maritbet girişmaritbet
Ozan Balaban: Ödenen faiz yeni bir ev parası!

Ozan Balaban: Ödenen faiz yeni bir ev parası!

EMAAR Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, “Dünyada yüzde 1’lerde mortgage kredisi olan gelişmiş ülke kalmadı. Bir ev alıyorsunuz, bir ev parası kadar faiz parası veriyorsunuz” derken, KDV düzenlemesinin de halka ‘düşük gelirliysen, pahalı yerlerde oturma demek’ olacağını söyledi.

EMAAR Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, “Dünyada yüzde 1'lerde mortgage kredisi olan gelişmiş ülke kalmadı. Bir ev alıyorsunuz, bir ev parası kadar faiz parası veriyorsunuz” derken, KDV düzenlemesinin de halka ‘düşük gelirliysen, pahalı yerlerde oturma demek' olacağını söyledi.

EYLÜL ayında Çamlıca'daki yeni projesini satışa sunmayı hedefleyen Emaar Türkiye'nin Genel Müdürü Ozan Balaban, yeni KDV düzenlemesi ve faizlerin yüzde 1'in üzerinde seyretmesini inşaat sektöründe ‘dönen tekerleğe çomak sokmak' olarak değerlendirirken, “Bankalar kâr edecekler ama dünyada yüzde 1'lerde mortgage kredisi olan gelişmiş ülke kalmadı. Bir ev alıyorsunuz, bir ev parası kadar faiz parası veriyorsunuz. Gelişmiş ülkelerde bu oranlar yüzde 0.50, 0.60'larda bulunuyor” dedi. Balaban, KDV düzenlemesindeki bölgelere göre değerleme yapmanın da halka ‘düşük gelirliysen, şehrin pahalı yerlerinde oturma demek' olacağını vurguladı. 

Yeni projelere bakma vakti

Emaar Türkiye'nin 2013 yılı itibariyle gözünü yeni projelere dikeceğini söyleyen Ozan Balaban, şunları söyledi: “Genelde 3 yılda bir yeni projelere bakıyoruz. Toskana Vadisi'nde 3 yıl geçti ve proje bir yere geldi, şimdi Çamlıca'daki yeni projemiz geliyor. Vakti geldi, İstanbul ve İstanbul dışında yeni projelerle ilgilenmeye devam edeceğiz. Türkiye'de İstanbul dışında gelişmekte olan ve gelişen bir çok şehir var. Kayseri, Bursa, Ankara var. Bunun yanında bir de İzmir var. Bugüne kadar İzmir'e pek bakmıyorduk. Doğma büyüme İzmirli olduğum için bunu çok rahat söylüyorum. Daha önce ‘nereye yatırım yaparsınız' dediklerinde nereye yapmayacağımı söylerdim: İzmir. İzmirlinin amacı birşey yaptırmamaktır. İzmir zor bir şehirdir. İzmir'i iyi tanıyorum ama şu anda İzmir önüne geçilemeyecek bir gelişme içerisinde. Yanlış yönetim sayesinde yıllarca potansiyelinin altında kaldı. Ancak İzmir'in bu potansiyelinin ortaya çıkacağını düşünüyorum.”

Ödenen vergi aynı değil

Türkiye'nin gençleştiğini, üretim ve satın alma gücünün arttığını vurgulayan Balaban, şöyle konuştu: “Artık elimizdeki gayrimenkulleri yenilememiz, daha nitelikli projeler yapmamız gerekiyor. Eskiden kaloriferli dairenin lüks sayıldığı ülkemize artık bu yetmiyor. Çağa ayak uydurmamız lazım. İnşaat sektörü yürüyorsa bir ülkede, ekonomi de yürüyor. Dünyada kriz varken, Türkiye bunu kolay atlattıysa inşaat sektörünün de katkısı var. Bunu düşünüp düzenlemeler yapmak gerekir. Şimdi KDV düzenlemesi var. Bir denge sağlanması gerekiyorsa sağlayalım ama bunu birlikte kararlaştırmak gerekir. Metrekaresi 10 bin dolar olan konutun ödediği yüzde 1 KDV ile, metrekaresi 1000 TL olan konutun ödediği yüzde 18 KDV aynı değil. Ayrıca bölgelere göre değerleme yapmak halka düşük gelirliysen, şehrin pahalı yerlerinde oturma demek olacak.”

Yüzde 1 faiz sağlıklı değil

Sektörde maliyet sıkıntısı olduğunu ifade eden Balaban, “Türkiye'nin kalkınması için hükümet, özel sektör ve bankacılar dahil herkesin çalışması lazım. Bankalar kâr edecekler ama dünyada yüzde 1'lerde mortgage kredisi olan gelişmiş ülke kalmadı. Bir ev alıyorsunuz, bir ev parası kadar faiz parası veriyorsunuz. Gelişmiş ülkelerde bu oranlar yüzde 0.50, 0.60'larda bulunuyor. Faizlerin düşmesi lazım, yıllık yüzde 6-7'lerin üstüne çıktığında sağlıklı olmuyor.  O yüzden Emaar yeni projesinde özel faizlerle çıkacak. Müşterilerimizi destekleyeceğiz. Önceden sektörde satışlar her projeye yayılırken, şimdi faizler nedeniyle seçici olunmya başlandı” diye konuştu.

Kentsel dönüşümü uzaktan izliyoruz

EMAAR Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, kentsel dönüşümün çetrefilli bir iş olduğunu belirterek, “Bizim gibi uluslararası kuruluşlar için netlik olmadığında olmaz. Netleşen projelere bakabiliriz ya da satın alma ve ortaklık yoluyla bakabiliriz ama şu anda uzaktan izliyoruz. Sulukule'de olanları gördük. Orayı yapan yatırımcıya yazık, oraya ruhsatı veren belediyeye yazık” dedi.

Çamlıca'da önce Türk müşterileri hedefliyor

OZAN Balaban, Çamlıca'daki ‘Yeni İstanbul' olarak bilinen ve eylül ayında satışa çıkarmayı hedefledikleri projenin satış ofisinin ve örnek dairelerinin tamamlandığını, bu ayın sonunda çok uzun süredir projeyi bekleyen kesime ön satışa başlayacaklarını açıkladı. Yurtdışında satışa başlamadıklarını, ilk etapta Türk müşterilerin hedefte olduğunu anlatan Balaban, “Emaar'ın yurtdışında potansiyeli çok büyük. Emaar'ın iş yaptığı bütün ülkelerde proje satışa çıkacak. Yüksek bir talep alırız ancak bu projeyi yurtdışı için yapmadık. Yüzde 80-90 Türk vatandaşı, yüzde 10-20 yabancı olur. Ancak alışveriş merkezi için devamlı yurtdışından talep geliyor. Türkiye'ye giriş yapmak için bekleyen bir çok marka bu projeyle gelecek” diye konuştu.

3 farklı konsept

Proje dahilinde yaklaşık 1000 konut olacağını kaydeden Balaban, şu bilgileri verdi: “3 tane farklı konsept var. Her kesime, her yaş grubuna ve aile yaşantısına hitap etmek istedik. Boulevardi Rezidans'ta, neoklasik bir yapıda konutlarımız var. 32 katlı Boulevardi Hydes dediğimiz ultramodern rezidansımız var. Yatırımcı, genç çiftler, profesyoneller, az çocuklu aileler için düşünülen bir yer. Üçüncü ürünümüz de The Address oteli bünyesinde branded rezidans olacak. İstanbul'da yurtdışından veya diğer şehirlerden gelip haftanın 3-4 günü otellerde kalan insanlar var. O kimseler otel odalarında kalmaktan bıkmış durumdalar. Buranın otele bağlı dairelerini isterlerse dayalı döşeli satın alma imkanları var. 3 ay gelmeyeceğim benim evimi kiralayın da diyebilir. Biz bunu Dubai'de gerçekleştirdik çok rağbet gördü. 2013'te satışa çıkaracağız.”

Meltem Kara/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ozan Balaban 'Türkiye bizim evimiz'
  • 12.03.2015 15:10

Ozan Balaban 'Türkiye bizim evimiz'

EMAAR Türkiye CEO'su Ozan Balaban, İstanbul ve Antalya olmak üzere Türkiye'de ya ...

Ozan Balaban, The Address Residence'ı anlattı!
  • 07.03.2015 14:39

Ozan Balaban, The Address Residence'ı anlattı!

Emaar Bölge CEO'su Ozan Balaban, lansmanını yaptıkları The Address Residence'ı m ...

Ozan Balaban'dan MIPIM 2013'te özel açıklamalar!
  • 13.03.2013 15:06

Ozan Balaban'dan MIPIM 2013'te özel açıklamalar!

Emaar Türkiye CEO'su Ozan Balaban Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MI ...

Ozan Balaban Emaar Türkiye projelerini anlattı!
  • 15.06.2012 17:48

Ozan Balaban Emaar Türkiye projelerini anlattı!

Emaar Türkiye CEO’su Ozan Balaban, Toskana Vadisi ve gelecek projelerini anlattı ...

Cenk Arson, Emaar Türkiye'nin yeni CEO'su oldu!
  • 25.08.2016 10:22

Cenk Arson, Emaar Türkiye'nin yeni CEO'su oldu!

Limak Yatırım Holding CEO’luğu görevinde bulunan Cenk Arson, Emaar’ın yeni Türki ...

Ozan Balaban, Emaar ile yollarını ayırdı
  • 01.07.2016 10:25

Ozan Balaban, Emaar ile yollarını ayırdı

Emaar'da Bölge CEO'su olarak görev yapan Ozan Balaban, 10 yıldır çalıştığı şirke ...