maritbet girişmaritbet
Rusya, Türkiye'nin ek doğalgaz talebini reddetti!

Rusya, Türkiye'nin ek doğalgaz talebini reddetti!

Rusya'nın devlet kontrolündeki doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye'ye Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ek gaz yollamayı kabul etmediklerini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl aralık ayındaki Türkiye ziyaretinde Mavi Akım projesinden 3 milyar metreküp ilave gaz gönderilmesi konusunda anlaşıldığını açıklamıştı. Rus tarafı şimdi bu artırımın 2 milyar metreküpünün Türk Akımı üzerinden yapılacağını ifade etti. Türk Akımı'nın inşası henüz başlamadı.

Rusya Gazprom CEO'su Alexei Miller, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi. Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı.

Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Japonya seyahati sırasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'ni Ruslar yapmazsa başkasının yapabileceğini ve gerekmesi halinde Türkiye'nin doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebileceğini söyledi.

ERDOĞAN: BAŞKASI GELİR YAPAR 

Rusya ile Türkiye'nin önemli ticari ortak olduğu ve yaşananların doğalgaz ve nükleer santral gibi projeleri nasıl etkileyeceği sorusuna Erdoğan, "Bunlar aynı zamanda Rusya'nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten" dedi ve şöyle devam etti:

"Biz Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi kayıp olur. Türkiye gerektiğinde doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebilir."

RUSLAR TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİNİ YAPACAK

Rusya 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'ya yapacak.

Rusya aynı zamanda Türkiye'nin en büyük gaz tedarikçisi.

Reuters haber ajansına konuşan bir enerji yetkilisi, Rusya'nın devre dışı kalması halinde Türkiye'nin mevcut boru hattı kapasitesinin ortaya çıkacak açığı kapatabilecek durumda olmadığını belirtti.

"TÜRKİYE KISA VE ORTA VADEDE RUSYA'YA BAĞIMLI DURUMDA"

Özel sektörden bir doğalgaz şirketinin üst düzey yetkilisi de "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları doğalgaz açısından hiç gerçekçi değil. Türkiye kısa ve orta vadede Rusya'ya bağımlı durumda" dedi ve ekledi:

"Batıdan Trakya'ya gaz girişi olmaması demek, Türkiye için çok büyük bir problem. Oradan gelen gaz bütün Trakya, Marmara ve İstanbul'u besliyor. Orada o miktarda bir gaz getirecek başka bir boru hattı ya da sistemi yok. Mavi Akım'dan Türkiye'ye gaz gelmemesi demek bütün Karadeniz'i boşa düşürür, hidrolik açıdan sorun yaratır. Kış döneminde bunun telafi edilmesi mümkün değil."

TÜRKİYE'NİN ENERJİ ORTAKLARI

Türkiye Rusya'nın dışında İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir'den LNG alıyor.

Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen ve Trakya'dan giriş yapan Batı Hattı ile Karadeniz'in altından gelip Samsun'dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya'dan doğalgaz alıyor.

NÜKLEER SANTRAL

Ruslar tarafından nükleer santralin yapılmaması durumunda büyük bir sorun yaşanmayacağını kaydeden enerji yetkilisi, "Türkiye şu anda nükleer enerjiye mahkum değil. Şu anda bir elektrik kapasitesi fazlası var ve 2020'ye kadar devam edecek" dedi.

Türkiye, Rusya ile ilk nükleer santralin yapılmasının ardından Japonya ile Sinop'a ikinci bir santral yapılması konusunda anlaşma sağladı. Türkiye 2023 yılına kadar üçüncü bir santral yapımını da gündeminde bulunduruyor.

"Türkiye'nin eğer büyüme hızı yıllık yüzde 5'lerin üzerine çıkmazsa 2020'ye kadar kapasite fazlası çıkar, son yapılan yatırımlar, yenilenebilir enerji vs gibi yatırımlar eli rahatlattı" diyen aynı yetkili, "Sonuçta nükleer santral yapılmasa kısa vadede Türkiye açısından büyük sorun olmaz ve olmasa da olur" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Limak, Rusya'daki Ust-Luga Projesi'nin yapım işini aldı
  • 14.12.2021 16:33

Limak, Rusya'daki Ust-Luga Projesi'nin yapım işini aldı

Limak, Rusya’da Gazprom’a ait ‘mega proje’ denilen Ust-Luga Projesi’nde yardımcı ...

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaatı tamamlandı
  • 10.09.2021 11:32

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaatı tamamlandı

Rus enerji şirketi Gazprom'un, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin inş ...

Putin, inşaatında Türk şirketinin de yer aldığı tesisi açtı
  • 09.06.2021 17:21

Putin, inşaatında Türk şirketinin de yer aldığı tesisi açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,"Bu büyük iş birliğinin ileride benzer proje ...

Türkiye, yurtdışı müteahhitlikte tekrar dünya ikincisi oldu
  • 25.08.2020 14:04

Türkiye, yurtdışı müteahhitlikte tekrar dünya ikincisi oldu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, ‘Dünyanın En Büyük 250 Ulus ...

TürkAkım'ın deniz geçişinin yüzde 95'i tamamlandı!
  • 27.10.2018 16:34

TürkAkım'ın deniz geçişinin yüzde 95'i tamamlandı!

Rus gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıması planlanan TürkAkım projesinin deniz böl ...

Türk Akımı Projesi'nde bir aşama daha tamamlanıyor
  • 04.10.2018 15:42

Türk Akımı Projesi'nde bir aşama daha tamamlanıyor

Her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan 2 ayrı hattan oluşan Tür ...