maritbet girişmaritbet
Orman köylüsüne 60 milyon liralık kaynak

Orman köylüsüne 60 milyon liralık kaynak

"Orman köylülerimize, hem üretim hem ağaçlandırma hem ORKÖY faaliyetlerinden yıllık 55 milyon liranın üzerinde bir girdi sağlamaktayız"

Ankara Orman Bölge Müdürü Özkaya: "Orman köylülerimize, hem üretim hem ağaçlandırma hem ORKÖY faaliyetlerinden yıllık 55 milyon liranın üzerinde bir girdi sağlamaktayız"

"2014 yılında, Ankara Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı, Ankara, Çankırı, Kırşehir ve Kırıkkale illerindeki orman köyleri için 60 milyon liralık kaynak aktaracağız"

Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya, orman köylülerine, üretim, ağaçlandırma ve ORKÖY faaliyetleri kapsamında yıllık 55 milyon liranın üzerinde bir girdi sağladıklarını belirterek, bu yıl sorumluluk sahalarındaki 4 ildeki orman köylülerine 60 milyon liralık kaynak aktaracaklarını bildirdi.

Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman içi ve kenarı köylerine, çeşitli ormancılık faaliyetleri nedeniyle gelir aktarımı yaptıklarını anımsattı.

Bu köylerin yerinde kalkınması, büyük şehirlere göçün önlenmesi noktasında özellikle üretim faaliyetlerinden her yıl 20 milyon liranın üzerinde bir gelirin, orman köylüsüne sağlandığını ifade eden Özkaya, ağaçlandırma çalışmaları, ormanların bakım ve rehabilitasyonu ile erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında toplam 28 milyon lira kaynak da aktarıldığını dile getirdi.

Bunları yanı sıra orman köylülerinin talepleri halinde, arıcılık, hayvancılık, güneş enerjisinden faydalanma ve orman evlerinin ısı yalıtımı gibi konularda krediler verdiklerini anımsatan Özkaya, bu kredilerin yüzde 25'e kadarını hibeye dönüştürebildiklerini söyledi.

Çeşitli el sanatları alanında kullanılan ve sadece kadınlara verilen 3 bin liraya kadar mikro kredilerle de destek olmaya çalıştıklarını belirten Özkaya, "Orman köylülerimize, hem üretim hem ağaçlandırma hem ORKÖY faaliyetlerinden yıllık 55 milyon liranın üzerinde bir girdi sağlamaktayız. Orman köylülerimizin alın teri olan bu girdiler sayesinde köyden göç önlenmekte, hatta geriye göçler de mümkün olmaktadır" dedi.

Özkaya, 2014 yılında, Ankara Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı, Ankara, Çankırı, Kırşehir ve Kırıkkale illerindeki orman köyleri için 60 milyon liralık kaynak aktaracaklarını söyledi.

Ormanların doğal güzelliklerinin değerlendirilmesinin de önemine işaret eden Özkaya, bunların değerlendirilmesiyle birlikte gelecekte orman köylülerinin arazilerin çok değerli bir hale gelebileceğini vurguladı.

Orman köylüleri için çeşitli projelerinin bulunduğunu hatırlatan Özkaya, bunlardan birinin de Çamlıdere'de hayata geçirdikleri, yaklaşık 3 milyon lira tutarındaki mikro havza projesi olduğunu aktardı.

Bu kapsamda, havzada bulunan 5-6 orman köyünü tek projede ele aldıklarını anlatan Özkaya, böylece yolların ve göletlerin yapımı, hayvancılık, bal ormanı kurulması, evlerin tamiri ve bakımlarının ORKÖY kredileri ile yapılması gibi konuların bir arada düşünüldüğünü anlattı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Orman köylüsüne 60 milyon liralık kaynak
  • 17.08.2014 11:51

Orman köylüsüne 60 milyon liralık kaynak

"Orman köylülerimize, hem üretim hem ağaçlandırma hem ORKÖY faaliyetlerinden yıl ...

Yaylada kiralama dönemi!
  • 10.08.2013 10:38

Yaylada kiralama dönemi!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, uzun yıllardır kangren hale gelmiş yayla sorununu ...