maritbet girişmaritbet
Ruanda'nın projelerini Türkler tamamlayacak!

Ruanda'nın projelerini Türkler tamamlayacak!

Ruanda, Çinli şirketin bitiremediği büyük kongre merkezi ve otel projesinin hızla tamamlanması için Türk şirketlerine yöneldi.

Gelecek yıl Afrika Otel Yatırımları Forumu, Dünya Ekonomi Forumu Afrika Toplantıları, Afrika Birliği Zirvesi gibi önemli toplantılara ev sahipliği yapmaya hazırlanan Ruanda'da, bu amaçla yıllar önce yapımı planlanan konferans merkezi ve otelin 4 yıldır tamamlanamaması işleri karıştırdı. Zaman giderek daralınca, Çinli şirketin tamamlayamadığı inşaatlar için devreye Türk  şirketleri girdi. İşleri devralan Summa Group, projeyi 10 ayda bitirmeyi planlıyor.

Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak ve ülkenin kongre turizmine katkıda bulunacak Kigali Konferans Merkezi ile otelin inşasını Çinli bir şirkete veren Ruanda hükümeti, bu firmanın projeyi zamanında tamamlamaması nedeniyle zorlu bir sürece girdi. Ruanda'nın “sembol” projesi olacak, tüm etaplarıyla 300 milyon dolara malolacak Kigali Konferans Merkezi'nin inşaatını ağırdan alan ve 2009'dan itibaren sadece yüzde 20'sini tamamlayan Beijing Construction Engineering Group (BCEG), 2012 yılında bitireceğini taahhüt etmesine rağmen birkaç yıldır çivi bile çakmadı. Fon yetersizliğini öne süren Çinli grubun, konferans salonuyla ilgili hiçbir çalışma yapmadığı ise denetimler sonucunda ortaya çıktı.

‘Afrika'da zordu'

Ruanda hükümeti, bunun üzerine hızlı ve kaliteli çalışan, projeyi kısa sürede sonuçlandırabilecek Türk şirketlerine yöneldi. Daha önce Libya'da çalışmalar yapan ve Senegal, Venezüella gibi ülkelerden de davet alan Summa Group, bu iş için “biçilmiş kaftan” olarak görüldü. İki ay önce işleri devralan Summa, eksikleri tamamlayarak hızla inşaata başladı.

Summa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, Senegal, Ekvator Ginesi başta olmak üzere bölgede yapımını 9-10 ayda tamamladıkları projelerle tanındıklarını belirterek, Ruanda'nın da, önemli zirve toplantıları nedeniyle zamanla yarıştığını söyledi. Hükümetin, projenin tamamlanması için kalite ve hızıyla bilinen Türk müteahhitleri uygun gördüğünü vurgulayan Bora, kendilerinin de hükümet tarafından davet edildiklerini anlattı. Bora, şöyle devam etti:
“Buraya yapılacak projenin ilk etabı kongre merkezi ve otel. İki parçadan oluşan bir iş. Önceki firma inşaatın yüzde 20'sini tamamlamış. Belki zamanla yarış söz konusu olmasa devam ederlerdi. Bizi buldular ve ‘Tamam' dedik. Çinliler yerine Türk firmanın işe getirilmesi, Afrika kıtasında çok görülmüş bir şey değil. Çok uzun sürmüş bir iş var ortada. Sabırları da kalmadı insanların. Parça parça yapılan bir proje. İlk etabı 119 milyon dolar.”

Temsil yükü daha da ağır

Aynı zamanda Türkiye Müteahhitleri Birliği'nin (TMB) Başkan Vekili de olan Bora, nisan ayında Avrupa Müteahhitler Birliği'nde de TMB'yi temsil etmeye başladı. Bu nedenle omuzlarındaki yükün daha da ağırlaştığını belirten Bora, “İlk defa bu ülkeye geldik, ama biz zaten hep kimsenin gitmediği yerlerde olduk. Davet sistemiyle çalışıyoruz. Bizi gören, çalışmalarımızı ve referanslarımızı bilen davet ediyor. Değerlendirip gidiyoruz. Afrika'da gidilmemiş her yere gideceğiz. Zaten çalışan ve beğenen, bizi sürekli ülkesinde tutmak istiyor. Omuzlarımızda yük daha da ağır, kendimizi ve Türk müteahhitleri daha iyi tanıtmaya da çalışıyoruz.”

Malzemeler Türkiye'den

Selim Bora, Ruanda'da kullandıkları inşaat ve Dekorasyon malzemesinin büyük bölümünü Türkiye'den gönderildiğini vurguladı. İnşaat malzemelerinin kalitesinin, Türkiye'ye gelen Afrikalılar tarafından bilindiğini belirten Bora, “Her türlü malzemeyi buradan alıyoruz. Türkiye'deki imalat sanayinin de nereye geldiğinin göstergesi. Çok süratli yapılan ekipman, her türlü inşaat malzemesi bulunuyor ve gönderiliyor. Özellikle dekorasyon amaçlı üretilen kaplamalar, tavan, elektromekanik malzemeler Türkiye'den gidiyor. Bu iki ayda, imalat ve teknik detaylarla ilgili çalışmaları tamamladık, çözdük. İşi zaten kağıt üzerinde çoktan bitirdik” diye konuştu.

2 bin 600 kişi kapasiteli kongre merkezi akıllı bina özellikleri taşıyacak. Ayrıca 292 odalı, 5 yıldızlı bir otel de bu projenin içinde yer alıyor.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pendik'te imar problemleri çözülüyor!
  • 20.09.2020 06:45

Pendik'te imar problemleri çözülüyor!

Pendik Belediyesi, Keltepe olarak bilinen bölgenin imar planlarının İBB Meclisi' ...

Summa Group, Kigali Kongre Merkezi'ni 1 yılda bitirdi
  • 19.05.2017 11:15

Summa Group, Kigali Kongre Merkezi'ni 1 yılda bitirdi

Türk inşaat firması Summa Group, Ruanda'da Çinli inşaat firmasının 5 yılda ancak ...

Ruanda'nın projelerini Türkler tamamlayacak!
  • 12.08.2015 09:22

Ruanda'nın projelerini Türkler tamamlayacak!

Ruanda, Çinli şirketin bitiremediği büyük kongre merkezi ve otel projesinin hızl ...

Ruanda’da inşa halindeki bina yıkıldı!
  • 15.05.2013 08:22

Ruanda’da inşa halindeki bina yıkıldı!

Orta Afrika ülkesi Ruanda'da inşa halindeki bir binanın yıkılması sonucu ilk bel ...

Antalya'ya tatile gelen gayrimenkul alıyor!
  • 18.06.2012 13:17

Antalya'ya tatile gelen gayrimenkul alıyor!

Antalya’ya tatile gelen yabancılar ülkesine gayrimenkul alarak dönüyor. Son 12 y ...

Geceliği 16 bin dolara konaklıyor!
  • 22.09.2011 09:38

Geceliği 16 bin dolara konaklıyor!

Ruanda devlet başkanı Kagame, Mandarin Oriental’da geceliği 16 bin dolara konakl ...