maritbet girişmaritbet
Konutta yüzde 15 devlet desteği için rakam ne olacak?

Konutta yüzde 15 devlet desteği için rakam ne olacak?

CNBC-e ve emlaktasondakika.com ekranlarında yayınlanan Emlak Hakkında Herşey programında bugün konutta yüzde 15 devlet katkısı konuşuldu.

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman'ın sunduğu, Emlak Hakkında Herşey programının bu haftaki konukları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ve Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan oldu. 

Programda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, konut alacak vatandaşa devlet tarafından verilecek yüzde 15'lik teşvik, kentsel dönüşüm gibi sektöre dair önemli konular ele alındı.    

Konutta devlet desteği lüks konutta...

Emlak sektörünün önde gelen isimlerinden Yavuz Karaman teşvik konusunun aslında piyasayı çok etkileyecek bir konu olmadığını belirterek şu önemli açıklamalarda bulundu: “Yüzde 15 dediğimiz teşvik, peşinatın yüzde 15'ine denk geliyor. Yani siz 3 yıl bankada peşinat için para biriktireceksiniz. 250 bin liralık ev için 50 bin lira biriktirmeniz gerekiyor. Tamamen mevduatı, tasarrufu teşvik eden bir sistem. Konuta nasıl bir etkisi olur? 100-150 bin liralık bir TOKİ konutu almak isteyen vatandaş para biriktirirse devlet ona evet 3 bin lira, 5 bin lira destek olacak. Bu tür konutlarda teşvik sağlar. Stoktan ve lüks konuttan bahsediliyor.” dedi. 

Bu tür lüks konutların satılmasında büyük beklenti oluşturmanın çok doğru olmadığını ekledi. 

Kimler devlet katkısından faydalanabilir?

Tasarrufu teşvik etmeye yönelik bir çalışma... 

Konut alacaklara sağlanan yüzde 15'lik desteğin konuta çok fazla yansıyacağını düşünmediğini belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Mevcutta çıkarılması düşünülen düzenlemede 400 bin liraya kadar bir konutun alınması öngörülüyor. 100 bin liranın 5 yılda öncelikle biriktirilmesi söz konusu…” dedi.  

Bu yüzde 15'lik desteğin daha çok tasarrufu teşvik etmeye yönelik bir çalışma olduğunu, dolayısıyla 400 bin liralık bir konutu almak isteyen tüketici için müteahhitlerin mevcut durumda da o indirimi yapabildiklerini ifade etti. Bu nedenle hükümetin tasarrufu teşvik ettiğini düşündüklerini belirtti ve konuta çok büyük bir katkısı olacağını düşünmediğini söyledi.

Konutta yüzde 15'lik teşvik için 5 soru 5 cevap!

İnşaat sektörü önünü görebilecek

Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan ise bu desteğin inşaat sektörüne faydası olacağını belirtti. Yüzde 15'in azımsanacak bir rakam olmadığını ifade eden Aydoğan, vatandaş açısından devlet desteği ile hem birikimin teşvik edildiğini hem de inşaatçı açısından önünün görülür şekilde olacağını öngördüğünü belirtti. 

Bireysel emeklilik sisteminde de aynı desteğin yapıldığını ve başarılı olunduğunu ekledi. 

“Burda da biriktirilen paralar, bundan sonra yapılacak inşaatlar için hem malzeme temin edicileri tarafından hem de diğer birçok sektörü organize etmesi açısından hem de planlama açısından doğru bir hareket olduğuna inanıyorum. Türkiye'de genelde planlamaya çok önem verilmiyor. Burada bir planlama olduğuna inanıyorum. En azından 5 yıl içerisinde bu para birikecek. Erken çekmelerde oranlar düşüyor. Fakat planlama açısından faydalı olacağına inanıyorum. Ayrıca her şeyin resmi olması sağlanıyor.” dedi.

Emlaktasondakika.com/Emine Pile

Yorum Yaz