maritbet girişmaritbet
Metal Yapı Konut 2016'ya damga vuracak!

Metal Yapı Konut 2016'ya damga vuracak!

Sektörün önde gelen kuruluşlarından Metal Yapı Konut, dev projeler için düğmeye bastı.

Gayrimenkul sektörünün önemli firmalarından Metal Yapı Konut, 2016'ya damga vurmayı hedefliyor. Küçükçekmece Gölü'nün yanında 500 milyon dolarlık Blue Lake'i hayata geçiren firma, Güneşli ve Ulus'ta adından söz ettirecek iki yeni projeyle geliyor. Ayrıca Levent, Göktürk ve Zekeriyaköy'de proje planlayan Metal Yapı Konut'un patronu Akın Karali'yle konuştuk. Karali, sektörün son durumundan yeni projelere, yabancı yatırımcılardan faiz oranlarına birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Akın Karali'nin açıklamaları…

Metal Yapı Konut olarak neler yaptınız, hedefleriniz neler?

“Firma olarak 36 yıldır bu sektördeyiz. Tamamlanmış 26 projemiz, devam eden 7 ve gelecekte 5 projemiz var. Fatih historia AVM, Aqua Florya AVM, İstanbul Akvaryum, Koru Florya, Blue Lake ve Göktürk'te birçok projeye imza atıyoruz. Ağırlıklı olarak şehir merkezinde A+ projeler üretiyoruz. Bunlarla birlikte alışveriş merkezi işletmeciliğimizde var”

Gelecekte Metal Yapı Konut imzalı projeler görecek miyiz?

“Ulus'ta iki kuleden oluşan, deniz ve şehir manzarasına hakim olacak. 10 yıldır üzerinde uğraştığımız bir proje. Firmamızın konutta final projelerinden birisi olacak. Yıl sonunda Zekeriyaköy'de 380 bin metrekare arsa üzerinde yeni projemiz başlayacak. Ormanada'nın hemen yanında inşa edilecek. Göktürk'te 50 dönüm araziye proje başlayacağız. O bölgenin en büyük yatırımlarından birisi olacak. Yine aynı bölgede flat ofis projemiz olacak. Ayrıca Güneşli'de İçtaş arsasında Güneş Tepe projesini Eylül'de satışa açacağız”

5 yeni projenin yatırım büyüklüğü ne kadar?

“2015'te 1,3 milyar lira aktif büyüklüğümüz var. 2016'da bunu 2,5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Ulus projesi 350 milyon dolar, Güneş Tepe İstanbul 250 milyon dolar, Zekeriyaköy'de 200 milyon dolar, Göktürk projeleri de 200 milyon dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip olacak. 2016, Metal Yapı'nın yılı olacak. Satışta olan Blue Lake 500 milyon dolar, çalışmalarını sürdürdüğümüz İstanbul Tower ise 1 milyar dolar büyüklüğe sahip”

AVM projeleri ne durumda?

“Fatih'teki Historia o bölgedeki tek AVM. Ayrıca Aqua Florya özellikle turizm açısından ekonomiye büyük değer katıyor. Göktürk'te 50 dükkandan oluşan bir çarşımız var. Önümüzdeki dönem yeni bir AVM planımız yok. Levent'teki projemizin altında AVM olacağını iddia edenler var ancak öyle bir şey yok”

Blue Lake nasıl gidiyor?

“Blue Lake aslında cesaret isteyen bir proje. Göl ve deniz manzarasına sahip önemli bir yatırım. 38 bin metrekareye inşa ettiğimiz projede 25 bin metrekare sosyal alan bulunmakta. Blue Lake'in çatısında 3 tane havuz var. Burada deniz ve göl havasını aynı anda hissetme fırsatı sunuluyor. Gökteras dediğimiz alan çok özel bir yer. Projenin kabası tamamlandı, havuzların ilk suyu döküldü. Bir ay sonra peyzaja gireceğiz. Normal tarihinden 8 ay öne projemizi teslim edeceğiz”

Gayrimenkul sektörünü değerlendirir misiniz?

“İnşaat sektörü çok güçlü bir yapıya sahip. Gerçekten çok önemli bir konut ihtiyacı var. Bu sektör ilerliyor, ilerlemeye devam ediyor. Gayrimenkul yatırımı Türkiye'de, menkul yatırımının çok önüne geçti. İstanbul'da yatırımcılar, önemli kazançlar sağladı. 2016'nın sonuna kadar sektör büyük bir ivme kazanacak. Artık vitrin çok genişledi ve her çeşit proje tanıtılıyor. Yelpazenin genişlemesi, sektörün önünü açıyor. Konfor ve yaşam kalitesi gün geçtikçe artıyor. İlerleyen dönemde süit işletmeciliği ön plana çıkacak. Özellikle genç nüfus, konforu evinde yaşıyor. Büyük dairelerden ziyade 1+1 ve 2+1 konseptindeki dairelerin değeri artacak. Sonuç olarak inşaat sektörünün önü çok açık”

Konut kredisi faizleri 1 puanın altına iner mi? Böyle bir gelişme sektörü nasıl etkiler?

“Kesinlikle faiz oranlarının 1'in altına düşeceğine inanıyorum. Çünkü bankalarında son yıllarda kazançları azaldı. Firmalar kendileri kredilendirme seçeneğine gitmeye başladı. Faizler 1'in altına indiği anda konut satışları en az yüzde 20 artacak. Kredili satışlar müşteride bir güven oluşturuyor. Konut kredileri 1 ay içinde 1 puanın altına düşecektir. Bunu bekleyen bir kitle var. Bu nedenle Mayıs ve Haziran'la birlikte Temmuz ayı bile çok hareketli geçebilir. Devlet bankaları son yıllarda bu yıllarda bir öncelik yapıyor ancak bir realite var. Konut kredisi talebi çok düşük. Bunun tek sebebi ise yüksek faiz oranı. Devlet bankaları çok kısa zamanda faizleri 1'in altına çekecektir”

Yabancıların gayrimenkul sektörüne ilgisi artıyor. Bu kapsamda ülkemize daha fazla girdiyi nasıl sağlarız?

“Ortadoğulu insanlar Türkiye'yi çok tercih ediyor ve yatırım yapıyor. Burada bireysel alım çok önemli. Ancak yabancı yatırımcı henüz buradaki sisteme alışamadı. Tapu konusunda kolaylık büyük bir avantaj sağlıyor. Yabancı yatırımcılar şu anda lüks konutlarda öne çıkıyor. Ancak B ve C sınıfında da konut satarsak ekonomiye çok büyük değer katarız. Burada yaşam konforunun Avrupa kadar iyi olduğunu anlatırsak önemli bir başarı elde ederiz”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akın Karali, Metal Yapı'nın Göktürk yatırımlarını anlattı!
  • 27.01.2017 08:31

Akın Karali, Metal Yapı'nın Göktürk yatırımlarını anlattı!

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, Göktürk-Kemerburgaz aksında hayata ge ...

Metal Yapı Konut'tan bomba projeler!
  • 25.03.2016 15:46

Metal Yapı Konut'tan bomba projeler!

Metal Yapı Konut, Küçükçekmece, Levent ve Güneşli'deki projeleriyle adından söz ...

Akın Karali "2017'de büyüme ivmelenecek"
  • 31.12.2016 16:08

Akın Karali "2017'de büyüme ivmelenecek"

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, 2016 yılını değerlendirirken 2017 yıl ...

Metal Yapı Konut 2016'ya damga vuracak!
  • 02.05.2016 17:09

Metal Yapı Konut 2016'ya damga vuracak!

Sektörün önde gelen kuruluşlarından Metal Yapı Konut, dev projeler için düğmeye ...