maritbet girişmaritbet
Prefabrik villalar kapış kapış satılıyor!

Prefabrik villalar kapış kapış satılıyor!

Arsası olanlara en fazla 3 ay içinde hazırlanıp teslim edilen prefabrik evlerin satışları 3'e katlandı

Artık sadece 10 bin TL ödeyerek bahçenize bungalov tarzı bir ev ya da arsanıza 49 metrekare tek katlı bir villa yaptırmanız mümkün.

Morelli Yapı'nın geliştirdiği 17 ve 21 m2'lik “taşınabilir” evler ise Afrika'dan Güney Amerika'ya, bayilerden tatil köylerine toplu siparişler alıyor. Ağır çelikle inşa edilen bu ilk hazır evler, sadece 1 haftada tamamlanıyor. Evler arsaya mobilya gibi “kamyonlara yüklenerek” getiriliyor.

Türkiye'de yaklaşık 20 yıldır var olan prefabrik sektörü, fiyatlarda yaşanan düşüş sonrasında “konut” alanında hızla büyüyor. Normal apartmanların 5'te bir oranında daha hafif olması, çelik yapısı, tek veya iki katlı inşa edilmesiyle deprem güvenliği bulunan prefabrik evler, izolasyon avantajının yanı sıra en fazla 3 ayı bulan kurulum hızıyla da gözde oldu. Akel Prefabrik'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kırcalı, “Sektörde Şubat sonundan itibaren gelen talep, geçen yılın aynı dönemine göre 3'e katlandı. Ayda 10 ev yapıyorken, şimdi 30 ev yapıyoruz” dedi. Ailelerin 5'li 10'lu gruplar halinde birleşerek “arsaları satın almaya” yöneldiğini kaydeden firma yetkilileri, en büyük talebin Şile, Ağva, Tuzla, Tekirdağ, Çanakkale ve İzmir'de hazır arsası olan orta gelir grubundan ve emeklilerden geldiğini belirtiyor.

Prefabrik evler için firmalar öncelikle istenen arsaya göre proje üretiyor. Ardından kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları galvaniz sac, betofan veya çelik gibi hammaddeleri fabrikalarında işliyor ve arsada yerinde monte ediyor.

2'nci el oto fiyatına

Bugün bungalov tipi ya da 49 metrekare bir evi ikinci el bir otomobil fiyatına, yani 10 bin liraya yaptırabilmek mümkün. Arsası olanlar, 100 metrekare tek katlı bir evi en az 19 bin liraya, ortalamada ise 35 bin liraya inşa ettirebiliyor. 150 metrekare bir evin maliyeti 30 bin TL'den başlayıp 65 bin TL'ye çıkarken, 250 metrekare tek katlı bir villanınki en az 60 bin, dubleksinki ise 80 bin TL'ye yükselebiliyor.

Piyasada gelişen bu fiyat rekabeti yerini son zamanlarda ise 'teknoloji rekabetine' bırakmış. Örneğin Kocaeli merkezli Morelli Yapı'nın geliştirdiği “taşınabilir evler”, patenti alınmış ve deprem güvenliğini artıran 'ağır çelik'ten üretilen ilk prefabrik evler...

Şirketin Başkanı Ahmet Aydın, “Yeni üretmeye başladığımız bu evler, 17 ve 21 metrekare büyüklüğünde. Fiyatları sırayla 9 bin 800 TL ve 13 bin 500 lira” dedi. Evleri taban iskeletiyle birlikte tamamlayarak kamyonlara mobilya gibi yüklediklerini ve arsaya getirdiklerini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

Siparişler geliyor

“Arsaya getirdiğimizde yerden 15 cm yüksekliğinde içeriden ve dışarıdan beton atarak temeli oluşturuyoruz. Laminat parkeyi de döşeyerek teslim ediyoruz. Tüketiciler ise belediyeye elektrik ve suyu bağlatmak için müracat ediyor.” Nisan başında yapılan prefabrik ev fuarında Afrika, Güney Amerika, Fransa, Afganistan ve Ukrayna'dan bayilik talebi aldılarını söyleyen Aydın, “Afrika'da komutanların kalacakları bir tatil köyü yapmak için 17 m2 taşınabilir evlerden 21 adet istediler. Bu evlere Hatay'dan 640, İstanbul'da bir kişiden 8 adetlik talep geldi. Kayseri'den bir kişi 40 tane istedi” diye konuştu. Aydın, 74 metrekare brüt 2+1 dubleksleri 32 bin TL'den, 150 metrekare 5+1 evleri ise 65 bin TL'den yaptıklarını sözlerine ekledi.

Teknik şartnameye dikkat edin üretim tesisini gezin

Vefa Group Eş Başkanı Turan Koçyiğit, prefabrik ya da çelik ev yaptırmak isteyenleri öncelikle seçtikleri firmaların showroomlarını mutlaka ziyaret etmeleri ve daha önceki uygulamalarını yakından incelemeleri konusunda uyarıyor. Tüketicilerin özellikle üretim tesislerini görmeleri gerektiğine dikkat çeken Koçyiğit, “Alıcılar, firmanın kurumsallığı ile ilgili tereddütlerini gidermeli. Bir de imzalayacakları sözleşme ve teknik şartnamelerin tüm detaylarını dikkatlice gözden geçirmeli. Malzeme kalitesini araştırmalı” diye konuştu.

Eston: Talep arttı yeni bayilerle büyüyeceğiz

1965 yılında prefabrik yapı elemanları üretmek ve taahhüt projelerini gerçekleştirmek üzere kurularak Eston Villa markasını geliştiren Eston Yapı, bu evler için 10 yıllık taşıyıcı sistem garantisi veriyor. Şirketin Genel Müdürü Kaan Yücel, “Eston Villaları 90 günde teslim ediyoruz. 110 ile 292 m2 arasında farklı mimaride 17 ev tipinin fiyatı 157 bin TL ile 487 bin TL arasında değişiyor” dedi. Sektörün 2010 sonuna doğru iyice canlanacağını düşündüklerini belirten Yücel, “Bu bağlamda prefabrik ev talebi de artacak. Türkiye'nin dört bir yanına bayilikler vereceğiz” diye konuştu.

Steelife'da prefabrikte 4 kata kadar çıkılabiliyor

VEFA Group bünyesinde bulunan Steelife'ta yazlık evlerin yanı sıra otel, hastane gibi hizmet ve ticari binalar gibi kalıcı yapılar sadece 1 ay içinde yapılabiliyor. Steelife'ın Genel Müdürü Mustafa Bülent Aydın, Steelife'ın en önemli özelliğinin kullanılan galvanizli hafif çelik yapı sistemi ile binaların 4 kata kadar yapılabilmesi olduğunu söyledi. Aydın, metrekare fiyatlarının 300 ile 750 dolar arasında değiştiğini kaydederek 29 tipte ev inşa edilebildiğini sözlerine ekledi.

2009'daki sipariş bu yıl sadece bir ayda geldi

Sektörde 17 yıldır hizmet veren Ender Prefabrik'in sahibi Ender Sunar, geçen yıl ayda 1 ev inşa ederken bugün bir anda 10 evi hazırlar hale geldiklerini belirterek “Bir zamanlar yıllık kapasitemiz 1.000 metrekare iken, bu sadece bugün aldığımız 1 projenin büyüklüğü” dedi. Yılsonuna kadar 60-70 ev yapmayı hedeflediklerini söyleyen Sunar, İstanbul ve Ankara'da biri yıllık 45 bin metrekarelik kapasiteli prefabrik sistemler, diğeri de 25 bin metrekare kapasiteli hafif çelik yapı sistemleri üzerine iki fabrikaları olduğunu belirterek, “40 metrekareden 500 metrekareye kadar yaptığımız evlerin maliyeti 9 bin lira ile 50 bin TL arasında yer alıyor. 45 günde teslimat yapıyoruz” diye konuştu.

Nestavilla'dan 35 bin TL'ye yazlık evVefa Group bünyesinde bulunan Nestavilla, daha çok yazlık ev alanında uzmanlaşmış bir prefabrik ev markası. Tek katlı evlerin ortalama 15 gün, çift katlıların ise 20 günde montajının bittiğini söyleyen Nestavilla Satış Yöneticisi Özgül Yücel, “100 metrekare tek katlı bir ev ortalama 35 bin TL'ye maloluyor” dedi. Yaz yaklaşırken siparişlerin ciddi oranda artış gösterdiğini söyleyen Yücel, konutların istendiği zaman basit şekilde sökülüp taşınabildiğine de değinerek, “Fabrikada tüm detaylar çözülüyor. İnşaata gerek kalmadan ev parça parça monte edilerek kuruluyor” dedi. Nestavilla'nın üç iklim bölgesinde kullanılabilir olduğunu belirten Yücel, bu konutların ömrünün de 30-35 yıl olduğunu dile getirdi.

Villa Yapı 80 bin TL'ye 250 m2 dubleks yapıyor

Tuzla'da 1999 yılında kurulan ve prefabrik ev sektörünün önde gelen firmalarından olan Villa Yapı, özellikle metrekare büyüklüğüne göre ekonomik fiyatları ile dikkat çekiyor. Evleri 1 ayda tamamladıklarını söyleyen firma Pazarlama Müdürü Ahmet Çelet, “49 metrekare daireleri 10 bin TL, 60 metrekare daireleri 12 bin, 70 metrekareleri 15 bin, 100 metrekareleri 19 bin TL'den yapıyoruz. Fiyatlar 150 metrekarede 30 bin TL'ye yükselirken, 250 metrekare tek katlı evleri 60, dubleks evleri ise 75-80 bin TL'den inşa ediyoruz” diye konuştu. Ayda 50-75 ev yaptıklarını belirten Çelet, geçen yıl bu rakamın 20-30 civarında olduğunu söyledi.

Akel duvarı 2 kat fazla yalıtan evler kuruyor

Çorlu merkezli Akel Prefabrik, patentini yeni aldığı ve Türkiye'de ilk olacak 'yüksek haddeli trapes'teknolojisiyle normal prefabrik evlere kıyasla duvarı iki kat kalın olan evler yapıyor. Duvar kalınlığının normalde 13-14 cm olduğunu söyleyen firma sahibi Hakan Kırcalı, “Bizde en az kalınlık 14 cm, en fazla 25 cm'e kadar gidiyor. Bu da izolasyon, ses ve ısı yalıtımı avantajını iki kat artırıyor” dedi. 1 odalı 25 metrekare evlerin maliyetinin 10 bin, 100 metrekare evlerinkinin 45 bin TL olduğunu belirten Kırcalı, 6+2 250 metrekare olanları ise 112 bin 500 TL'den inşa ettiklerini kaydetti. Evleri 1 ayda teslim ettiklerini ifade eden Kırcalı, yılsonuna kadar 500 ev kurmayı hedeflediklerini söyledi.

NİHAL YUVACAN / Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte 2015 prefabrik köşk modelleri!
  • 16.06.2015 13:16

İşte 2015 prefabrik köşk modelleri!

Prefabrik köşklerde rakamlar 45 bin 500 liradan başlıyor. Listede Bebek Köşkü, P ...

Nestavilla "Tiny house" üretimine başladı!
  • 13.04.2021 16:47

Nestavilla "Tiny house" üretimine başladı!

Nestavilla, hafif çelik, modül ve panel prefabrik ev konseptlerinin ardından Tin ...

Karmod Prefabrik 2017'de 111 heyet ağırladı
  • 03.01.2018 14:18

Karmod Prefabrik 2017'de 111 heyet ağırladı

Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, Karmod Prefabrik olarak 2017 yılında 48 ülkede ...

Prefabrik ev fiyatları 2017’de ne kadar?
  • 27.07.2017 14:52

Prefabrik ev fiyatları 2017’de ne kadar?

Standart bir evin tüm özelliklerine sahip olabilen prefabrik evler gerek fiyatla ...

"Konut fiyatlarındaki yükseliş prefabrik evlere talebi artırdı"
  • 29.06.2016 16:42

"Konut fiyatlarındaki yükseliş prefabrik evlere talebi artırdı"

Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, betonarme konut fiyatlarındaki yükselişin pref ...