maritbet girişmaritbet
Kocaeli'nin nitelikli konutlara ihtiyacı var!

Kocaeli'nin nitelikli konutlara ihtiyacı var!

1999 Marmara Depremi'nin ardından yeniden şekillenen Kocaeli'nin emlak piyasasına toplu konut projeleri egemen. Az katlı yapıların tercih edildiği kentte, en çok prim yapan bölge ise konutların deniz manzaralı olduğu Bağçeşme ile iş yeri metrekare fiyatlarının tavan yaptığı Fethiye ve İstiklal caddeleri

 

İstanbul'un hemen yanı başındaki Kocaeli, sürekli gelişen ve dönüşen bir kent. Gayrimenkul piyasasında konut kooperatiflerinin ağırlıkta olduğu Kocaeli'nde, hâlâ 1980'li yıllarda kurulan yerleşim alanları tercih ediliyor. Sırasıyla 5 bin 368 konutluk Yahya Kaptan, 2 bin 815 konutluk Yuvam Akarca ve Yuvam Turgut, revaçta olan toplu konut bölgeleri. 1999 Marmara Depreminden etkilenen şehirde, son dönemde yapılan projeler, daha az katlı yapılarla şekilleniyor. 1.300 konutluk Akçakoca ve Yuvam Aslanbey projeleri, bu eğilimin örnekleri. Depremden sonra Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın üstlendiği Gündoğdu, Yuvacık, Döngel, Bahçecik, Gölcük, Saraylı, Örcün, Değirmendere, Hisareyn, Karamürsel, Hereke, Gebze-Şekerpınar, Derince ve Körfezde toplam 10 bin 506 konut inşa edildi. Özellikle Gündoğdu, Irak, Yuvacık, Döngel, Bahçecik, Köseköy ve Uzunçiftlik, son 10 yılda yapılan toplu konut projelerine ev sahipliği yapıyor. Bu yönüyle baktığımızda karşımıza, toplu konutların ağır bastığı bir kent ortaya çıkıyor. Merkez İzmit genelindeki konutlar, 2+1, 3+1 ve 4+1 seçenekleriyle 100-140 metrekare aralığında inşa ediliyor. Lüks bölgelerde ise 140 metrekareden büyük daireler bulmak mümkün. 
 
Deniz manzarası kazandırıyor 
 
20007li yıllarda yapılan toplu konutlarda metrekare birim fiyatları 1.100-1.700 TL arasında değişiyor. 2010 yıllından sonra yapılan toplu konutlarda ise bu değerler 2.000 TL'ye kadar çıkıyor. Kent merkezinde yer alan Kemalpaşa, Tepecik, Ömer Ağa ve Karabaş mahallelerinde ise değerler daha da yüksek. İzmit Kocaeli emlak piyasasında, iş yerleri, özellikle kent merkezindeki dükkânlar da prim yapıyor. 
 
Fethiye ve İstiklal caddeleri üzerindeki dükkânların metrekare birim fiyatları, 8.500-11.000 TL arasında değişirken, İnönü Caddesi ve Turan Güneş Caddesi üzerinde metrekare birim fiyatları 4.500-6.000 TL arasında seyrediyor. Bu bölgedeki konutların metrekare fiyatları ise 1.600-2.200 TL arasında belirleniyor. Değerleme uzmanlarının verileri de bu araştırmamızı destekliyor. Körfez Mahallesi AVM ve toptancılar ile sanayi ağırlıklı bir bölge olduğu için konut fiyatları düşük, arsa fiyatları epey yüksek. Akçakoca, Kozluk ve Hacı Hasan mahalleleri gibi eski yerleşim alanlarında konut fiyatlarının metrekare birim bedelleri, 850 ile 1.200 TL arasında oluşuyor. Bağçeşme bölgesi ise deniz manzaralı olduğu için sürekli değer kazanıyor. Deniz gören dairelerin fiyatlarının metrekare birim fiyatları 2.800-3.500 TL aralığında iken, denizi görmeyen dairelerin metrekaresi 1.800 - 2.000 TL arasında seyrediyor. Kadıköy ve 28 Haziran mahallelerinde ise ticari alanlar oldukça değerli. Metrekare birim fiyatları 3.500 -4.000 TL arasında oluşuyor. 
 
Kişi başına düşen gelirle Türkiye'nin en zengin illerinden Kocaeli'nin en büyük eksiklerinden biri, nitelikli konut açığı. Satılık konutların değerleri yüksek oldukça, yatırımcılar için uzun vadeli bir tercih olabilir. Bölgede ulaşıma dayalı büyük projelerin ve sanayi yatırımlarının devam etmesi, şehrin gelişimini doğrudan etkileyeceğinden, doğal olarak gayrimenkullerin değeri de yükselme eğiliminde olacak. Özellikle Marmara depremi sonrası yapılan konutlara rağbet artarak devam edecek. Yani yeni konut ihtiyacı sürecek. 
 
Ekonomist

Yorum Yaz