maritbet girişmaritbet
Rusya’daki kriz Türkiye’deki konut satışını nasıl etkiler?

Rusya’daki kriz Türkiye’deki konut satışını nasıl etkiler?

Yabancılara konut satışında atağa kalkan Türkiye'nin, Rusya'daki krizden nasıl etkileneceği tartışılıyor.

Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla birlikte son iki yılda yabancıların Türkiye'den konut almasının önü açılmış oldu. Sıcak para girişinin en önemli nedenlerinden birisi olan yabancıya konut satışında en çok Antalya ve İstanbul ilgi görüyor.

Geçtiğimiz yıla göre 2014'te yüzde 150 artan yabancıya konut satışı ülke ekonomisiyle birlikte inşaat sektörünü de hareketlendirdi. Ancak Türkiye'den en fazla konut satın alan Rusya vatandaşları bugünlerde çok zor günler geçiriyor.

Toplam dış borcu 678 milyar dolar, kamu borcu 48 milyar dolar, bankaların borcu 192 milyar dolar ve diğer şirket borçları olarak 422 milyar dolarlık borç etrafında dönmeye çalışan Rusya'da ekonomik kriz patlak verdi.

Sadece 2015 yılı sonuna kadar şirketlerin kapatması gereken borç tutarı 109 milyar dolar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de ekonomide hata yaptık açıklaması ve Rus Rublesi'nin 2014'te yüzde 50'lik bir değer kaybına uğraması Türkiye'deki konut satışlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Özellikle Antalya bölgesinde konut alımında liderliğe oynayan Rus vatandaşların kriz döneminde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Rusya'nın devlet kuruluşu statüsündeki Sberbank'ın konut kredisi faizlerini yüzde 16'ya yükseltmesi çarpıcı bir gelişme olarak göze çarpıyor.

Böyle bir dönemde yatırım için güvenilir liman olarak Türkiye tercih edilebilir. Antalya'da daha önce ev alan Ruslar bugünlerde dairelerini kelepir fiyata satıyor. Bölgedeki emlakçılara göre konut satışları olumsuz yönde etkilenecek.

Ancak TÜİK'in açıkladığı son verilere göre yabancılara konut satışında büyük bir artış var. Merak edilen nokta ise önümüzdeki günlerin Türkiye'de nasıl bir etki oluşturacağı. Bekleyip göreceğiz…

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rusya’daki kriz Türkiye’deki konut satışını nasıl etkiler?
  • 26.12.2014 16:44

Rusya’daki kriz Türkiye’deki konut satışını nasıl etkiler?

Yabancılara konut satışında atağa kalkan Türkiye'nin, Rusya'daki krizden nasıl e ...