maritbet girişmaritbet
Lüks konut ürecileri zam yapma hazırlığında!

Lüks konut ürecileri zam yapma hazırlığında!

Kurdaki artış ithal girdisi yüksek lüks konutu vurdu. Sektör temsilcileri yüzde 5 ila 15 arasında fiyat artışını telaffuz ederken, “zama gerek yok” diyen de var

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde piyasaya sıcak para sürme politikasına son verebileceği yönündeki açıklamaları sonrası ateşi yükselen dolar, tüm zamanların rekorunu kırarak 1.97 seviyesini gördü. Daha sonraki açıklamalarla 1.91'lere kadar gerilese de dolar kurunda yaşanan yüzde 7-8'lik artış, gözlerin ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaata çevrilmesine neden oldu.

Kurda yaşanan artışın ithal girdisi yüksek olan lüks konutta yüzde 5 ila 15 arasında fiyat artışına neden olabileceği belirtiliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, kurun daha da yükselmesi ve enflasyon hedefinden iyice uzaklaşılması halinde, ekonominin bugünkünden daha şiddetli bir “ani fren” şokuna girmesi riskinin göz önünde tutulmasında fayda olduğunu söyledi. Sazak, “Kurdaki artışın konut maliyetlerine etkisi, ithal girdi oranının yüzde 50'ye kadar yükseldiği lüks konut fiyatları için daha önem kazanmaktadır” dedi. Lüks konut satışının kurdan nasıl etkileneceğini Taraf'a değerlendiren sektör temsilcileri, ithal girdinin üçte biri geçmediğini, maliyet baskısının ise yüzde 5 ila 15 arasında olduğunu belirtiyor. Lüks konuta zam konusunda ise farklı görüşler mevcut. Ali Ağaoğlu, eylülde zam yacaklarını belirtti.

Maksimum yüzde 5 etkiler

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Türkiye'de lüks konuttaki yabancı girdi oranının yüzde 50 değil, yüzde 33 oranında olduğunu belirterek, “Dövizde yüzde 7-8 gibi bir artış oldu. Yüzde 10 bile değil. Maliyetlerde maksimum yüzde 5'lik bir artış oldu. Ciddi bir artış olmadığı için fiyatlara yansıtmıyoruz” dedi. İnşaattaki satışlara göre iki-üç ayda bir fiyat artışı yaptıklarının altını çizen İnan, “Maksimum yüzde 5'leri bulan bir baskı var. Bu absorbe edilebilir. Bunu da müşteriye yansıtmak gibi bir fikrimiz yok” diye konuştu.

Eylülde fiyatlara yansıtırız

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, dolarda yaşanan yükselişin maliyetler üzerinde yüzde 10-15 arasında baskı yarattığını söyledi. Türkiye inşaat sektöründe ithal malzeme kullanımının çok yüksek olmadığına işaret eden Ağaoğlu, lüks konutlardaki oranın da benzer şekilde çok olmadığını ifade etti. Kurun artışıyla malzeme fiyatlarının yüzde 10-15 arasında yükseldiğini ancak bunu fiyatlara yansıtmadıklarını ifade eden Ali Ağaoğlu, eylül ayında bunun fiyatlara yansıtılabileceğini vurguladı.

Kur, kriz algısı oluşturuyor

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, dolardaki artışının inşaat sektörü üzerinde etkisinin olacağını söyledi. “Kur yükselince Türk insanında kriz algısı oluşuyor” diyen Elmas, inşaattaki ithal girdisinin yüzde 50 seviyesinde olmadığını, konutlarda kullanılan malzemelerin yüzde 90'ın üzerinde yerli malzemelerden oluştuğunu ifade etti. Kurun yükselmesinin şirketlerin dezavantajına olduğunu belirten Elmas, “İnsanları beklemeye sokuyor. Piyasadaki satın almaları düşürüyor” dedi. Elmas, 1.90'ın üzerindeki kurun yüksek olduğunu söyledi.

Önder Çelik/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!
  • 23.11.2021 10:34

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!

Üçüncü kez dede olan Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa Çekmeköy’deki projesi Ağao ...

Ultra lüks ev tasarımı böyle olmalı!
  • 15.10.2020 17:26

Ultra lüks ev tasarımı böyle olmalı!

Dünya genelinde mimarlık ofislerinin tasarladığı lüks konutlar, muhteşem özellik ...

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!
  • 10.10.2016 17:33

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!

Ali Ağaoğlu'nun rol aldığı Ağaoğlu Maslak 1453 reklam filmi yayında. Konutların ...

Ağaoğlu Maslak 1453 projesinin son durumu!
  • 06.08.2016 15:18

Ağaoğlu Maslak 1453 projesinin son durumu!

Ali Ağaoğlu, Maslak 1453 projesinin şantiyesini basın mensuplarıyla birlikte gez ...