maritbet girişmaritbet
'Konut sektöründe talep 2017'de yüksek olacak'

'Konut sektöründe talep 2017'de yüksek olacak'

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, konut sektörü için 2017 öngörülerini paylaştı.

Konut sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taylan, 2016 yılında konut satış rakamlarında bir önceki yılı geçtiklerini, sektörün beklentisinin karşılandığını belirtti.

Türkiye'de hala yüzde 30-35 civarında konut sahibi olmayan insan bulunduğuna dikkati çeken Taylan, bankaların konut kredi faizlerini düşük tutmalarının da gayrimenkul alımlarına destek vereceğini söyledi.

Türkiye'de ciddi anlamda nitelikli konut ihtiyacı olduğunu belirten Taylan, şunları kaydetti:

"Bölgedeki karışıklık nedeniyle ülkemize gelmiş, aralarında Suriyeli, Libyalı, Iraklının bulunduğu 3,5- 4 milyon insan var. Bunların birçoğunun konut ve kiralama ihtiyacı var. Rusya'daki ilişkilerin düzelmesiyle de Rusların özellikle Akdeniz bölgesinde gayrimenkul yatırımlarının tekrar hareketlenmesini bekliyoruz. Bir taraftan nüfus artışı devam ediyor. Bu çerçevede baktığımızda konut kredi faizlerinin düşük olmasının da desteğiyle 2017 yılının iyi geçeceğini düşünüyoruz."

En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı ilgili kurumlarca tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin kararı da olumlu bulduklarını dile getiren Taylan, birçok ülkede uygulanan bu sisteme Türkiye'nin de geçmesinin doğru olduğunu ifade etti.

Taylan, yabancıların gayrimenkul alımlarında "karşılıklılık" ilkesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Yani gayrimenkul alımlarında bize haklar tanıyan ülkelere biz de aynı hakları tanırız. Bu kararda bunun da önemseneceğini düşünüyoruz. Buna Arap ülkelerinden, Rusya'dan, Türk Cumhuriyetlerinden ilgi olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul'da konut fiyatları düşüyor, Ankara'da artıyor

Döviz kurlarındaki artışın sektöre etkisini de değerlendiren Taylan, bunun girdi fiyatlarına etki yapacağını, ancak rakamların tam oturmasının beklenmesi gerektiğini söyledi. 

Taylan, dövizden TL'ye dönüş kampanyasına da destek verdiklerini dile getirerek, piyasada artık konut satışlarında dolar ve avronun telaffuz edilmediğini belirtti.

Hacı Ali Taylan, yeni yılda konut fiyatlarında anormal artışlar beklemediklerini ifade ederek, "İstanbul Anadolu yakasında konut fiyatları düşüyor. İstanbul'da plansız arz var, kentsel dönüşüm de çok hızlı gidiyor. Ankara'da ise tam aksine fiyat artışı devam ediyor. Bu da Ankara'da talebin devam ettiğini gösteriyor." dedi.

Son 4-5 yıldır lüks konut satışlarına da yoğun ilgi olduğuna dikkati çeken Taylan, alt gelir grubuna hitap eden konut satışlarının da yüksek olduğunu, ancak orta grupta bir daralmanın bulunduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti
  • 15.12.2021 11:45

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. ...