maritbet girişmaritbet
Konut almanın tam zamanı mı?

Konut almanın tam zamanı mı?

Merkez Bankası'nın kararıyla bankalar konut kredisi faizlerini artırdı. Uzmanlar, talebin azalmasıyla fiyat balonunun söneceğini ve konutların yüzde 15 ucuzlayacağını söyledi

Merkez Bankası munzam karşılık oranlarını artırdı; ellerindeki paranın maliyeti yükselen bankalar ise bunu tüketiciye yansıtmaya başladı... Garanti Bankası'nın ardından Yapı Kredi Bankası ve Finansbank da konut kredisi faiz oranlarını yükselttiğini duyurdu. Kredi faizlerindeki artışın konuta olan talebi azaltacağını söyleyen emlak piyasası uzmanları ise bunun ev fiyatlarına indirim olarak yansıyacağını belirtti.

Faizlerdeki artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyleyen uzmanlar, "Konut fiyatlarında yüzde 15'e varan ucuzluk yaşanabilir. Özellikle peşin parası olup kredi kullanmayanlar ya da projelerden vadeli ev alanlar avantajlı çıkacak" dedi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, şu anki fiyatların abartıldığını ve düşük faizlerle bir balon fiyat oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Konutta balon sönecek'
"Bankalar uzun süredir faizleri artırmıyordu. Konut fiyatlarında balon oluşmuştu. Bu balon yavaş yavaş sönecek ve konutlar gerçek değerini bulacak. Firmalar da indirim yapacak. Vatandaş için kabul görecek fiyatlar bulunacak. Birçok projede banka devre dışı bırakılıp uzun vadelerle konut satışı yapılıyordu. Bu sürecek. Firmalar kendi finansmanını kendi sağlayacak."
 
Fiyatlar dip noktasını buldu
Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa:
Faiz oranları yüzde 1.8'e kadar çıkacak. Kendini finansa edecek kadar güçlü olmayan firmalar bankalara bağlıydı. Bunlar sıkıntıya girecek. Faizlerin artmasıyla bin 300 TL kredi taksiti 2 bin TL olacak. Şimdi ev almanın tam zamanı. Fiyatlar dip noktasını buldu.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'tan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman:
Faizdeki artış belki 1 ay piyasalarda durgunluk yaratır ama sonrasında temel talep kuvvetli. Ev alacaklar için iyi bir dönem. İktisadi bir büyüme yaşanıyor. Yüzde 4 büyüme bekleniyor; bu da gelir artışı oluyor demektir. Yani bu durum varlık fiyatlarına yansır. Şu dönem ev almak için şartlar uygun.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz