maritbet girişmaritbet
Levent'teki İETT arazisinin talipleri sırada!

Levent'teki İETT arazisinin talipleri sırada!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, belediyenin Dubai Şeyhi El Maktum'a sattığı Şişli'deki İETT arazisiyle ilgili önemli bir karar aldı.

Dubai Şeyhi El Maktum'a 800 milyon dolara satılan ancak açılan dava nedeniyle satışı iptal edilen İETT'nin Levent'teki arazisiyle ilgili yeni plan onaylandı. Bu kararın ardında inşaat firmaları da arsaya talip olduğunu açıkladı.

Dubai Şeyhi El Maktum'a 800 milyon dolara satılan ancak açılan dava nedeniyle satışı iptal edilen İETT'nin Levent'teki 46 bin metrekarelik arsasında yaşanan son gelişmeler, inşaat sektörünü heyecanlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB), geçtiğimiz günlerde aldığı kararla İstanbul'un en değerlilerinden biri olan arsa, El Maktum'a satılmadan önceki emsal oranına geri döndürüldü. El Maktum'a satıldığı sırada yükseklik sınırının kaldırıldığı arsa için atılan bu son adımla emsal 3'e gerilemiş oldu.

Belediyenin aldığı bu kararın ardından araziyle ilgili nasıl bir süreç izleneceği ise önümüzdeki günlerde  belli olacak. Aslında, İBB'nin bu noktada önünde üç seçenek bulunuyor. Bunlardan birisi daha önceki dönemde yaptığı gibi arsayı direkt olarak satışa çıkarması. İkincisi ise İBB'nin  TOKİ gibi bir yöntem izlemesi. Tıpkı TOKİ'nin kendi iştiraki olan Emlak Konut GYO ile arsaları hasılat paylaşımı yöntemiyle satması gibi, İBB de kendi iştiraki olan Kiptaş ile bunu yapabilir. İnşaat devlerinin açıklamaları,  İBB'nin daha çok bu yöntemi tercih etmesi beklentisinde olduğunu ortaya koyuyor. Diğer taraftan İBB'nin  bir gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma planı olduğu biliniyor. Kurumun bu durumda arsayı tamamen kendi tasarrufuyla değerlendirmesi söz konusu olabilir.

Şimdi İstanbul'un merkezindeki son arsalardan biri olan İETT arazisinde nasıl bir strateji izleyeceği kadar kimlerin talip olacağı merak konusu... Bir diğer merak konusu ise, o dönem yükseklik sınırının kaldırılmasıyla değeri 800 milyon doları gören arsanın, emsal üçe indirilince fiyatında nasıl bir değişim olacağı....

EL MAKTUM'DAN BU YANA ARSADA NELER OLDU?

2006 yılında yapılan yüksek imarlı plan değişikliğinin ardından Dubai Şeyli El Maktum'a  800 milyon dolara satılan 46 bin metrekare büyüklüğündeki arsa için 2007'de İstanbul 7. İdare Mahkemesinde dava açılmıştı. Plan değişikliğinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden mahkemenin kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı. Buna göre 2006 yılı öncesindeki emsale dönülmüş oldu. Danıştay'ın aldığı kararla arsanın yeniden imar hakkı kazanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu yeni plan notlarını hazırladı. 

2006 yılında verilen imar artışına ek düzenlemeler getirilen değerlendirmeye göre, İETT arazisi turizm, ticaret, yol ve yeşil alan olarak belirlendi. Turizm ve ticaret alanı olarak belirlenen kısımda yapılacak bina içerisinde, otel, iş merkezi, rezidans, ofis, alışveriş merkezi, restaurant gibi faaliyetlerin yanı sıra yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek.  Yüksekliğin serbest bırakıldığı arazinin emsali 3 olarak belirlendi. Ayrıca eğimden doğan bodrum katlar emsale dahil edilmedi, ancak bodrum katlardan sadece 3'ü iskan edilebilecek.

ARSAYA İNŞAATIN DEVLERİ TALİP OLDUKLARINI AÇIKLADI

Gayrimenkul geliştirmenin dev isimleri, arsaya talip olduklarını açıkladılar. Ali Ağaoğlu'ndan Yaşar Aşçıoğlu'na, Nazmi Durbakayım'dan Serdar İnan ve Ziya Yılmaz'a kadar pek çok isim arsayla ilgili olduklarını ifade ettiler. İşte o isimler ve planları...

İstanbul'daki her arsa ilgi alanımızda

ALİ AĞAOĞLU

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İETT arsasının çok kıymetli olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, o dönem 800 milyon dolara satılmasının daha doğru olacağını ifade ettiği arsa için alınan bu son kararı da çok olumlu bulduğunu ifade ederek, arsaya talip olabileceğini açıkladı. Ağaoğlu, şöyle konuştu: "İBB'nin büyük yatırımları ve bunlar kaynağa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden arsadan gelecek para önem taşıyor. Satışın koşullarına bakacağız. Belediyenin nasıl satacağını şimdilik bilmiyoruz ama talip olabiliriz. Zaten İstanbul'daki her arsa ilgi alanımıza giriyor.”

Yaklaşımımız önümüzdeki günlerde netleşir

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Holding Başkanı

Müteahhitlerin hammaddesi olan arsada sıkıntının had safhada had safhada olduğunu belirten  Nazmi Durbakayım, İstanbul'un en güzide yerinde  olan  İETT arazisini nadide bir hammadde olarak nitelendirerek, arsaya yaklaşımlarını önümüzdeki günlerde ortaya koyacaklarını söyledi. Durbakayım, şöyle konuştu: "Arsanın İstanbul'a yakışacak şekilde değerlendirilmesini arzu ederiz. Araziye yerli müteahhitler tarafından proje yapılması daha iyi olur. Ancak, İstanbul'a yakışacak daha iyi bir projeyi yabancı yatırımcı getirirse buna da hayır demek mümkün değil.  Gelişmelere ve mevcut işlerimize bağlı olarak araziye yaklaşımımız önümüzdeki günlerde netleşir."

Arsaya talibim, en iyisini yaparım

Yaşar Aşçıoğlu / Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

 İstanbul'un merkezinde yer alan en değerli arazilerden biri olan İETT'nin arazisiyle ilgili büyük beklentiye giren inşaat sektörünün temsilcilerinden biri olan Yaşar Aşçıoğlu, İETT arazisiyle ilgili, yakından ilgilendiğini belirterek, “Arsaya talibim. Zülfikarlar Gurubu ile ortak olarak arsayı alacağız. Araziyi iyi biliyoruz ve dersimize iyi çalıştık. Arsayı almamız halinde çok iddialı bir proje yapacağız. Şimdiye kadar hep iddialı ve çok lüks projeler yaptık.  Biz alamazsak da  inşallah vizyonlu bir firma alır. İşi, bilmeyenler almasın. Aşçıoğlu,  arsayla ilgili belediyeyle görüştüklerini de belirtti.

Yabancı ortakla ihaleye gireriz

Serdar İnan / İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Arsaya talip olan isimlerden biri de Serdar İnan oldu. Arazinin ilgi alanlarına girdiğini vurgulayan İnan, verilecek emsale göre 800 milyon doların bile ucuz olabileceğini söylediği arsaya daha önce de talip olduklarını belirterek, şunları söyledi: “1997 yılında arsa için o dönemdeki İBB Başkanı olan başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Sinpaş ile birlikte kat karşılığı teklif vermiştik. O zaman kısmet değilmiş. Arsanın hasılat paylaşımı modeliyle satışa çıkması iyi olur. Biz de yabancı bir ortakla hareket ederiz." İnan, projenin tekrar mahkemeye takılmaması için ihaleye çıkılmadan önce yasal süreçte yaşanacak olumsuzlukların giderilmesi gerektiğini söyledi.

Arsada çok ilginç bir proje yapılabilir

Ziya Yılmaz / DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

 Türkiye'nin ilk burgu kulesinin altına imza atan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı  Ziya Yılmaz da, El Maktum'un burgu kule yapmayı planladığı İETT arazisine talip olabileceklerini açıkladı. Yılmaz, araziye verilen rakam olan 800 milyon doların yüksek olabileceğini belirterek, “Arsanın şimdiki imar durumu da önemli. Buna göre fiyat belirlenecek” dedi. Yılmaz, arsayı çok iyi bildiğini ve bölgeye çok ilginç bir proje yapabileceklerini ifade ederek, “Arsa satışından ziyade hasılat paylaşımıyla yapılması daha iyi olabilir. İncelemelerimiz sürüyor. Kendi başımıza ya da bir ortakla ihaleye girebiliriz” diye konuştu.

İhaleyle satışa çıkması daha iyi olur

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Özcan Tahincioğlu

2012 yılı planları dahilinde Levent bölgesinde birçok arsayla ilgilendiklerini belirten Özcan Tahincioğlu, şöyle konuştu: “Bölgenin yıldızının geçmişte olduğu gibi parlamaya devam edeceğini düşünüyoruz ve bu sebeple İETT arsasıyla ilgilenmeyi planlıyoruz. Arsanın piyasa koşullarında direk satış ile değil de ihale yoluyla satışa çıkması halinde, rakam, daha yüksek seviyelere ve her iki taraf içinde kazançlı bir proje haline gelebilir." Tahincioğlu, yerli veya yabancı bir ortakla sinerji yaratılabileceğini görmeleri halinde ortaklık seçeneğini düşüneceklerini belirtti.

Yeniden dava açabiliriz

CEMAL GÖKÇE

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı

 İstanbul İnşaat Mühendisleri Odadı Başkanı Cemal Gökçe'de daha önce arsanın imar planıyla ilgili açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, “Biz herhangi bir yere dava açmaktan mutlu değiliz. Ama kente yük getirecek uygulamalara karşı çıkıyoruz” dedi. İETT arsasının 46 bin metrekarelik arsasıyla yapılaşması durumunda kente yük getireceğini savunan Gökçe, şunları söyledi:

“Oradan belki 1 milyar lira gelecek ama belediye, bölgeye yapmak zorunda kalacağı altyapı harcamaları yüzünden daha fazla para harcayacak. Kent deprem riski taşıyor. Toplanma alanlarına, yaşanabilecek yeşil alanlara ihtiyaç var.” Cemal Gökçe, arsayla ilgili uygulamayı gördükten sonra yeniden dava açabileceklerini de sözlerine ekledi. 

Metrekaresi 10 bin dolar eder

SABRİ ATEŞ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası başkanı Sabri Ateş de, arsanın çok değerli bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, metrekaresinin 10 bin dolara satılabileceğini söyledi. Ateş, bölgenin değeri ve 3 emsal düşünüldüğünde yapılacak ihalede arsanın bu rakama rahatlıkla ulaşabileceğini belirterek, “O güzergahta hatta İstanbul'un birçok yerinde böyle bir arsa daha yok” dedi. Ateş, arsanın El Maktum zamanında 800 milyon dolar etmesini ise o dönemde verilen özel imara bağlarken, “Aynı emsal olsaydı fiyat farklı olurdu. Arsanın emsali yükselirse değer daha da artar, 800 milyon doları bulabilir. Bölgede mahkeme çok yüksek yapılaşmayı iptal etti ve bu nedenle 3 emsal veriliyor” dedi.

Milliyet/ Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...

Restore edilen Cendere Sanat Merkezi hizmete açıldı
  • 24.10.2022 15:49

Restore edilen Cendere Sanat Merkezi hizmete açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) restorasyonunu tamamladığı "Cendere Sana ...

İBB, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 75 milyon avroluk ek kredi aldı
  • 14.10.2022 15:20

İBB, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 75 milyon avroluk ek kredi aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (Europ ...

Bakanlıktan İBB'nin bütçe tahminlerine ilişkin açıklama!
  • 10.10.2022 16:24

Bakanlıktan İBB'nin bütçe tahminlerine ilişkin açıklama!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB'nin bütçe tahminlerine ili ...