maritbet girişmaritbet
'Konut satışlarındaki artış sürpriz değil'

'Konut satışlarındaki artış sürpriz değil'

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları eylülde yüzde 17,8 oranında artış göstererek 108 bin 918 oldu. FETÖ'nün darbe girişimi satışları kısa süreli etkilese de sektör ağustos itibari ile ivme kazandı, eylülde tavan yaptı.  

İşte inşaat sektörü temsilcilerinden Era Gayrimenkul Türkiye Genel Kordinatörü Mustafa Baygan'ın, Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Başyazıcıoğlu'nun, Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu'nun, Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt'un, 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar'ın yorumları; 

Mustafa Baygan/ ERA Gayrimenkul Koordinatörü 

YILSONUNDA 1 MİLYON 500 BİN ADEDİ GÖREBİLİRİZ

Bütün bu rakamlar yılsonunda, bir önceki yıl adetlerini görmekte zorlanmayacağımızın bir göstergesi. Hatta bu veriler, kampanyaların devam etmesi nedeni ile yılın son 2 ayında çok özel bir durum olmazsa 1 milyon 500 bin adedin geçilebileceğini gösteriyor. 

Türkiye'de konuta talep en sıkışık dönemlerde bile artış hızını koruyor. Gayrimenkul yatırımı, hala en çok kazandıran yatırım seçeneklerinden biri. İçinde yer aldığımız gayrimenkul sektörünün ekonomiyi böyle desteklediğini görmek de bizim için umut verici. Ancak hedefimiz hep daha iyisine ulaşmak olduğu için daha yolumuz uzun.

Mahmut Başyazıcıoğlu/Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 

ÇALIŞMAYA TÜM GÜCÜMÜZLE DEVAM EDİYORUZ    

Bugün açıklanan rakamlar Türk ekonomisi için oldukça sevindirici. Dünyada yaşanan tüm siyasi ve ekonomik krizlere, komşu ülkelerimizde ve ülkemizde yaşanan üzüntü verici gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisin böyle sağlam adımlarla yoluna devam etmesi ümit verici. Görüyoruz ki; hükümetin ve Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da destek ve teşvikleriyle Türkiye ekonomisi oldukça olumlu gelişmeler yaşamaya devam ediyor.

Ağustos ayında ekonominin lokomotiflerinden olan gayrimenkul sektörünü hareketlendirmeye yönelik gerçekleştirilen kampanyalar ve bankaların faiz indiriminde bulunması tüketicinin elini kuvvetlendirdi. Eylül ayında gördüğümüz yüzde 17'lik değer artışı bunun en büyük ispatı. Yatırım yapmaya ara vermeden devam eden tüketici, biz üreticileri de motive ediyor. Gayrimenkul üreticileri olarak ülkemizin daha iyi tablolar görebilmesi için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz. 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu
Moraller yüksek rekor tazelenebilir

Konut satışlarında geçen yılın eylül ayına göre yüzde 17.8 artış olduğu açıklandı. Bu artış, her şeye rağmen geçen yıl kırılan rekorun bu yıl da kırılabileceğinin bir göstergesi. 1 Kasım seçimleri ve sonrasında ülkenin gündemi ekonomiye odaklandığı için toplum bunu iyi değerlendirmeye başladı. 2016, Türkiye tarihi açısından da önemli badireler atlattı. Bunların en ciddi olanı 15 Temmuz darbe girişimiydi. Sektörümüz ve siyasi iktidarın bu süreçte güçlü ve fedakâr duruşu kamuoyuna moral verdi ve bu morale halkımız da gerekli katkıyı sağladı. Hayatın normale dönmesi ile birlikte kampanyalar, konut faiz oranlarındaki düşüş ve siyasi iktidarın ekonomide doğru adımları atmaya devam etmesi halkımızı konut alımına yöneltti. Bu yıl geçen sene sağlanan 1.3 milyona yakın olan konut satışına yaklaşılacağını hatta bu sayının geçebileceğini öngörmek abartı olmaz. 

Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 artış gösterdi. Konuyla ilgili sektör görüşlerini içeren bir çalışma hazırladık. Bilgilerinize sunulur.

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt
“Konut artışı sürpriz değil”

Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 artış gösterdi. Bize göre konut satışlarında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bu rekorda hükümetin gayrimenkul sektörü için aldığı önlemler etkin oldu. 15 Temmuz sonrası halkın hükümete olan güveni arttı. Türk halkı, öncelikle ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı tercih etti. Böyle olunca da konut satışları arttı. 

Son dönemde yapılan kampanyaların etkisiyle de konut satışlarında büyük hareketliliğin yaşandığını söylemek mümkün. Sonuç böyle olunca da 2016 Eylül ayının bir önceki aya göre yüzde 17,8 artış göstermesi bizim için sürpriz olmadı. Hatta en son yapılan banka konut kredisinin yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkartılması kararı, konut satış rakamlarının artmasında etken oldu diye düşünüyoruz.  

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar
“Konut satışlarındaki yüksek artışı bekliyorduk”

TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 artış gösterdi. Hükümetin son dönemde üst üste gerçekleştirdiği destekler de konut satışlarında artışa sebep oldu. Banka faizlerinin düşüş göstermesi, KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi Eylül ayında konut satışlarının artmasında etkili oldu. Özellikle banka konut kredisinin yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkartılması kararı, konut alıcısının işini fazlasıyla kolaylaştırdı diye düşünüyoruz. Böylelikle yatırımcı daha az peşinatla ev sahibi olabilme fırsatı yakaladı. Açıkçası biz 216 Yapı olarak bu artışı bekliyorduk. Bu yüksek konut satış rakamlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!
  • 15.09.2022 10:17

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına gör ...

İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 114.74 arttı!
  • 12.09.2022 11:00

İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 114.74 arttı!

TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksindeki artış temmuzda da devam etti ve ...

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti
  • 16.08.2022 16:08

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti

Antalya, yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçerek aylık bazda zi ...