maritbet girişmaritbet
Konutta alırken kazanmak için en doğru zaman!

Konutta alırken kazanmak için en doğru zaman!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'da yatırım yapılacak bölgeleri değerlendirdi.

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün büyümesiyle birlikte gayrimenkul değerleme sektörü de gelişti. Son dönemde hazırladığı raporlar, bölge değerlendirmeler ve analizleriyle öne çıkan Eva Gayrimenkul Değerleme'nin Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, emlaktasondakika'ya konuştu.

İstanbul genelinde hareketliliğin devam ettiğini ve bazı bölgelerin yıldızının parlak olduğunu dile getiren Yazıcı, Ankara ve özellikle İzmir'de büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. İşte Cansel Turgut Yazıcı'nın emlaktasondakika.com röportajı…

İstanbul genelinde hangi bölgeler öne çıkıyor?

"İstanbul şehrin iki tarafında farklı dinamikler gösteriyor. Avrupa Yakası'nda Beylikdüzü, Esenyurt ve Başakşehir bölgesi öne çıkıyor. Son dönemde artan trendlerden birisi de Kayabaşı. Anadolu Yakası'na bakıldığında ise dinamikler değişiyor, çünkü bölgenin gelişimi farklı ilerliyor. Şerifali, Ataşehir, Taşdelen ve Çekmeköy bölgelerinde çok önemli hareketler var. Maltepe, Tuzla ve Kartal'da Anadolu Yakası'nın hareketli bölgelerinden. Şehrin geneline bakıldığında, metro bağlantısının gelecek olması Sancaktepe'yi öne çıkarıyor"

Önümüzdeki dönemde hangi bölgelere yatırım yapılmalı?

"Konut alıcılarının konut alırken hedefini belirlemesi gerekiyor. Oturmak için alınan ve yatırım için alınan evde farklar olmalı. Oturmak için alınan evde yanlış zaman değil, ihtiyacın olduğu zamana bakılmalı. Yatırım amacıyla düşünülüyorsa yatırım, şehrin çeperlerine doğru ilerlemek lazım. Değer artış kazancı talebin artmasıyla olur, talep ise toplu taşıma projelerinin bölgelere gitmesiyle başlıyor. Yine İstanbul'u bu konuda iki yaka olarak ayırmamız gerekiyor. Bunun en güzel örneği Beylikdüzü'dür. Anadolu Yakası'nda da Sancaktepe, Tuzla, Pendik, Kurtköy bölgelerinde de göreceğiz. Ulaşım ve altyapı projelerinin olduğu yerlere biraz daha açılmak gerekiyor. 3. Köprü'de yine Çekmeköy-Taşdelen gibi bölgeleri çok hareketlendirdi"

Mega projeler ve ulaşım yatırımları, fiyatları nasıl etkiliyor?

"Her projenin aslında amacı var. Toplu taşımada en önemli nokta kesintisiz bir şekilde arasında seyahat edebilmek. Ulaşım projelerinin gittiği yerlere ne kadar kolay ulaşılıyorsa, o bölge çok kısa sürede değerleniyor. Çünkü erişilebilirlik, değer artışını daha çok etkiliyor"

İstanbul dışında Ankara ve İzmir'de gayrimenkul piyasası ne durumda?

"İstanbul, Ankara ve İzmir gayrimenkulde dinamikleri oluşturuyor. Bunların dışındaki şehirlerde değerleniyor elbette. Son dönemde İzmir çok gelişti. Plan değişiklikleri ve onaylarıyla İzmir farklı bir çehreye bürünüyor. İzmir Otoyolu projesi, şehrin değerine değer katacak. İstanbul'la mesafenin kısalması Urla, Foça, Çeşme gibi ilçelerde büyük değer artışlarına neden olacak. Ankara'nın dinamikleri ise Başkent olduğu için daha farklı. Bölgenin alıcı kitlesi de daha farklı. Özellikle Çukurambar, Çayyolu, Batıkent-Oran bölgesi Ankara'da çok öne çıkıyor. Yeni konut projelerine bakıldığında ise Beysukent, Yaşamkent, İncek bölgeleri çok değerli. Ankara'da gelişmesine uygun olarak, erişilebilir noktaları hızla değerleniyor"

2016 nasıl geçti, 2017'den neler bekliyorsunuz?

"Gayrimenkulde farklı bakış açılarıyla bakmak lazım. Geliştirici açısından bakınca maliyetler çok yükseldi. Özellikle sektörde kar oranları çok düştü. Alıcı tarafından bakınca ise konuta erişilebilirlik uzaklaştı. Ancak üretici yüksek maliyetlere katlanarak bir üretim yaptı, bu da alıcılar için bir fırsat aslında. Konut rakamlarının daha da aşağı ineceği bir dönem olmayacaktır. Bu dönem, konut alıcıları için aslında bir fırsat. Konut ihtiyacı Türkiye'de devam ediyor. İhtiyaç artarken, üretim yapılamazsa piyasa 1-2 sene sıkışır"

Yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?

"Dünyanın bazı ülkelerinde yatırım izni almanız mümkün. Özellikle yabancıların ilgisini çekmek isteyen ülkeler bu tarz yöntemlerle ilerliyor. Bizde de bu uygulama keşke daha önce yapılsaydı. Daha iyi sonuçlar alınabilirdi diye düşünüyorum"

Gayrimenkul değerleme nedir, nasıl yapılır?

"Gayrimenkul değerleme, bir gayrimenkulün belli bir tarihteki haklarının değerlenmesidir, bu kullanım hakkının da değerlenmesi olabilir. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için 3 yıllık tecrübe gerekiyor, saha da değerleme öğreniliyor. Değerleme uzmanı konutu da, AVM'yi de, işyerini de değerleyebilmeli. Burada birkaç yöntem var aslında. Şehir plancı, haritacı ve mühendis kökenli insanlardan oluşur genelde gayrimenkul değerlemeciler. Disiplinler arasındaki bir meslekten bahsediyoruz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İstanbul metrolarında geri sayım!
  • 24.07.2022 09:07

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İstanbul metrolarında geri sayım!

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devredilen hatl ...

''İstanbul'daki raylı sistem uzunluğunu 354,3 kilometreye yükselteceğiz''
  • 03.01.2022 15:49

''İstanbul'daki raylı sistem uzunluğunu 354,3 kilometreye yükselteceğiz''

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "İstanbul'daki 251 kilometre olan ra ...

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!
  • 17.01.2017 13:51

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, emlaktasondakika.co ...

Kadir Topbaş: Metrobüsün altına metro yapıyoruz
  • 23.10.2013 17:07

Kadir Topbaş: Metrobüsün altına metro yapıyoruz

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'a yapılacak yeni proj ...

İstanbul'da raylı sisteme 2021'de 5 milyar TL ayrıldı!
  • 22.01.2021 16:55

İstanbul'da raylı sisteme 2021'de 5 milyar TL ayrıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da hayata geçirilecek raylı sistem hatl ...

Yıl bitmeden İstanbul'da dört metro hattı açılacak!
  • 23.02.2018 09:12

Yıl bitmeden İstanbul'da dört metro hattı açılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, yıl sonuna kadar dört metro h ...