maritbet girişmaritbet
Murat Kurum ve Ergün Turan, sektörü değerlendirdi!

Murat Kurum ve Ergün Turan, sektörü değerlendirdi!

TOKİ Başkanı Turan ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, MIPIM 2016 Fuarı’nda sektörü değerlendirdi.

Bugün açılan MIPIM 2016 Fuarı'nı ziyaret edenler arasında Emlak Konut GYO Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ergün Turan da bulunuyor. Kurum ve Turan, fuar alanında bulunan İstanbul Finans Merkezi'nin maketini birlikte inceledi. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayıp, sektörü ve fuarı değerlendirdi.

Bu yıl MIPIM Fuarı'na 3. kez katıldığını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, fuarı değerlendirdi. Turan şunları söyledi; “Dünyadaki en önemli gayrimenkul fuarlarından birisi. Burada direk konut yada ofis alıcısı buluşmuyor. Hem şehirlerin marka değerini anlatmak, hem de yatırım yapan firmaları yatırım fonlarıyla buluşan bir organizasyon.  Allah'a şükür 5 yıl öncesinde Türk firmaları farklı hollerde şahsi katılım yapıyorlardı. Geçen yıl İTO, İstanbul markası üzerinde yatırım olanaklarını anlattı, bu yıl da anlatıyor. Bu yıl, görkemli bir stanttayız. Yatırımcılarla buluştuk. Fuar alanındaki konumumuz Londra ve Paris'in tam ortasındayız. Gelecek yıllar içinde iyi konumlara taşınacağımızın işaretidir bu. Biz bu organizasyona önemli bir paydaş olarak katıldık. O açıdan İTO Başkanı'yla birlikte markayı tanıtmak için yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Türkiye, Avrupa ölçeğinde en önemli gayrimenkul yatırımlarının olduğu bir ülke. 3. Havalimanı tek başına buradaki en önemli yatırımın sadece bir tanesi. Bu yıl sadece gayrimenkul üretici firmalarımız değil mimarlık firmalarımızda var. Mimariyle beraber gayrimenkul yatırımlarının pazarlanması çok önemli bir konu. Gayrimenkul sektöründe en önemli aktörlerinden birisi de Emlak GYO'dur. Halka açık bir şirket olduğu içinde buraya yatırım yapan önemli firmaların başında geliyor. Ölçek olarak kıyaslandığında da MIPIM'de önemli bir konumda. Gelecek yıllarda daha büyük ölçekli katılımlarını bekliyoruz. TOKİ olarak sosyal konut üretmeyi amaçlıyoruz. Ancak sektörün gelişmesi için de çalışıyoruz. Türkiye için bakıldığında markamız İstanbul. Buraya o yüzden ağırlık veriyoruz. Ancak yeni gelişmekte olan büyükşehirlerimizde yatırım olanaklarını tanıtmak için Türkiye ve İstanbul, Berlin ve Londra ne kadar güvenliyse o kadar güvenli bir şehirdir. Terör sadece Türkiye'ye mahsus bir konu değil. Tüm dünya bununla uğraşıyor.”

İstanbul Finans Merkezi'nin dünyadaki diğer örnekleriyle kıyaslanamayacak bir proje olduğunu söyleyen Turan, yeni projelerin sinyalini verdi. Turan; “Türkiye şu anda yaptığı ve devam eden yatırımlarıyla diğer ülkelerin önüne geçiyor. İstanbul Finans Merkezi projemiz devam ediyor. 2016 yılı Nisan ayında farklı bir evreye geçiyoruz. İstanbul Finans Merkezi, dünyadaki diğer örnekleriyle kıyaslanmayacak proje. Yatırımı yaklaşık 2 milyar dolar değerinde. Burada açıklanmayan birçok yeni projemiz var” dedi.

TOKİ'nin bu yılki hedefi 60 bin sosyal konut

Fuarda farklı ülkelerden görüşme talebi aldıklarını söyleyen Turan, TOKİ'nin hedeflerinden de bahsetti. Turan; “2 yıldır TOKİ Başkanıyım. 43 ülkeden üst ölçekte görüşme talepleri oldu. Emlak Konut, TOKİ'nin iştirakidir. Emlak Konut, hem TOKİ hem de Türkiye'nin göz bebeğidir. Bu ilişkinin TOKİ'ye katkısı çok büyük. Geçmiş yıllarda Emlak Konut GYO sıfır niteliğindeydi ancak son 10 yılda çok büyük bir kurum haline geldi.  TOKİ alt ve orta gelire üretim yapan bir kurum. Emlak Konut GYO ise orta gelir ve üst gelir grubuna çalışmakta. Biz hiç konut sahibi olmayan vatandaşları ev sahibi olması için çalışıyoruz. Kayaşehir sosyal konuttan başlayıp orta segmente taşındı ve üst segmente geldi. Bir bölgede her ekonomiden insanın yaşaması gerekiyor. 50-60 bin konutluk kasabada farklı segmentten insanlar mutlaka olmalı. TOKİ olarak bu yıl 60 bin sosyal konut hedefimiz var. Muhtemel üretilecek toplam konutun yüzde 8 binini biz üretmeyi hedefliyoruz. İlk 2 ayı geçirdik. 2 ayda 11 bin konut ihalesi sosyal konut yaptık. Mart-Nisan ayında da 11-12 bin konut ihalesi yapacağız. 2016 ile 2019 arasında 250 bin konut inşa edeceğiz. 2016-2023 arasında da 500 bin ilave konut yaparak herkesi ev sahibi yapacağız. Emlak Konut GYO ise bu yıl 15-20 bin konut yapacak” dedi.

Emlak Konut, Anadolu'ya açılıyor

Terör eylemlerinin konut satışlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye'nin her şeye rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi. Kurum sözlerini şöyle devam etti; “İTO çadırında bizde yer aldık. Türkiye'de inşası devam büyük altyapı projeleri var. Üstyapı olarak da önemli projelerimiz var. Bunlardan birisi İstanbul Finans Merkezi. Emlak Konut olarak biz proje yürütücülüğü yapıyoruz. Finans Merkezi'nde yönetim ve denetim yapıyoruz. Bu proje için bir master plan çizildi ve uygulamaya geçildi. Altyapıları büyük oranda tamamlandı. İnşaatlarda bu yıl itibariyle başladı. 2018 sonu itibariyle kısmen bitecek. 2020 yılına kadarda etaplar halinde tamamlanacak. Emlak Konut olarak Türkiye'de en büyük GYO'yuz. Geçen yıl yüzde 20'ye yakın yabancı satışı gerçekleştirdik. Sektörü ayakta tutan en büyük etkenler biri buydu. Bu yurtdışına katılım ve tanıtımlarla oluyor. Ocak ve şubat aylarında yine yüzde 10-15 satışlar oldu. Türkiye büyümeye devam ediyor. İnşaat sektörü de büyümek zorunda. TOKİ'yle işbirliği içinde çalışmalarımız sürüyor. Bu açıdan işbirliğimiz çok önemli. Son 1,5 yıldır Anadolu'ya açılma politikamız var. Bu kapsamda yatırımlar yapıyoruz. Yabancıların da Anadolu'ya olan ilgisi çok fazla.”

Uğurcan Tokay aktardı...

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...