maritbet girişmaritbet
Patronlar, yüzde 15'lik konut desteğini nasıl değerlendirdi?

Patronlar, yüzde 15'lik konut desteğini nasıl değerlendirdi?

Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ev alacaklara yapılacak destekle ilgili gayrimenkul sektörünün liderleri emlaktasondakika.com'a konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ev alacak vatandaşlara yüzde 15'lik destek verileceğini açıklamasının ardından sektörde hareketlenme yaşanıyor. Gayrimenkulün patronları, yapılacak olan yüzde 15'lik desteğin özellikle ilk kez ev alacak vatandaşların önünü açacak bir gelişme olduğu görüşünde birleşirken, Türk ekonomisinin büyümesi anlamında da önemli katkılar yapacağını düşünüyor.

Türk ekonomisinin lokomotifi olan ve son 12 yıllık süreçte adeta şahlanan inşaat ve gayrimenkul sektöründe böylesine bir teşvik ilk kez yaşanıyor. Ev alacak olan vatandaşlar için de büyük bir avantaj olan yüzde 15'lik devlet desteği gibi birçok yeni teşvikin de gelebileceği sinyallerini verdi.

Hükümetin desteğini de arkasına alan inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu kararla daha parlak günler geçireceği beklenirken, Türkiye'nin en büyük inşaat firmaları Emlaktasondakika.com'a açıklamalarda bulundu.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım;
nazmi durbakayım

Bu karar, sektör ve vatandaşlar için çok olumlu bir adım. Devlet, bu destekle bir taşla iki kuş vurmuş oluyor. Bu teşvikle birlikte ilk kez ev sahibi olacak vatandaşların önü açılmış olacak. Finans sektörünün hayat damarlarından birisi olan kredi hacmi rasyolarını da yukarı çekerek güçlendirecek. Bu kapsamda 2014 sonunda 122 milyar lirayı bulan konut kredisinin, teşvikle birlikte 200 milyar lirayı zorlayacağını düşünüyorum. Vatandaşlara göre bu oran az gelebilir ancak biz, bu desteğin ilk adım olduğunu düşünüyoruz. İlk kez konut alacaklara damga vergisi, harç, KDV gibi konularda da destek sağlanacağını düşünüyoruz. Bu kararla birlikte devletin, inşaat sektörünün arkasında olduğu gözler önüne serildi. Ayrıca sektör hakkında alınacak kararların hem üreticileri, hem de tüketicileri ortak payda da buluşturacak paylaşımcı bir tavır olduğunun da altı çizildi.

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz;
ziya yılmaz

Sektör olarak hep istediğimiz bir şeydi. Bütün sektörlere bu şekilde teşvikler yapılmıştı. Bu sektör olarak çok önemli ve büyük bir gelişme. İnsanların krediye yönlenmesini artıracak, ev alım içgüdüsünü yükseltecek. İnsanların kayıt altına girmesini sağlayacak bu proje çok verimli olacak. Bu inşaat sektörü için büyük moral oldu. Kabinenin, inşaat sektörünün arkasında olduğunu gördük. Bu destek, konut alımına teşvik eder ve insanların içgüdüsünü rahatlatır. Bu destek, alım gücü düşük olan insanların önünü açacak.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu;yaşar-aşçıoğlu

Teşvik modelinin sektöre katkısı büyük olur. Başbakan'ın konuyla ilgili açıklama yapması, devletin bu sistemle ne kadar yakından ilgilendiğini ve önemsediğini gösterir. Devlet, kentsel dönüşümü ciddiye alıyor. Açıklanan teşvik modeli sektörü ve konut alıcılarının moralini üst seviyeye taşır. Bu açıklamayla birlikte, benzer kolaylıkların da gelmesini bekliyoruz. Siyasi irade bu konuyu ciddiye alıyor.Geçtiğimiz günlerde depremle ilgili çok önemli bir açıklama yapıldı. 3 ay sonra yeni veriler açıklanacak. Raporlar, depremin yaklaştığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde konut alacaklara özel olarak faiz oranları bir standart çerçevesi içerisinde olmalı. Yeni fırsatlar, sektörü daha da hareketlendirecek.

Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı;
5 yıla kadar ilk evini alanlara katkı sağlanacak. Umuyorum kanunun detayları kısa zamanda şekillenir. Bu dönemde konut faiz oranlarının düşmesi de sektöre olumlu katkı sağlayacaktır. Vatandaş bankada kendi hesabını açacak ve 5 yıla kadar para biriktirecek. Üç yılla beş yıl arasında bir kademelendirme olabilir. Zamanı geldiğinde de devlet üzerine düşeni yapacaktır. Doğru bir adım olarak değerlendiriyorum.

Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel;evrim karayel

Devletin yaptığı bu destekle konut alımları hızlanacak ve ekonomi hareketlenecek. Aslına bakıldığında vatandaş için çok büyük bir avantaj. Son dönemde harcamalarımız çok yükseldi. Bugün büyükşehirlerde 3+1 dairenin ortalama fiyatı 400 bin lira. Bunun içinde yüzde 25 oranında yani 100 bin liralık peşinat ödemek gerekiyor. Bunun 15 bin lirasını devlet vatandaşa hibe edecek. Aslında bu rakam taşınma masrafı gibi de algılanabilir. Sonuç olarak uygulama, ev almayı düşünen vatandaşlar için çok önemli bir fırsat olarak göze çarpıyor.

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes;turgay tanes

Uygulama, az da olsa belirli bir birikimi olan konut alıcılarını harekete geçirecek, devlet tarafından sağlanan %15'lik teşvik vadeli satışlardan çok peşin alımlara yönelinmesi sonucunu doğurabilecektir. Bunun yanı sıra gayrimenkul geliştiricileri açısından değerlendirildiğinde nakit girişine olumlu etki yapacak ve kredili alımlarla peşin alımlar arasındaki oranın daha dengeli olması sağlanacaktır.

Makyol Turizm ve Gayrimenkul Grup Başkanı Alper Tüfekçi;
alper tüfekçi

İnşaat ve gayrimenkul sektörünü çok olumlu etkileyecek bir gelişme. Ayrıca ilk kez ev alacak vatandaşların önünü açacak bir destek. Ancak açıklanan kararla birlikte içeriği tam olarak öğrenmek gerekiyor.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu;
özen kuzu

Başbakan Ahmet Davutoğlu İnşaat Sektörü Zirvesi'nde yaptığı açıklamada konut almak isteyenlere %25 peşinat biriktirmeleri halinde %15 devlet desteği verileceğini ifade etti. Bu karar şüphesiz ki sektörü canlandıracak olumlu gelişmelerden biridir. Ev alma kararını hızlandıracağını düşündüğümüz devlet desteği özellikle dar ve orta gelirliler için büyük bir fırsat olacaktır.  Aynı zamanda bu destek ile birlikte konut kredisi kullanımları da artacaktır.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya;
ali dumankaya

Yeni getirilen teşviğin konut alıcısında önemli bir farkındalık oluşturacağını ve bugüne kadar konut alımını düşünmeyen bir kitleyi harekete geçireceğini düşünüyoruz. Bu karar aynı zamanda kentsel dönüşümü de hızlandıracak, dar ve orta gelirli kesim için konut alma fırsatı oluşturacak. 

Bu destek ile devletin hem inşaat sektörüne hem de yeni evlenenlere ve dar gelirli kesime büyük destek sağlayacağını belirten Ali Dumankaya, “Ev almak isteyenlerin konut alma amaçlı açacağı hesapta 5 yıl boyunca örneğin 100 bin TL biriktirmesi durumunda, devlet 15 bin TL katkı sağlayacak. Hesaptaki para 5 yıldan önce kullanılmak istenirse ise kademeli olarak destek verilecek” dedi. 

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş;
gökhan taş

Devletin, ev satın almak isteyen ve birikim yapmaya çalışan vatandaşlara para yardımında bulunmasının, sektörü olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Yasalarımız, konut kredisi ile ev satın almak isteyenlere, evin değerinin yüzde 25'ini peşin ödeme zorunluluğu getiriyor. Vatandaşlarımızın bu peşinat kısım için yaptıkları birikimlerinin yüzde 15-20'si kadar da devletin destek vermesi, sadece gayrimenkul sektöründe değil bir çok sektörde hareketliliği artıracaktır. Çünkü inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri ve beraberinde birçok sektörü de etkilemektedir.

24 Gayrimenkul CEO'su Ahmethan Yılmaz;
ahmethan yılmaz

Özellikle ortanın altı  gelir segmentindeki konut alıcısını tasarrufa teşvik eden bir karar... "Konutu finansal bir varlık" olarak değil de bir "insan hakkı" olarak gören bir yaklaşım olarak gördüğümüzden son derece olumlu buluyorum. Gayrimenkul geliştiricisi firmalar olarak ortanın altındaki gelir segmenti için projeler üretme konusunda geç bile kaldık. Bu durum, bundan böyle ekonomik konut geliştirme konusunda,  TOKİ dışında da firmalar olacağı anlamına geliyor. Bunun son derece olumlu olacağını düşünüyorum. Tasarrufu teşvik etmesinin sonuçlarının ekonomiye olumlu katkılar sağlayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Gülsa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Satıcı - Bay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Okyay Ertaş;
salih satıcı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut satın almak isteyen vatandaşların konut kredilerinde mecburi olarak yatırdıkları yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açtıkları her hesaba, devletin yüzde 15-20 oranında katkıda bulunacağını açıklaması gerek sektör gerekse tüketici açısından olumlu bir teşviktir. Hızlı bir tüketim içerisinde olduğumuz bu dönemlerde, tüketiciyi tasarrufa yönlendirecek olan bu teşvik, ev sahibi olmak isteyen kesim tarafından büyük bir avantaj olacaktır. Sektörümüze de katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu teşviğin tüm detayları şeffaf ve kolay anlaşılır olduğu takdirde konut satışları da hızlanacaktır. 

Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı;
Emre Maraşlı

Başbakanımızın bu açıklaması sektörde kesinlikle olumlu bir hareketlenmeye sebep olacaktır. Bireysel emeklilikte uygulanan katkı uygulamasına benzemiş. Bu yöntemler yurt içi tasarrufu arttırıcı teşviklerdir. Bu da devletin politika olarak gayrimenkule tasarruf gözüyle baktığı anlamına gelir. 

Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar;
sarpgroup

Karşılıksız yüzde 15 yardım teşviği konusu hayata geçirildiğinde durağan ilerleyen inşaat sektörü de hızlanacaktır. Tüketicileri para biriktirmeye yönlendiren bu teşvik ile ev sahibi olmak isteyen kesim büyük bir avantaj yakalayacaktır. Teşviğin tüm detayları halkın kolay anlayacağı şeffaflıkta ve anlaşılırlıkta olursa hem ev sahibi olmak isteyen kişiler çoğalacak hem de sektörümüz büyümeye devam edecektir. 

Selimoğlu Group Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Selimoğlu;

"Hükümetin konut alacaklara yönelik böyle bir destek vereceğini açıklaması sevindirici. Burada desteğin ne zaman ve nasıl yapılacağı konusunda daha ayrıntılı bir bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Hükümetin sektörümüze devamlı olan desteklerinden memnuniyet duyuyoruz. Bahsi geçen uygulamayı da konut almak isteyenlere yönelik müjdeli bir haber olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde desteğin içeriğinin tam olarak ortaya konulmasıyla tüketicilere ve sektöre dönük etkileri daha sağlıklı görülecek."

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir;

"Başbakanımız tarafından açıklanan ev alacaklara karşılıksız olarak yüzde 15 oranında teşvik verilmesi haberini olumlu bir gelişme olarak yorumluyorum. Özellikle orta alt, yani C gelir grubundan insanlarımızın konut alımını kolaylaştıracak olan bu uygulama ile çok sayıda insanın ev sahibi olma hayalini gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. Bu düzenlemeden dolayı ben kendi adıma başbakanımıza gönülden teşekkür ediyorum. Konut sahibi olmak isteyenlere, ama parası yetmeyen kişilere büyük bir fırsat sağladı. Pek çok insan, ev alabilmek için öncelikle gerekli olan peşinatı biriktirme konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu uygulama sayesinde belirli bir rakama ulaştırdıkları birikimlerine devlet katkısının da eklenmesi ile konut sahibi olma hayallerini daha kısa sürede gerçekleştirebilecekler. Bu gelişme konut sektöründe satışlara da olumlu yansıyacaktır, sektörü daha da hareketlendirecektir.

Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş;sefa demirbaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut hesabı açarak yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa devletin yüzde 15 katkı sağlayacağını açıklaması sektörümüzü hareketlendirecek bir gelişmedir. Durağan ilerleyen inşaat sektörü, bu teşvikle birlikte canlanacak ve konut almaya karar veren tüketiciler bu kararlarını hızlandıracaktır. Teşvik, tüketicilerin para biriktirmesine imkan sağlayarak, özellikle orta ve dar gelirlilerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracaktır. Sektörümüze de olumlu yansıyacağına inandığım bu konuyu destekliyorum. 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya;barış dumankaya

Düzenleme vatandaşların tasarrufa yönlendirme hususunda önemli bir motivasyon aracı olacaktır. Günümüzde hane ekonomisinin günlük harcamalarından tasarruf ederek daha değerli ve maddi geri dönüşü olan yatırımlar yapması, ekonominin genel gidişatını da uzun vadede olumlu etkiliyor. Bu katkı, hem sektörün dinamizmini devam ettirmesi hem de tüketicilerin ev sahibi olma sürecini kolaylaştırması sebebiyle hükümetin ekonomi yönetimi tarafından tasarruf adına iyi düşünülmüş bir karardır.

ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu

Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı konut alacaklara “peşinat ödemesine devlet desteği” uygulamasının 2015 yılında da konut sektörünü daha da canlandırıp büyüteceğini düşünüyorum.

Devletimizin böyle bir uygulamayı yürürlüğe sokması ekonominin lokomotifi emlak sektörünü olumlu yönde etkileyecek ve sektörün daha fazla kalkınmasını sağlayacaktır.

İnşaat sektörünü desteklemek, esasında sanayiye tam destektir. İnşaat sektörü sanayinin rakibi değildir, inşaat sektörüne olan teşvikler ile sanayimiz de büyür.

Konuta her dönemde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teşvikler de büyümemize katkı sağlar, can verir. Bu karar konut almak isteyenlerin kararını da etkileyeceği için satışlarda da önemli bir artışı önümüzdeki günlerde beklemekteyiz.

Gayrimenkul sektörü tek başına bir olgu değildir. Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmasının yanında, yabancıya konut satışıyla cari açığa, sağladığı istihdamla işsizliğin çözümüne katkıda bulunuyor. Biz de dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlığı şirketinin önemli bir üyesi olarak, Türkiye'de, nitelikli ve bilgili danışmanlık felsefemizle bu sektöre katkı yapmaya devam edeceğiz.

Emlaktasondakika.com Özel Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'
  • 11.04.2016 12:55

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri'nde konuştu. Davutoğlu ...

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak
  • 07.03.2016 10:35

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak

Şırnak'ın Silopi ilçesine giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi'de büyük bir im ...

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'
  • 26.08.2016 18:57

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'

Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete ...

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak
  • 27.05.2016 09:46

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak

Başbakanlık görevini bırakan Ahmet Davutoğlu, yeni yaşayacağı evi Ankara'nın Çay ...

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!
  • 30.04.2016 09:55

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti sırasında Doha'da yaptığı basın toplant ...

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı
  • 24.04.2016 09:32

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gaziantep'te Al Far ...