maritbet girişmaritbet
'Konut sektöründe satış rakamı 1,5 milyonu aşacak'

'Konut sektöründe satış rakamı 1,5 milyonu aşacak'

Sektör temsilcileri, 2015 yılında bir önceki seneye göre yüzde 10,6 büyüyen konut pazarının 2016'da yüzde 20 büyümesini bekliyor.

Konut satışları geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Sektör temsilcileri siyasi istikrarsızlık, Türkiye'nin sınırlarında gelişen sıkıntılar, ekonomik göstergelerdeki olumsuzluklara rağmen geçen yıl yüzde 10,6 artan konut satışlarının, 2016'da da yüzde 20 yükseleceğini belirtiyor.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ülke için zor ama sektör açısından başarılı bir yılın geride kaldığını söyledi.

Tavukçuoğlu, "Bilindiği üzere komşumuz Suriye'deki iç çatışmalar, Rusya krizi, iki seçim dönemi, doların yükselişi ve dünyadaki ekonomik sıkıntılar, Türkiye ekonomisinin inişli çıkışlı bir grafik çizmesine neden oldu. Tüm bunlara rağmen inşaat sektörü konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. AYİDER olarak konut satışlarının yüzde 20 artacağını öngörüyoruz. Hatta konut kredilerinde düşüş olursa konut satışları yüzde 20'nin de üstüne çıkacaktır" görüşünü paylaştı.

Bu büyümeyle satışların 1,5 milyonu aşabileceğini ifade eden Tavukçuoğlu, bu yıl başta İstanbul olmak üzere en çok konutun geçen yılki gibi Ankara ve İzmir'de satılacağını kaydetti.

Tavukçuoğlu, İstanbul'da genç nüfusun yoğunluğuna dikkati çekerek, "İstanbul, Türkiye ticaret hayatının merkezi olması nedeniyle her daim göç alan bir il. Bu nedenle konut satışları İstanbul'da artacaktır. Kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra büyük markalı konut projelerinin yapımına devam edilecektir. Yabancılara konut satış ayağında ise Körfez bölgesinden yatırımcılar, konut almaya devam edecek" diye konuştu.

"Hükümetin destekleriyle yüzde 20'yi bulur"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, konutun, yatırımcısına geçen yıl ortalama yüzde 20 kazandırdığını vurguladı.

Konut sektörünün büyümeye devam edeceğini, bunda genç nüfusun, göç hareketlerinin, refah düzeyinin artmasının, değişen yaşam tarzlarının etkili olduğunu belirten Taş, çevresindeki ülkelere göre Türkiye'nin güvenilir liman olduğunun altını çizdi.

Taş, bu yüzden Irak başta, Orta Doğu ülkelerinden Türkiye gayrimenkul pazarına yoğun ilgi olduğunu hatırlattı.

Bu yıl da yabancıların konut alım oranının artacağını söyleyen Taş, "Bunların yanı sıra hükümetin, 2016 Eylem Planı'nda hayata geçirmesi beklenen destekleyici adımları sonrası, kentsel dönüşüm ve yeni konut projeleriyle sektörün bu yıl yüzde 20 büyümesi bekleniyor" dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti
  • 15.12.2021 11:45

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. ...

Kasım ayında konut satışları yüzde 59 arttı
  • 14.12.2021 10:58

Kasım ayında konut satışları yüzde 59 arttı

Türkiye genelinde kasımda 178 bin 814 konut satışı gerçekleştirildi. Kasımda sat ...