maritbet girişmaritbet
Konut satışları üçüncü çeyrekte artıyor!

Konut satışları üçüncü çeyrekte artıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; emlak satışlarındaki grafik; 2012 yılının ilk periyodunda (Ocak-Şubat-Mart), yüzde 16 ila 19 oranlarında düşüş göstererek, beklentilerin ertelenmesine sebep olurken, el değiştiren konutlarda ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla, yüzde 5,51 oranında artış kaydedildiği gözleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; emlak satışlarındaki grafik; 2012 yılının ilk periyodunda (Ocak-Şubat-Mart),  yüzde 16 ila 19 oranlarında düşüş göstererek, beklentilerin ertelenmesine sebep olurken, el değiştiren konutlarda ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla, yüzde 5,51 oranında artış kaydedildiği gözleniyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, düşüşe etken olarak; konut kredisi faiz oranları, konut fiyatları, kentsel dönüşüm, bedelli askerlik ve hükümet politikalarını sebep gösterdi. Erilkun, piyasada istikrarın ve belirginliğin sağlanmasıyla birlikte oluşacak olumlu şartlar dâhilinde 2012 yaz döneminde emlak satışlarında artış beklediklerini vurguladı.

AZALAN KONUT SATIŞLARININ 3. ÇEYREKTE ARTMASI BEKLENİYOR

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “azalan konut satışlarının, 3. çeyrekte artacağı beklentisi piyasalarda hissediliyor” diyerek, beklentilerin bu döneme sarktığını ifade etti. Gayrimenkul piyasasını etkileyen nedenlere de kısaca değinen Erilkun, “Geçtiğimiz dönemde, konut kredisi faiz oranlarındaki beklenen düşüş gerçekleşmedi. Aylık yüzde 1,30 oranına ilerleyen faizler sebebiyle, konut satışları hız kesti. Bu dönemde ise bankaların faiz oranlarının aylık yüzde 1 – 1.10 seviyelerine çekmesiyle kredi kullanımının artmasıyla satışlarda hareketlilik bekliyoruz” dedi. Hakan Erilkun, diğer etkenlerin de; hükümetin 2B arsalarının satışında uyguladığı yüksek bedeller, kentsel dönüşüm planları ve Merkez Bankası'nın fiyat endeksindeki artışı gibi oluşumlar olduğunu açıkladı. Hakan Erilkun şöyle devam etti: “ Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi değerlerinde artış devam ediyor. Endeks değerleri bir önceki yıla göre ise İstanbul, İzmir ve Ankara'da sırasıyla yüzde 14,25 - 13,59 ve 8,60 oranlarında artış gösterdi. Türkiye genelinde ise konut fiyatları yaklaşık yüzde 12 arttı. Bu durum talebi sınırlandıran bir etken olarak kendisini piyasalarda hissettiriyor.”

BEDELLİ ASKERLİK HIZ KESTİRDİ

Yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik konusunun emlak satışlarını etkilediğinin altını çizen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, şunları söyledi: “Bedelli askerlik uygulamasından faydalanmayı planlayanların bir kısmı bu bedeli kendi tasarruflarıyla ya da krediyle karşılayacak. Krediyle karşılanması durumunda 30 bin TL'nin 60 ay vadede ödenmesi, yaklaşık 50 bin TL'ye mal oluyor. Bu haktan yararlanacak kişiler ise ağırlıklı olarak konut kredisi kullananların yaş aralığı kapsamında. Eğer yaş aralığı daha da aşağı çekilirse, bu konut sektörünü daha da etkilemeye devam edecektir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti
  • 11.01.2022 11:47

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti

Altın Emlak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ...

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti
  • 15.12.2021 11:45

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. ...