maritbet girişmaritbet
ÖZBAYDAR’DAN EV TÜYOLARI!

ÖZBAYDAR’DAN EV TÜYOLARI!

Bir ev kimi zaman içinde uzun yıllar yaşayabilmek için kimi zaman da orta vadede değerlenip kâr elde edileceği beklentisiyle satın alınır. Kimi zaman amaç, her ikisidir.

Bir ev kimi zaman içinde uzun yıllar yaşayabilmek için kimi zaman da orta vadede değerlenip kâr elde edileceği beklentisiyle satın alınır. Kimi zaman amaç, her ikisidir.

Bu iş için yola çıkarken, hem kendinize hem de evinize parlak bir gelecek yaratmak ve dahası, 'Ah keşke' demeyeceğiniz zamanlara yer vermemeniz için basit bir formül kurduk. Formülü kuran Som Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar oldu.

LOKASYON İŞİN 'A'SIDIR:

Lokasyon, konutun değerini etkileyen unsurların en başında gelir. Hangi sosyal sınıfa dahil olacağınızdan ve dolayısıyla evinizin daha sonra nasıl bir prim yaratacağıyla ilgili pek çok etkeni beraberinde getirir. Lokasyon, kuşkusuz sadece sosyal sınıf demek değildir. Aynı zamanda neyi, ne kadar görebildiğinizdir.

Bir manzara, sahip olacağınız konutun değerini doğrudan etkiler. Deniz, dağ ya da açık bir şehir manzarası hepsi aralarında farklılıklar olsa da değeri artıran etkenlerdir. Ancak, bu manzarayı görebileceğiniz konuma sahip olmanız gerekir ve belki daha da önemlisi, bu manzaranın asla kapanmaması. Bu nedenle imar planında ön, arka, yan parsellerdeki yapılaşma koşullarını öğrenmek ileride manzaranın kapanma riskini de ölçebilmek açısından önem taşır. Konutlarda balkonun olması özellikle de manzara varsa tercih edilen bir özelliktir.

KARAR VERMEK ZORSA DENEYİMLEYİN

 Lokasyon için kriterler açıktır. Ancak, burada yaşamayı düşünüyorsanız, yine de seçmiş olduğunuz lokasyonda bir süre kirada oturmak daha sağlıklı karar vermenizi sağlar. Bu sayede bölgeyi tanımak ve kararlarınızı sonrasında vermek için de zaman kazanmış olursunuz. Üstelik bu şekilde bölgedeki satılık mülkleri yakından takip ederek uygun alternatiflerden önceden haberdar olma şansını da yakalayabilirsiniz. Yine de unutmayın. He ne kadar kişisel tercihlerimiz çok farklılaşabilse de tercihleri genel kabul görmüş kriterler çerçevesinde şekillendirmek, seçiminizde daha hızlı ve rahat olmamızı da sağlar.

NE İSTEDİĞİNİZİ KENDİNİZE ANLATIN

 Ev seçerken, beklentileriniz doğrultusunda bir liste oluşturmak ve tüm alternatiflerin bu listede yer alması işinizi kolaylaştırır. Böylelikle tercihlerinizde önceliklerinizi göz önünde tutmuş olursunuz. Lokasyonla birlikte bir evden ve onun çevresinden ne beklediğinizi tek tek yazın. Çevre etkenleri açısından örneğin, işinizle arasındaki ulaşım ağı hayati bir önem taşır.

BİR DEPREM GERÇEĞİ

Malum, İstanbul büyük bir deprem bekliyor. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz evin deprem öncesinde mi sonrasında mı yapıldığı büyük önem taşıyor. Eğer deprem sonrasında yapıldıysa yönetmeliğin tüm esaslarını yerine getiriyor mu, bunu da kontrol etmelisiniz.

AYDINLIK EVİN GELECEĞİ DE PARLAK

Sahip olacağınız dairenin güneşten ne kadar faydalandığı önemli bir ölçüdür. Güneşten maksimum faydalanan bir daire, daha az faydalananlara göre her zaman daha değerlidir. Bu da beraberinde aydınlık bir evi getirir. Aydınlık bir ev, yönünün sadece güneşe bakıyor olmasıyla ilişkili değildir. Eğer, aydınlanmayı olumsuz etkileyen istinat duvarları varsa bu doğrudan değeri düşüren bir etken olarak değerlendirilir.

ÜST KAT VE ALT KAT DEZAVANTAJDIR

 Konutun bulunduğu kat, değerini doğrudan etkiler. Zemin katlarda güvenlik ve rutubet sorunları, üst katlarda ise merdiven ve çatı problemleri, kullanıcıların ortak sorunlarındandır. Bodrum, giriş ve en üst katlarda yer alan konutların değeri, ara katlarda yer alan dairelere oranla daha düşüktür.

Zemin ve bodrum katlarda emniyet önemli bir sorundur. Ama, söz konusu olan ulaşabilirlik olduğunda eğer konutta bir de asansör yoksa üst katlar, alt katlara oranla daha az talep görür.

DUBLEKS HAYALİ İÇİN İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

Dubleks daireler fiziksel olarak bağımsız iki daire gibi kullanılabilirler. Ancak, bu özellik, beraberinde bir takım sorunları da getirebilir. Bağımsız kullanım, binanın yönetim planının değişimini ve yeniden ruhsat ve iskân almayı gerektirebilir. Bu şartların yerine getirilememesi durumunda dairelerin bağımsız kullanımı yasal olmaktan çıkar. Bu noktada dubleks dairelerin yüksek fiyatları nedeniyle kısıtlı sayıda alıcı tarafından talep gördüğünü belirtmek gerekiyor.

HANGİSİ DAHA KOLAY SATILIR

Kuşkusuz, çok farklı talepler söz konusu olabiliyor. Ancak, bugünlerde trend daire çeşitlerinden biri haline gelen 1+1'ler, 2+1'lerle karşılaştırıldığıda daha zor satılıyor. Bu arada 3+1 daireler ise çocuklu aileler tarafından daha fazla tercih edilen evler arasında.

YÜKSEK DOZDA MAHREMİYET

Mahremiyetin ve kullanışlılık, bir dairenin yüksek talep görmesindeki ana unsurlardan. İçinde yaşanılan mekânların ya da başka bir anlatımla kişisel alanların dışarıdan görünürlüğünün kısıtlanması gayrimenkulün değerini olumlu yönde etkiliyor. Mesela, binalar arasındaki mesafelerin uygun ölçülered olması son derece önem taşır. Evin içinde de özellikle yatak odalarında mahremiyetin mümkün olan en yüksek ölçüde sağlanması gerekir.

ORTAK ALANLARINIZI BELİRLEYİN

 Konut yönetimi ve komşularla ilgili konular genellikle gözden kaçan detaylardan biridir. Oysa ortak alanların kullanımı, huzur içinde yaşanması için mutlaka çözülmesi gereken konular arasında yer alır. Bu anlamda ortak giderler, ortak mekânların temizliği, aydınlanması, onarımı gibi detayların dışında diğer bina sakinlerinin sosyal durumu, yaşları, çocuklu olup olmamaları da ev satın alma aşamasında sorgulanması gereken önemli unsurlardandır.

VE KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ DETAYLAR

 Isınma sistemi ve ısı korunumu bölgesel olarak farklılık gösterse de dairelerin değerini etkileyen önemli kriterler arasındadır. Otopark, bir gayrimenkulün değerini doğrudan belirleyen etkenler arasındadır. İç mekânda kullanılan malzemeler önemlidir, ama, kendinizin her koşulda daha iyisini yapabileceğinizi göz ardı etmeyin.

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz