maritbet girişmaritbet
Rusya, Türk İnşaat firmalarını zorlayacak

Rusya, Türk İnşaat firmalarını zorlayacak

Putin, Türkiye'ye yönelik hazırlanan yaptırım paketini imzaladı. Buna göre Türk şirketlerinin operasyonları ve ithalat kısıtlanacak.

Düşürülen Rus uçağı nedeniyle ticaret silahını çeken Rus Hükümeti, Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirleri içeren paket hazırladı. Putin'in imzaladığı yaptırım paketi, dün yürürlüğe girdi. Buna göre tedbir maddeleri şöyle: 

1) Merkezi Türkiye'de bulunan ve hukuken Türkiye'ye bağlı firmaların Rusya'da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor. 
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının Rusya'da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi i bulunanlar Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek. 
3) Türkiye'de üretilmiş belirli ürünlere Rusya'ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor. 
4) Rusya'ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye'ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor. 
5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki (charter) seferlerinin tamamı askıya alınıyor.
6)  Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya'nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediliyor. 

İNŞAAT ve FİNANS

Yaptırımların ilk etapta inşaat ve finans sektörleri için uygulanabileceği belirtiliyor. Rusya'da Enka, Rönesans ve Ant Yapı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Türk inşaat şirketi dev projeler yürütüyor. Rusya'nın bu şirketlerle ilgili çalışma rejiminde değişikliğe gidebüeceğini belirtiliyor. Alınan bilgiye göre yaptırım paketinde inşaat şirketlerinin faaliyetlerine getirilecek sınırlamanın yanında, yatırım görüşmelerinin sonlandırılabileceğini ve gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılabileceği de belirtiliyor. 

Aciliyet yoksa gitmeyin 

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya aciliyet ve önem arzetmeyen seyahatlerin ertelenmesini istedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Rusya Federasyonu'na seyahatlerinde ve anılan ülkede ikametlerinde bazı sıkıntılarla karşılaşıldığı görülmektedir. Bu durum açıklığa kavuşturuluncaya kadar, vatandaşlarımızın anılan ülkeye aciliyet ve önem arzetmeyen seyahatlerini ertelemelerinde yarar görülmektedir" denildi. 

Rusya'ya fayda getirmez 

Rusya konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası bir açıklama yapan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, her iki ülkenin ticaret erbabını endişeye sevk eden uygulamaların ne Türkiye'ye, ne de Rusya'ya bir yarar getirmeyeceğini düşündüklerini bildirdi. 

Pazarın lideri Türk şirketi 

Moskova'daki yüksek yapıların yüzde 70'inin Türk müteahhitleri tarafından inşa edildiği bildirildi. Rusya gayrimenkul piyasasından Ria Novosti'ye yapılan açıklamada, Moskova'daki konutların ve diğer inşaat yapılarının tamamını kapsayan çalışmalar genellikle Enka, Renaissance Construction ve Ant Yapı tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Türk mühendisleri ve işçilerinin inşaatlarda çalıştıkları ve Rusya'nın Türkiye'ye karşı uygulayacağı vizesiz rejimin, Türk mühendis ve işçileri sınır dışına çıkıp vize aldıktan sonra tekrar geri dönmek zorunda bırakacağı belirtildi. Haberde Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da çalışmalarını durdurdukları anda onların yerini kimsenin alamayacağı da kaydedildi. Bilindiği gibi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ocak 2016'dan itibaren Türkiye ile Rusya arasında vizesiz rejimin kaldırılacağını açıkladı. 

(Yeni Yüzyıl)

 

Yorum Yaz