maritbet girişmaritbet
Konutta faizlerin düşmesi satışları uçurdu!

Konutta faizlerin düşmesi satışları uçurdu!

TÜİK’in son verilerine göre konut satışlarında büyük artış olurken, buna etkeni olarak konut kredi faizlerinin düşürülmesi gösterildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı istatistiklere göre, konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1 artarak 132 bin 655 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 22 bin 499 konut satışı ve yüzde 17 ile en yüksek paya sahip oldu.

Konut kredisi faiz oranlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve Ziraat Bankası'nın başı çekmesiyle ağustos ayının sonlarından itibaren düşmeye başlaması özelde ipotekli satışları genelde ise toplam satışı ciddi şekilde artırdı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artması dikkati çekti. Kasımda 48 bin 941 olan ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti. 

Darbe girişimi atlatıldıktan sonra artış hızlandı

Yıl genelinde yatay seyreden konut satışlarında geçen yılın aynı dönemlerine göre en yüksek düşüş 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle bu ayda yaşandı. Geçen yıl temmuzda 96 bin 589 olan satış rakamı bu yıl yüzde 15,8 düşüşle 81 bin 343'te kaldı.

Yılın 11 ayında en yüksek artış yüzde 25,1 ile ekim ve kasım aylarında yaşandı. Ekim ayında 130 bin 274'e yükselen satış rakamı, kasımda ise 132 bin 655'e ulaştı.

Kredi faiz oranlarının düşmesi ve kampanyalar, son 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre satış rakamlarının artmasını ve her geçen ay yükseliş yaşanmasını sağladı.

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım:

nazmi durbakayım

"Aralıkta satışlar sürecek, yeni rekor gelecek"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yılın ilk 11 ayında satış rakamının 1 milyon 198 bini aştığını belirterek, aralık ayından da umutlu olduklarını söyledi.

Durbakayım, "Aralık ayında da en az 100 bin satış olacağını ve konutta yeni bir tarihi rekor kırılacağını düşünüyorum. Yılı 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 350 bin arasında bir rakamda kapatırız." ifadelerini kullandı.

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik:

ömer faruk çelik

"Satışlardaki en büyük etken faizlerin düşmesi"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Özellikle son 2 ayda yüzde 25'in üzerindeki artışta Cumhurbaşkanımızın çağrısı sonrası kredi faiz oranlarının düşmesinin yüzde 100 etkisi oldu. Önce kamu bankaları sonra da diğerleri faizi yüzde 1,10-1,15'lerden yüzde 0,90'lara çekti. Bu düşüş insanların ev alma isteğini tetikledi." diye konuştu. 

Kalkavan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Kalkavan:

kalkavan

"İnşaat sektörü büyümeye devam edecek"

İnşaat sektörü 2016 yılında ülkemizde ve dünyada yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen ekonominin temel taşlarından biri olma özelliği kaybetmedi. Sektörün bu yılı da büyüyerek kapatacağını düşünüyorum. TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre 2016 Kasım ayında gerçekleşen konut satış rakamları da sektörün büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Konut satışları 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 132 bin 655 oldu. Sektör, ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratıyor. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edeceğini öngörüyorum. 

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ:

doğan dağ

"Konut, güvenli liman olmaya devam ediyor"

İnşaat sektörüne ivme kazandırmak için başlatılan konut kampanyalarının ardından, bankalarında konut kredilerini aşağı çekmesiyle birlikte konut satışlarının hız kesmeden artarak devam ettiğini görüyoruz. Konut kampanyaları ile birlikte sektörde ciddi bir hareketlenme yaşandı. İnşaat sektörü, 2016 yılında ülke olarak yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye ve genişlemeye devam etti. TÜİK'in açıklamış olduğu son verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 132 bin 655 oldu. Bu da bizlere konut yatırımlarını vatandaşlarımızın en güvenli liman ve yatırım aracı olarak görmeye devam ettiğini gösteriyor. Konut satışlarıyla beraber yatırımların da artmasıyla birlikte ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörümüz 2017 yılında da büyümeye devam edecektir. 

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan:

mustafa baygan
"Türkiye de konuta talep durmaz"

Türkiye genelinde konut satışlarının 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 oranında artması ülkede yaşanan olumsuz havanın konut satışlarını etkilemediğini gösteriyor. TÜİK'in Kasım ayı konut satışları sonuçları bizim için şaşırtıcı değil, böyle bir yükselişi bekliyorduk. 15 Temmuz olaylarının etkisi, dövizin ani artışı, terördeki tırmanış Türkiye'de konuta olan talebi azaltmadı aksine arttırdı. Son sayısal verilerin bize gösterdiği gibi Türkiye de konuta talep durmaz hele 19 milyon konut stokunda 2/3 oranında yenileme ihtiyacı varsa. Köyden şehirlere olan göçün devam etmesi ve eski evlerin yenilenmesi gerekliliği, konut sektöründe alımların uzun yıllar devam edeceğine işaret ediyor. ERA Gayrimenkul Türkiye olarak 2016 yılında yüzde 40 büyüme sağlamamız Türkiye'de gayrimenkul sektörünün sürekli aşama kaydettiğini gösteriyor.

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt:

özyurtlar

“Konut satışlarındaki artış sevindirici”

Türkiye genelinde konut satış rakamlarının artış göstermesi gayrimenkul sektörü açısından büyük moral oldu. 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 artış göstermesi, sektörün ne denli güçlü olduğunu ortaya koydu. Ekonomik ve siyasi tüm sıkıntılara rağmen konut satışlarındaki yüksek artışın, önümüzdeki yıl da sürmesini bekliyoruz. Yine konut satış rakamlarına baktığımızda en yüksek satışın İstanbul'da yaşandığını görüyoruz. Toplam konut satışları içinde ilk satış payı, yüzde 47,8 oldu. İlk satışların yüksek bir orana sahip olması, Türk halkının yeni projelere ilgisinin büyük olduğunu gösteriyor. Biz konut üreticileri için bu oranın yüksek olması ayrıca büyük bir gelişmedir. 

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar:

bilent dindar

“Türk halkı için gayrimenkul önemli”

Kasım ayı konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25'lik artış göstermesi önemli bir veri. Son aylarda görülen üst üste konut satış rakamlarının artış göstermesi gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Her türlü ekonomik sıkıntıya rağmen Türk halkı için gayrimenkul almak öncelikli olmaya devam ediyor. Bizim milletimiz için ev sahibi olmak her şeyin önünde geliyor. Satışların bu denli yüksek olmasında Hükümetin zamanında aldığı kararların da büyük etkisi var. Konut satışlarında görülen bu artışın yeni yılda da devam etmesini bekliyoruz. 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık:

ihsan çulhalık

“Gayrimenkul sektörü gücünü ortaya koydu”

Her türlü siyasi ve ekonomik çalkantılara rağmen Türkiye, 2017 yılını güçlü bir şekilde karşılıyor. TÜİK'in verilerine göre 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25'lik artış göstermesi Türk ekonomisinin bel kemiği olan gayrimenkul sektörünün gücünü ortaya koyuyor. Uluslar arası piyasalarda güvenli liman olarak belirtilen Türkiye'nin, yeni yılda toparlanma sürecini hızlandırmasını bekliyoruz. Türkiye'nin potansiyeline ve gücüne inanıyoruz. Konutta yaşanan yüksek büyüme oranlarının hızla devam etmesini bekliyoruz. Türk halkı için en büyük yatırım kaynağının gayrimenkul olduğunu biliyor ve bu alanda projelerimize hız vererek devam etmek istiyoruz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor
  • 06.03.2023 16:36

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2022" çalışmasının sonuçların ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!
  • 22.02.2023 10:33

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!

Güven endeksi, şubatta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende t ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...