maritbet girişmaritbet
Konutta ranta ilk darbe vergiden geliyor, hedef GYO'lar...

Konutta ranta ilk darbe vergiden geliyor, hedef GYO'lar...

Yap-sat’çılığa döndüğü ileri sürülen GYO’lara sağlanan vergisel avantajların kaldırılması gündemde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın eleştirdiği konut sektörüne ilişkin ilk değişiklik gayrimenkul yatırım ortaklıklarına sağlanan vergi avantajlarında yaşanacak. ‘Yap-sat'çılığa döndüğü ileri sürülen GYO'lara sağlanan vergisel avantajların kaldırılması gündemde.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın son günlerde sıklıkla eleştirdiği rant ekonomisinin nasıl durdurulacağına ilişkin çalışmalara başlandı. TBMM'de görüşülmeyi bekleyen gelir vergisi tasarısının çıkarılması için çalışmalar hızlandırılacak. Gelir vergisi ile birlikte yeni düzenlemeler gündeme gelecek. Bu çerçevede gayrimenkul yatırım ortaklıkları'na (GYO) sağlanan vergisel avantajların durumu gözden geçirilecek.

Alt komisyon değişecek

2013 yılının haziran ayında TBMM'ye sunulan gelir vergisi tasarısının yılbaşına kadar çıkarılması için hazırlık yapılıyor. Yasa tasarısı TBMM'ye sunulduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha ayrıntılı ele alabilmek için Alt Komisyon oluşturulmuştu. Şimdi Alt Komisyon üyelerinin bir kısmı değiştirilecek, Alt Komisyon başkanlığı'na da Ak Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz getirilecek. Gelir vergisi tasarısı ile ilgili bazı değişiklikler gündeme gelecek. En az 1 yıllık geçiş süreci sağlayacak şekilde düzenleme yapılacak.

Gelir vergisi tasarısı çerçevesinde yeni düzenlemelerin de gündeme gelebileceği belirtilirken, önceliğin gayrımenkul sektörüne verileceği belirtildi. Geçmişte teşvik edilmesi için gayrimenkul yatırım ortaklıklarına vergisel avantajlar sağlandığını dile getiren bir yetkili, ancak şu anda inşaat şirketlerinin neredeyse tamamının GYO'ları olduğunu söyledi. Bir yetkili, GYO'ların ilk teşvik edildiğinde amacın yeni gayrimenkul yapılması, kira geliri elde etmesi onun da menkul kıymete dönüştürüp yatırımcıya dağıtması olduğunu belirterek, ama şu anda GYO'ların yap-satçılığa döndüğünü kaydetti. GYO'ların kurumlar vergisi ödemediğini vurgulayan yetkili, “Gayrımenkul Yatırım Ortaklıklarında amaç tamamen değişti” dedi. Konunun öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacağını dile getiren yetkili, daha sonra gelir vergisi yasa tasarısında değişikliklerin gündeme geleceğini bildirdi. 

Babacan ne demişti?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir süredir konut sektörüne yönelik eleştirilerde bulunuyor. Önce sanayinin toplam milli gelirden aldığı payın düştüğü eleştirisini getiren Babacan daha sonra da ölçüsüz rant eleştirisinde bulunmuştu. İnşaat sektöründe kalem oynatmalarla ölçüsüz rant oluşturulduğunu dile getiren Babacan, inşaat sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi için çalışılması gerektiğine işaret etmişti.

Neşe Karanfil/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!
  • 14.03.2013 17:28

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da gerçekleştirilen MIP ...

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!
  • 14.03.2013 08:23

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nın ikinci gününde Ağaoğlu Ma ...

Gayrimenkul yatırımlarında vergi avantajı
  • 18.08.2015 14:11

Gayrimenkul yatırımlarında vergi avantajı

Neşecan Çekici, vergi konusundaki avantajların Türkiye için büyük bir fırsat old ...

Emrullah Turanlı'dan Ali Babacan'a övgü!
  • 07.05.2015 16:57

Emrullah Turanlı'dan Ali Babacan'a övgü!

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Başbakan Yardımcısı Ali Babaca ...

Ali Babacan: Türkiye'nin kalkınma planları hazır!
  • 07.05.2015 14:43

Ali Babacan: Türkiye'nin kalkınma planları hazır!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Balıkesir'deki 7. Gelişen Kentler Zirvesi'ne ka ...