuk sahibiyken, yüzde 20.5'i iki, yüzde 8'i üç ve yüzde 0.5'i de dört ve daha fazla çocuğa sahip.

 

Neden projeden ev aldılar?

Mustafa Kahvecioğlu – Eczacı

 "60 yaşındayım. Göktürk'te ev aldım. Yeni projelerde genellikle tünel kalıp kullanılıyor. Ayrıca güvenlikli olduğu için projeden almayı seçtim. İkinci el bir ev almayı düşünmedim; çünkü inşaat kalitesini bilemiyorsunuz. Evi alırken en çok yerini ve kalitesini önemsedim.
Firmanın kendi kredi olanaklarını kullandım."

Muhsine Çiğdem Taşçı - Bankacı

"53 yaşındayım. Şu anda da Uskumruköy'de oturuyorum ve Zekeriyaköy'deki bir projeden konut sahibi oldum. İnşaat kalitesini gözlemleme ve buna yatırım yapma şansınız olduğu için projeden konut almayı seçtim. Ayrıca, markalı projelerin teslimat güvenliği ve prim yapma kapasitesi var. Konutu satın alırken yüzde 15 oranında kredi kullandım. 36 ay vadeli bir ödeme planını tercih ettim."


Burcu Seçkiner - Yönetici

"29 yaşındayım. Çekmeköy'den konut aldım. İlk dikkate aldığım şey kalite.
Güvenlikli olması, sosyal alanlarının yanı sıra iyi getirişi olacağını da düşündüm.
Yeni projeler ödeme kolaylığı sağlıyor.
İnşaat yeni ve daha dayanıklı oluyor.
Toplu ulaşım ve anayollara yakın olması da önemli. Banka kredisiyle 96 ay vadeli aldım."
 

Ayşen Tekin - Tekstil Mühendisi

"45 yaşındayım. Sancaktepe'deki bir projeden konut aldım. Şu anda Kozyatağı'nda oturuyorum ama projelerdeki konutların daha güvenilir ve kaliteli olduğuna inanıyorum. Ayrıca sosyal alanlar da oluyor ve belli bir prim yapıyor. Konutun fiyatı kadar deprem yönetmeliğine uygun biçimde inşa edilmesini de önemsiyorum. Bir kısım maliyeti banka kredisiyle karşıladım ve 36 ay vadeyi seçtim."

Müge Yeşildağ - Eczacı
"44 yaşındayım. Çekmeköy'de bir projeden ev aldım.
Deprem bölgesinde yaşadığımız için hem depreme dayanıklı bir ev istedim; hem de çocukların güvenliği açısından bu yolu seçtim. Kozyatağı'nda bir evim var ancak bu sebeplerden ötürü kendim oturmuyorum.
Projeden ev alırken önce depreme dayanıklılığına baktım; sonra sosyal alanları ve otoparkı yeterli bir konut almaya dikkat ettim. Peşin aldım."

Ertuğrul Düzce - Makine Mühendisi

"46 yaşındayım, Bursa'da markalı bir projeden ev aldım. Çünkü yaptığınız yatırım değer kazanıyor.
Garantili oluyor. Ayrıca, sitenin çeşitli imkânları bulunuyor. İkinci eli tercih etmeme nedenim, son teknolojinin kullanıldığına emin olabilmek. Altyapı konusunda endişe taşımak istemiyorum. En çok önemsediğim nokta, ödediğim bedelin karşılığını alabilmek. 48 ay vadeli firma kredisiyle ev aldım."

Barış Dal - Mimar

"34 yaşındayım. Bursa'daki bir konut projesinden ev aldım. Güven verdiği ve kaliteli olduğunu düşündüğüm için ev almaya karar verdiğimde markalı bir projeye yöneldim. İkinci el bir konutu tercih etmeme nedenim ise modern çizgilerden ve gereksinimlerden uzak kalması oldu. Evi alırken en çok bir site olması beni cezbetti. Banka kredisiyle alım yaptım ve 120 ay vadeli bir ödeme planı seçtim."

Ayşem Ulusoy - Lojistik
"39 yaşındayım. Bahçeşehir'den ev aldım. Markalı proje seçme nedenim firmaya olan güvenimdi. Oturduğumuz bölgede pek çok proje yapmıştı ve konut sahipleri memnundu. Deprem yönetmeliğine uygun olması, sosyal yaşam aktiviteleri önemli. Oğlumun yaşı itibarıyla havuzu, çocuk parkı olan bir site seçtim." 5İ

Banu Aksoy Kabil - Yazılım Uzmanı

"38 yaşındayım. Çekmeköy'den konut aldım. Daha güvenilir olduğunu, sosyal alanların avantajlarını, iyi bir getirişi olacağını düşündüm. İkinci el bir konut sürekli masraf çıkarabilir. Yeteri kadar prim yapmayabilir. Şimdiki daireyi alırken inşaatın depreme uygunluğunu da araştırdım. Banka kredisiyle, 10 yıl vadeli aldım.'

Yalçın Yaymacı - Doktor

"45 yaşındayım. Çekmeköy tarafında inşa edilen bir projede konut sahibiyim. Şu anda da markalı bir konut projesinde yaşıyorum, inşaat sırasında yapılacak alımların daha uygun fiyatlarda olacağını düşünüyorum. Marka tercihiyle, belli bir kaliteyi inşa halindeyken daha az riskle daha ucuza elde etmek mümkün olabiliyor. Lokasyon, zemin ve inşaat kalitesi önemli. Firmadan 24 ay vadeli kredi kullandım."

Kaynak: Habertürk Emlak
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz