maritbet girişmaritbet
Markalı konutlar bulundukları bölgeye değer katıyor!

Markalı konutlar bulundukları bölgeye değer katıyor!

Düzenli kentleşme faaliyetlerinin olmadığı 1980'li yıllarda müteahhitler mahalle arasında inşaatlar yapardı. Türkiye ekonomisindeki büyüme ve insanların beklentilerinin değişmesi, son 10 yılda kentleşme konusunda çok ciddi yol alınmasını sağladı

Sıradan bir projeye göre 2-3 katı daha pahalı olan markalı konutlar, bulunduktan bölgelere değer katarken kimi semtlerin de öne çıkmasını sağlıyor. Bu semtler ya merkezi lokasyonları ya da deniz kenarında yer almaları ile öne çıkarken, ulaşım sorunu olmayan uzak semtler de prim yapmış durumda. Konutta prim potansiyeli barındıran bu bölgelerin önümüzdeki üç yıl içinde daha da değerlendirmeleri bekleniyor.

Özetle Türkiye'de şehirleşme konusunda son yıllarda atılan büyük adımlar, geçmişte pek de öne çıkmayan birçok semtin yıldızının parlamasını sağladı. Geçmişte fabrikalara ve işyerlerine ev sahipliği yaparken günümüzde cazibe merkezi haline gelen İstanbul'daki Kazlıçeşme, Sütlüce, Veliefendi ve Basın Ekspres Yolu, İzmir'deki Basmane gibi semtler bunun en güzel örneği. Bu semtler kent merkezine, ana arterlere yakınlıkları, merkezi konumlan ile kentsel dönüşüme odaklanan markalı konut üreticilerinin iştahını kabartıyor.

İstanbul, İzmir, Adapazarı, Bursa, Gaziantep gibi büyük şehir merkezlerindeki talep nedeniyle konut arazilerinin gittikçe azaldığını, inşaat firmalarının da büyük konut projelerini hayata geçirmede zorluk yaşadıklarını belirten Garanti Mortgage Konut Projeleri Müdürü Olkan Kalaycıoğlu, "Bu durum merkezlerdeki fabrika bölgelerini ve büyük arazili fabrika binalarını cazip kılıyor. Özellikle İstanbul'da geçmişte fabrika olarak kullanılan yerlerde bugün kentin en değerli projelerinin yapımı devam ediyor. Kamu da daha önce şehir merkezlerinde kullandığı fabrika, arazi ve depolarını. TOKÎ/EGYO aracılığıyla konut projesi alanlarına çeviriyor. Bu şekilde yeni alanlar kullanılarak yapılan her yeni proje ile birlikte, bu projelerden konut kredisi ile yapılan satışlar da artıyor" diyor.

Ekonomist dergisi olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir'de son 3-4 yılda yüzde 100'ü aşan oranlarda prim yapan ve hala prim potansiyeli barındıran semtleri araştırdık. Semtleri belirlerken ayrıca metro gibi yaşamı kolaylaştırıcı altyapı projelerinin yaratacağı sinerjiyi de hesapladık. Haberimizde bu semtlerin gelecekteki prim potansiyelini de uzmanlara yorumlattık. Aşağıda, son üç yılda yaptıkları prime göre sıralanmış olarak, bu semtlerle ilgili bilgiler yer alıyor.

Zeytinburnu Ataköy Sahil Yolu

Son dönemde öne çıkan bölgelerden biri, Ataköy-Zeytinburnu Sahil Yolu. İstanbul Boğazı'nın ardından İstanbul'un en güzel deniz manzarasına sahip olan bölgede, yıllardır atıl duran arazilere rezidanstan konuta ve otele kadar farklı lüks projeler inşa ediliyor. Geçmişte de dikkat çeken bölgenin son 2-3 yıldan bu yana yıldızı parladı. Bir zamanlar tekstil sektörünün merkezi olan, kimi yerde gecekondu bölgesi bulunan bu hatta, üç yıl önce metrekare fiyatları bin ila 3 bin TL arasındayken, hayata geçirilen A plus projelerde bugün metrekare fiyatı 13 bin TL'Iere kadar çıkıyor. İstanbul'un Miami'si olarak da anılmaya başlanan bölgede, Delta, Astay, Sinpaş, YDA Grup gibi inşaat sektörünün önde gelen oyuncularının geliştirdiği projeler yer alıyor. Bölgenin, manzarası ve yabancı ilgisi sayesinde, önümüzdeki üç yılda ciddi prim potansiyeli barındırdığı vurgulanıyor.

Eskişehir Batıkent

Türkiye'nin Venedik'i olarak anılmaya başlanan Eskişehir, üniversitelerinin yarattığı hareketlilikle gayrimenkulde yatırımcılar için cazibe merkezi oldu. İki üniversite, bir açık öğretim fakültesi ve meslek yüksekokulları bulunan kentte, kent merkezine yakın Bağlar ve Batıkent bölgeleri ön plana çıkıyor.

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'dan gelen gayrimenkul yatırımcılarının 1+1 daire satın alarak yatırım yapma eğiliminde olduğunu bunun da metrekare fiyatlarını yükselttiğini söylüyor.

Kentte öne çıkan Batıkent'te üç yıl önce ortalama 400 TL olan metrekare fiyatları bugün 2 bin TL'ler seviyesinde. Başbakanın kente iki yeni üniversite daha yapılacağını açıklaması ile bölgenin önümüzdeki 3-4 yıl içinde daha da primlenmesi bekleniyor.

Kadıköy Fikirtepe

Kentsel dönüşüm projeleri konusunda İstanbul'un en çok yatırımcı çeken bölgesi olan Fikiıtepe, önümüzdeki dönemde gecekondu mahallesi görüntüsünden sıynlıp markalı konut projelerinin üssü olma yolunda hızlı adımlar atıyor. Bölgede bundan üç yıl önce 700 TL'ler seviyesinde olan m2 fiyatları bugün yeni projelerde 2 ila 4 bin TL'ler seviyesine ulaştı. Kadıköy ve Boğaz Köprüsü'ne yakınlığı ile dikkat çeken bölge, kentsel dönüşüm çalışmalarının da etkisiyle önümüzdeki üç yıl içinde primlenecek.

Kağıthane Çağlayan

Avrupa'nın en büyük adliyesine ev sahipliği yapan semtte yeni projelerin metrekare fiyatları son bir yılda yaklaşık üç katı artmış durumda. Semt, Şişli ve Taksim gibi kent merkezlerine yakın konumu ile göz dolduruyor. Bundan üç yıl önce bin TL'ler seviyesindeki metrekare fiyatları, bugün maksimum 4 bin TL'lere çıktı.

Nurol GYO ve Dap Yapı'nın ofis projesi geliştirdiği semtte, markalı konut üreticilerinin de birkaç adayı birleştirerek ofis, rezidans tarzı gibi karma projeler yapmak için ön araştırmalarda bulundukları belirtiliyor. Bu durumun da önümüzdeki üç yıl içinde bölgedeki metrekare fiyatlarını artırabileceğine işaret ediliyor.

Ankara Gölbaşı-İncek

Ankara'nın gecekondularıyla ünlü semtlerinden biri olan Gölbaşı İncek, kentsel dönüşümle birlikte merkezi konumuyla yıldızı parlayan bölgelerden. Geçmişte varoş olarak adlandırılan bölge, temalı projeleri ile bulunduğu bölgeye değer katan Sinpaş'ın İncek Life projesinin ardından önemli oranda prim yaptı. Üç yıl önce metrekare fiyatlarının 400-600 TL'ler seviyesinde olduğu bölgede bugün metrekare fiyatları bin 500 ila 2 bin 500 TL arasında. Üç yıl içinde de nitelikli yapı stokunun artması ile bölgenin prim yapması bekleniyor.

Güneşli Basın Ekspress Yolu

İstanbul'un ikinci Maslak'ı olarak adlandırılan Basın Ekspres Yolu'nun en büyük avantajı Atatürk Havaalanı'na yakınlığı. Torunlar GYO'nun Mail of İstanbul, Kge Yapı'nın Batışehir ve Fer Sancaktepe Yapı'nın İstwest projeleri bölgeye değer katıyor. Bundan üç yıl kadar önce 900 bin TL'ler seviyesinde olan metrekare fiyatları, bugün 2 ila 4 bin TL aralığında.

İstanbul'da raylı sistemlerin emlak değerleri üstünde büyük etkisi olduğunu, raylı sistemin ulaştığı yerlerde fiyat artışlarının yaşandığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Uzmanı Gökçen Taşkın, "Önümüzdeki yıllarda Basın Ekspres bölgesi raylı sistemlerin kesiştiği bir bölge konumuna gelecek. Marmaray'ın hizmete girmesiyle de tüm raylı sistemlerin geçtiği güzergahların civarında bulunan emlaklarda yüksek değer artışı görülecek" diyor.

Havalimanı metrosunun bölgeden geçecek olması, metrekare fiyatlarını önümüzdeki birkaç yılda yukarı taşıyacak. TEM'den başlayarak bölgeye dönük yeni yolların yapılması gündemde. Ayrıca 15'in üzerinde projesi başlayan ya da devam eden turizm tesisinin devreye girecek olması bölgenin çehresini daha da değiştirecek.

Maltepe Başıbüyük

Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğü bölgenin yıldızı parlamaya başladı. Maltepe'nin yeni gelişim alanı olarak öne çıkan bölgede üç yıl öncesinde konutların meterkare fiyatlan 400-500 TL aralığındayken bugün bin-2 bin TL'lere ulaştı. Metro ağının ulaşması sayesinde bölgenin prim yapacağı belirtiliyor.

Ataşehir Şerifali

Finans Merkezi projesiyle hareketlenen Batı Ataşehir'e yakınlığı sayesinde son yıllarda yıldızı parlayan bölge, kentsel dönüşümle birlikte hareketliliğini arttırarak devam ettiriyor. Ağırlıklı olarak konut projelerinin görüldüğü bölgede ofis projelerinin de yer alacağı tahmin ediliyor.

Ulaşım projeleri anlamında da bölgede üst ölçekte planlanan toplu ulaşım projelerinin olduğu biliniyor. Finans Merkezi projesinin hayata geçmesi ile birlikte bölgede doygunluğa ulaştığı düşünülen konut ve ofis piyasasında yeniden bir canlanma yaşanacağı vurgulanıyor.

Bölgedeki metrekare fiyatlan üç yıl önce bin TL civarındayken, bugün 3 bin 500 TL seviyesinde. Metro ağının bölgeye ulaşması, Finans Merkezi'nin hayata geçmesinin önümüzdeki üç yılda bölgedeki fiyatları daha da yükselteceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Eyüp Sütlüce

Haliç Kongre Merkezi'nin faaliyete geçmesinin ardından yatırımcıların dikkatini çekmeye başlayan semt, otel yatırımlarının da cazibe merkezi haline geldi. Şu anda bölgede Rixostan Amplio'ya kadar çeşitli yatırımcıların beş yeni otel yapması gündemde. Konut projelerinin yükselmeye başladığı semtte Nef de ofis projeleri başlatan şirket oldu. Birçok inşaat şirketinin bölgeyi mercek altına aldığı belirtiliyor. Haliç'in kıyısında yer alan semtin önümüzdeki dönemde Boğaz'a rakip olması bekleniyor. Ortadoğu ve Avrupalı fonların mercek altına aldığı semtte üç yıl önce ortalama bin TL olan m2 fiyatlan bugün 3 bin 500 TL'yi aştı.

Bölgedeki beş yıldızlı turizm tesisi ve yönetim binalarının hızla artması ve Haliç Port gibi projelerin hayata geçmesi önümüzdeki üç yıl içinde metrekare fiyatlarını artıracak.

Küçükçekmece Atakent

Avrupa Yakası'nın Ataşehir'i olarak da anılan semt, Sinpaş'tan inanlar İnşaat'a kadar üretilen markalı konut projeleri ile son üç yılda ciddi bir değişim yaşadı. Semtte bundan üç yıl önce ortalama 900 TL'ler seviyesinde olan metrekare fiyatlan bugün 2-4 bin TL arasında.

İstanbul Tema Park projesi ile yerli ve yabancı turist çekmesi, cazibe merkezi haline gelmesi beklenen bölge Atatürk Havalimanına yakınlığı, TEM'e ve Basın Ekspres Yoluna yapılacak yeni bağlantı yolların, metronun gelmesi ile önümüzdeki dönemde prim yapacak semtlerden.

Kağıthane Ayazağa

Ulaşım bağlantı yollarına yakın konumu ve kent merkezi içinde yer alması ile bölge son dönemde tüm gayrimenkul geliştiricilerinin dikkatini çekiyor. Bölge, Ağaoğlu My Home Maslak projesinin yanında çok sayıda şirketin merceğine girmiş durumda. TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul'un merkezi noktalarında gizli kalmış kimi bölgelerin kentsel dönüşüm çalışmaları ile öne çıkacağına işaret ediyor. Kağıthane Ayazağa-Seyrantepe bölgesinin de Avrupa Yakası'nın öne çıkan bölgeleri arasında yer aldığını ifade ediyor.

Bölgede geçmişte 700-1.100 TL arasında değişen metrekare fiyatları yeni projelerle birlikte 2 ila 4 bin TL'lere ulaştı. Bölgedeki büyük fabrikaların taşınma süreci gittikçe daha büyük bir hızla devam edecek. Maslak'a yakınlığı, ulaşım ağının gelişmesiyle bölge üç yıl içinde daha da değerlenecek.

Kağıthane Seyrantepe

Kağıthane, Cendere Caddesi boyunca halihazırda büyük geliştirici firmaların özellikle ticari kullanımlı projeleri devam ediyor. Mesa-Ferko ortaklığı tarafından inşa edilip zemin katı Metro Grossmarket olarak kullanılan ve üst katlan ofis olarak planlanan proje, Sur Yapı tarafından inşa edilen AVM projesi, Eroğlu Grubu'nun Ofishane projesi, Nef 11 Kağıthane projesi bölgenin değerini artırıyor.

Bundan üç yıl önce metrekare fiyatlarının bin TL'ler seviyesinde olduğu bölgede metrekare fiyatlan maksimum 3 bin 500 TL'ler seviyesinde. Türk Telekom Arena Stadının yanına Şişli Etfal Hastanesi'nin taşınacak olması ve metro güzergahına yakınlık, bölgenin önümüzdeki üç yıl içinde daha da değerlenmesini sağlayacak.

Eyüp Balat

İstanbul'un en merkezi semtlerinden biri olan Balat, kentte yaşanan arazi sıkıntısının ardından merkezi konumu ile konut üreticilerinin dikkatini çekmeye başladı. Tarihi eserleriyle UNESCO'nun kültür mirası listesine giren semtte metrekare fiyatları bundan üç yıl önce bin 500-2 bin 500 TL iken bugün 2 bin ila 10 bin TL arasında değişiyor.

Semtte başlayan yenileme çalışmaları hızla ilerlerken, Dinsel ziyaretlerin ve kültürel faaliyetlerin artacağı bir yaşamın beklediği bölgede, butik otel ve küçük işletmelerin daha fazla öne çıkmasının ve Haliç Port gibi projelerin hayata geçmesinin fiyatları yukarı taşıması bekleniyor.

Kartal Rahmanlar

Kartal'ın sahil kesiminde yer alan semt, Adalar manzarasıyla dikkat çekerken Anadolu Yakası metrosunun da etkisiyle kentsel dönüşümde öne çıkan ve mercek altına alınan bölgelerden biri. Raylı sistemin ulaştığı yerlerde yaşanan fiyat artışlarının devam ettiğini vurgulayan F.VA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık Uzmanı Gökçen Taşkın şunları söylüyor: "Kadıköy-Kartal metro hattı civarındaki yüksek emlak değeri artışı buna en güzel örnek. Üsküdar-Sancaktepe metro hattı ile Marmaray'ın hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı hattı çevresinde de aynı yüksek düzeyli artış bekleniyor. 2016'da Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun devreye girmesiyle aynı gelişme yaşanacak. Hat boyunca yer alan projelerde çok ciddi bir artış öngörüyoruz."

Bundan üç yıl önce ortalama metrekare fiyatları 500 TL'ler seviyesinde olan semtte metrekare fiyatları bugün bin 500 TL'lere ulaştı. Kartal metrosu, adliye gibi faktörler semte önümüzdeki üç yıl içinde değer katmayı sürdürecek.

Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı inanç Kabadayı, bölgenin yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı fonların da ilgisini çektiğini söylüyor.

Kasımpaşa Aynalıkavak

Rahmi Koç Müzesi'nin yapımı ile sanat ve iş dünyasının uğrak noktalarından biri haline gelen semt, konumu ile markalı konut üreticilerinin merceği altında. Haliç manzarası ile de dikkat çeken semtte metrekare fiyatları bundan üç yıl önce ortalama 500 TL'ler seviyesinde iken bugün bin 500 TL'ler seviyesine ulaştı. Haliç bölgesindeki gelişim, Haliç Port projesinin hayata geçmesi ile önümüzdeki üç yılda bölgenin çok daha değerlenmesi bekleniyor. Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok işadamının semtte arazi toplama çalışmaları yaptıkları belirtiliyor.

Bursa Nilüfer

Kentin son yıllarda en çok tercih edilen merkezlerinden biri olan semt, geliştirilen markalı konut projeleri ile dikkat çekerken popülerliğini gelecekte de koruyacak. Üniversitelerin varlığı, Ortadoğu'dan gelen yatırımcıların ilgisi, kent merkezinde arsa kalmayışı nedeniyle prim yapan semtte üç yıl önce konutların 550 TL civarında olan m2 fiyatlan bugün bin 500 TL'lere kadar ulaştı. Kente özellikle Arap turistin yoğun ilgisi var. Bu ilginin devam etmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde semtin daha da prim yapması bekleniyor.

Bursa'da, son yıllarda nüfusunun yoğun olarak ikamet ettiği yerleşim alanları arasında Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım öne çıktığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Özellikle büyük inşaat firmalarının yatırımlarının da şehrin gürültüsünden uzak, daha planlı gelişen Nilüfer'e yönelmekte olduğunu görüyoruz" diyor. Maya, 10 yıl içinde Nilüfer ilçesinde imara çok fazla yeni yerin açılacağını ve çok rağbet göreceğini söylüyor.

Ankara Keçiören

Ankara'nın gecekondu bölgelerinden biri olan Keçiören, son yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla öne çıkan semtlerden biri oldu. Havalimanı koridorunda yer alan bölge bu özelliğiyle gelecek vaad eden bölgeler arasında gösteriliyor. Bölgede üç yıl önce 600 TL'ler seviyesinde olan metrekare fiyatları bugün bin-2 bin TL arasında değişiyor.

Nitelikli yapı stokunun arttığı bölgenin havalimanına yakınlığı, ulaşım altyapısının gelişiyor olması gibi nedenlerle önümüzdeki üç yıl içinde daha da değerleneceği talimin ediliyor.

Bakırköy Veliefendi

Yakın zamana kadar niteliksiz ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bölge, son dönemde otel ve rezidans projelerindeki artışla dikkat çekiyor. Arsa bulmanın zor olduğu bölgede, deniz otobüsü sefer sayısının artması feribot, Marmaray projesi, Ataköy Marina ve havalimanına yakınlık en önemli avantajları oluşturuyor. Orta ve üst gelir gruplarını hedef alan projelerin arttığı bölgede, bundan üç yıl önce 2 bin 500 TL olan m2 fiyatlan, nitelikli projelerle bugün 2 bin10 bin TL arasında değişiyor. Bakırköy'de Veliefendi Hipodrumu'nu da içine alan 500 dönümlük alanın şehir parkı yapılacağının açıklanmasıyla, bölgenin önümüzdeki üç yıl içinde prim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Bakırköy 46 projesini satışa çıkaran Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yeni şehir parkının Bakırköy, Zeytinburnu ve Bahçelievler'in kaderini değiştireceğini, bu bölgelerin prim potansiyelini artıracağını söylüyor.

İzmir Basmane

İzmir'de Yeni Kent Merkezi İmar planlan ile şehir merkezi Basmane, Bayraklı-Salhane-Turan ve özellikle Liman arkası bölgesinde turizmi de destekleyecek, ticaret ve kültür kullanımlı özel planlama alanları oluşturuldu.

Kentin en çok prim yapan semtlerinden biri olan Basmane, merkezi konumu ile kentsel dönüşümde göz kamaştırıyor. Semtte üç yıl önce konutların m2 fiyatları ortalama 950 TL seviyesinde iken bugün ortalama 2 bin TL oldu. Önümüzdeki yıllarda Basmane gibi semtlerde ihtiyaca yönelik konut projelerinin geliştirilmesi bekleniyor. Merkezi konumu ve tren istasyonuna yakınlığı ile kentsel dönüşümle önümüzdeki üç yılda daha da primlenecek.

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in yapılaşma atağına girmesiyle kentte Basmane'nin de aralarında olduğu birçok bölgenin değerlendiğini söylüyor.

Sancaktepe

Anadolu Yakasının son yıllarda öne çıkan bölgelerinden biri olan Sancaktepe özellikle Şamandıra bölgesi ile dikkat çekiyor. Metro hattının üzerinde yer alan bölge bu özelliği ile de avantajlı bir konumda. Sinpaş, Ağaoğlu, 216 Yapı gibi markalı konut üreticilerinin proje geliştirdikleri bölgede üç yıl önce bin TL'ler seviyesinde olan ortalama m2 fiyatları bugün 2 bin TL'lere ulaşmış durumda. Bölgenin ormana yakınlığı ve metro güzergahında olmasıyla önümüzdeki üç yılda daha değerlenmesi bekleniyor.

Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Girme Barajı'ndan 32 milyon liralık destek!
  • 30.10.2020 09:48

Girme Barajı'ndan 32 milyon liralık destek!

Girme Barajı, Türkiye ekonomisine her yıl 32,3 milyon lira kazandıracak, ...

Dev kentsel dönüşüm projesi için ihale zamanı
  • 23.09.2020 07:30

Dev kentsel dönüşüm projesi için ihale zamanı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Kıran Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Pro ...

"Yabancı yatırımcı, projelerde biraz daha seçici olacak"
  • 30.12.2018 14:17

"Yabancı yatırımcı, projelerde biraz daha seçici olacak"

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Türkiye ekonomisi açıs ...

"İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide dönüşümü sağlayacaktır"
  • 14.12.2018 09:12

"İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide dönüşümü sağlayacaktır"

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nın ek ...

"Türkiye ekonomisi büyümesine hız kesmeden devam edecek"
  • 17.09.2018 17:34

"Türkiye ekonomisi büyümesine hız kesmeden devam edecek"

MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Mardinli İş Adamları Derneği’nin ...