maritbet girişmaritbet
Konuta seçimden sonra ne kadar zam gelecek?

Konuta seçimden sonra ne kadar zam gelecek?

Ne seçimler, ne yaz tatili, ne de Ramazan emlaktaki hareketliliği durduracağa benziyor

Haziran'daki seçimler sonrasında konutta yüzde 5 ile 20 arasında fiyat artışı geliyor. İnşaat sektöründeki patronlar, maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtacaklarını söylerken bu beklentinin satışları hızlandırdığını dile getiriyor. Ne seçimler, ne yaz tatili, ne de Ramazan emlaktaki hareketliliği durduracağabenziyor.

Birçok sektörde olduğu gibi emlak sektörü de 12 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlere odaklandı. Bugüne kadar demir ve çelik fiyatlarında yaşanan maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtmayan inşaat şirketleri seçimden sonra fiyat artışına hazırlanıyor. Sektörün en önemli aktörleri fiyatartışlarını doğrularken bir kısmı temmuz başında bir kısmı ise Ramazan ayının da geçmesinin hemen ardından eylül ayında fiyatlar yüzde 5 ile 20 arasında değişen fiyat artışları öngörüyor. Seçimlerden hemen sonra okulların kapanması ve yaz tatilinin başlaması ile birlikte her sene olduğunu gibi konut sektörünün bu sene de durgunluk yaşaması bekleniyor. Ancak inşaatın patronları bundan hiç de şikayeti değil.

Çünkü birçoğu fiyat artışı ve konut kredileri faizlerindeki artış beklentisinin seçim öncesinde ve hemen sonrasında sektörü hareketlendireceğini düşünüyor. Bazıları artık "doğru projeüretirseniz her mevsimde ve her koşulda satabilirsiniz" derken fiyat artışlarının da satışları etkilemeyeceği görüşünde. Birçoğu ise projelerdeki satış oranlarından memnun. Projesine ve satış hızına göre değişen oranlarda artışları ise birçoğu reklam kampanyalarında da duyuuyor. Konutta hareketliliği ne seçimler ne yaz ne de Ramazan durdurabiliyor

SÜLEYMAN VARLIBAŞ
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı
"Fiyat artışı beklentisiye satışlar hızlanır"
Uzun zamandır projelerdeki maliyetler satışlara yansıtılmadı. Demir ve çimento fiyatları durmadan yükseliyor. Arsa fiyatlarının yükselmesiyle de seçimden sonra genel bir yükselme bekleniyor. Temmuzdan sonra biz de bir ayarlama yapmak durumunda kalacağız. Yüzde 5'in üzerinde bir artış bekleniyor. Biz şu anda satışlarda durgunluk görmüyoruz. Aksine bu zamların geleceğini bildikleri için yoğun bir satış bekliyoruz. Konut kredisi faizlerindeki artış beklentisi de bu ay içinde satışları tetikleyecek

NAZMİ DURBAKAYIM Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"Zamsız son günleri deklare ettik"
Seçimlerden sonra herkes bir fiyat artışına gideceğini deklare etti. yüzde 10 ile 20 arasında zam bekleniyor. bugüne kadar fiyat artışını geciktiren, bekleten, zam yapmayanlar daha fazla yapacak. bu sektör canlı bir sektör. seçim döneminde de piyasa devam ediyor. bu bakımdan seçimden sonra da bir beklenti sürecine girecek. ramazan'a kadar ise bu artışlar hayata geçirilecek. biz de satışta olan projelerimizde yaptığımız reklamlarda "zamsız son günler" diye deklare ettik. hiçbir zaman sürpriz fiyatlarla müşterimizinkarşısına çıkmıyoruz.

ALİ AĞAOĞLU Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
"My Towerland'da yüzde 7 artış açıkladık"
Demirfiyatları 1.200 TL'den tekrar 1.500 TL'ye çıktı. Maliyetlerin yarattığı bu fiyat baskısını 'önümüzü görelim' diye bekletmiştik. Ancak biz de seçimlerden sonra satış fiyatlarına kısmen yansıtacağız. Yüzde 10-15 arası bir artış yapacağız. Sektör genelinde de beklenti bu yönde. Towerland projesinde temmuz başından itibaren yüzde 7 zam yağacağımızı deklare ettik.Durgunluk beklemiyoruz. Yaz sezonu her dönem bir tatil moduna girilir. Ramazan yaz aylarına geliyor. Önümüzdeki ağustos çok hareketli olmaz ama ondan sonra hareket başlar.

IŞIK GÖKKAYA GYODER Başkanı
"Zamlar maliyetlerdeki artışla orantılı"
İnşaat girdi maliyetlerinin artışıyla konut fiyatlarında bir takım artışlar oluyor. Bu da satış fiyatlarını etkileyecektir. Şimdiye kadra konut satış fiyatlarında seçim sonrası zam yapılacak gibi bir düşüncenin doğru olduğunu sanmıyorum. Markalı konutlarda ciddi bir arz var. Bu şekilde bakıldığında tüm proje geliştiricilerin büyük bir oranda artış yapacağına inanmıyorum İnşaat, demir ve çimento fiyatlarında artışlar oldu. Bunlar da inşaat maliyetlerini etkilediği için bir artış olur. Ancak sadece bu maliyetler doğrultusunda Bu oran ise yüzde 6-7'yi geçmez. Rekabet ortamı çok fazla olduğu için büyük oranda olmayacak. Yüzde 10'u geçeceğini zannetmiyorum. Geçen sene fiyatlar yüzde 6 artmıştı.

MEHMET OKAY Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"İnşaat maliyetlerdeki yüzde 5-10 artış fiyatlara yansır"
Bizde yüzde 5 ile 10 arası malzeme artışından kaynaklanan bir fiyat artışı söz konusu. Bir de malum bir faiz artışı da olacağı konuşuluyor. Ramazan sonrasında özellikledemirden kaynaklanan ayrı bir artış daha bekliyoruz. İthal aldığımız ürünlerde dolardan kaynaklanan artışların yanı sıra yerli üretimde demir ve betondan kaynaklanan bir artışları da fiyatlara yansıtılacak. Proje doğruysa hangi ayda çıkarsanız çıkın satış yapar. Bu nedenle satışların bu zamlardan çok fazla etkilenceğini düşünmüyoruz.

MUSTAFA KELEŞ Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
"Fiyatlar yüzde 10 yükselir"
Country Life, Ginza Lavinya, Autopia, Pelican Hill, Ginza Residence projelerimizde biz de seçimler sonrasında yüzde 10 civarında bir artış öngörüyoruz. Bu artışlar seçimlerden sonra 1 ay içinde belli olacak. Mevcut konjonktüre de bağlı. İnşaat maliyetlerinde bir artış var, bu artış da yansıtacak. Tüketiciler seçimlerden dolayı ertelenen ihtiyaçlarından bu dönemde karşılayacağı için bir durgunluk öngörmüyoruz. Tam tersine hareket bekliyoruz.

RAMADAN KUMOVA
Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

"Seçim sonrasında fiyat ayarlaması yapabiliriz"
Gayrimekulün en hareketsiz olduğu dönem okullar tatile girdikten sonraki dönem. Firmalar yaz aylarında herhangi bir zam beklentisi içinde olmaz. Yaz dönüşü ise izlenen konjonktüre bağlı olarak bir fiyat düzenlemesi olur. Ramazan ayından sonra satış hızına bağlı olarak yüzde 5 oranında bir zam bekliyoruz. Seçim öncesinde piyasa durgun ancak seçim sonrasında bir hareket olursa biz de projelerimizde bir fiyat ayarlaması yapabiliriz.

ALİ DUMANKAYA
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

"Zamlar ancak Ramazan sonrasında olur"
Seçim sonrası yaz tatili başlıyor. Seçimlerin hemen sonrasında değil ama eylül ayına doğru projelerde bir fiyat artışı yaşanacak. Proje bazlı satış grafiğine göre daha öncesinde de birtakım artışlar olabilir. İstikrarlı bir dönem gelirse bununla beraber eylülden sonra ufak bir hareketlilik yaşanabilir. Yüzde 5-10 arasında artışlar bekliyoruz. Biz de Dumankaya Cadde, Flex, Modernve Vizyon ofis projelerinde eylül aylarında aynı oranda artışlar yapacağız. Ancak biz zaten yeni projelerimizde lansman öncesinde müşterilerimize avantajlı fiyatlar sunuyoruz.

İSMAİL HAKKI ALTUN
Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eşbaşkanı

"Yüzde 5-10 arası bir artış olacak"
Fiyat artışı bizde artış olacak. Kısmi artışları yaptık ama Ramazan Bayramı sonrasında yüzde 5-10 civarında bir artış daha öngörüyoruz. Seçimlerden dolayı bir durağanlık yaşıyoruz. Yaz tatili de devreye girince bu artacak. Ondan sonra piyasanın durumuna göre fiyat artışlarını belirleyeceğiz. Bu arada yeni projelere de başlayacağız. Onların fiyat skalasını da piyasının durumuna göre belirleyeceğiz.

ALTAN ELMAS Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"Haziran sonrasında yüzde 10 fiyat artırırız"
Haziran sonuna kadar fiyatlarımıza değiştirmeyeceğiz. Beklenen fiyat artışlarının en temel nedeni demir fiyatlarındaki yüzde 3-4 oranında bir maliyet artışı. Onun dışında da iyi bir sezon geçirdik. Seçim olmasına rağmen seçim yokmuş gibi ev sattık. Satışlarda hedeflediğimiz yüzdeleri gerçekleştiğimiz için bir artış yapacağız. Bu, yüzde 10 civarında bir artış olur.

Kaynak: Dilek Taş / Sabah Emlak

  • Etiketler:

Yorum Yaz