maritbet girişmaritbet
"Kadınlar iş güvenliğinde iddialı"

"Kadınlar iş güvenliğinde iddialı"

2014 yılını sıfır iş kazası ile tamamlayan, elektrik ve mekanik sektörünün önde gelen markalarından Anel Grup, iş güvenliğine büyük önem veriyor.

Son yıllarda kadınların işgücüne katılım oranının giderek artması, ülkemiz adına önemli gelişmelerin başında yer alıyor. Hizmet sektörü başta olmak üzere, çeşitli iş kollarında çalışan kadınlar, günümüzde bilinenin aksine sanayi ve inşaat gibi zor sektörlerde de görevlerini başarı ile sürdürüyor. 

Yurt içinde 1.5 milyon adam saat, yurt dışında ise yaklaşık 6.5 milyon adam saat harcayarak  2014 yılını iş kazası yaşamadan kapatan Anel Grup, çalışanların karşılaştıkları sağlık sorunlarının ve mesleki tehlikelerin ortadan kaldırılmasına yönelik sistemli çalışmalarını sürdürüyor.

Anel Grup, çalışanlarına Temel İş Güvenliği, Elektrikli Çalışmalarda İş Güvenliği, Yüksekte Çalışmalarda İş Güvenliği, Meslek Hastalıkları, Hijyen ve Ergonomi, Meslek Hastalıkları, Temel İlkyardım Uygulamaları konularında yılda 16 saatlik eğitim programı gerçekleştiriyor ve her yeni işe başlayan çalışanı için işe başlama tarihinden önce oryantasyon programı kapsamında Temel İş Güvenliği ve Acil Durum eğitimi veriyor. Aynı zamanda, çalışan temsilcileri ve üst yönetimle beraber İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yoğun çalışmalar gerçekleştirerek tüm grup şirketlerinde risk analizleri yapıyor.

Detaycı ve farklı çözüm üreten kadınlarla iş güvenliğinde de birlikte yürüyen Anel Grup bünyesinde İSG uzmanı olarak görev alan Feride Ertan, kadınlar için alışılmışın dışında kalan sektörün detaylarını ve avantajlarını  şöyle aktarıyor; “Kadın olarak karşımızdaki bireylerle iyi diyalog kurma becerisine  sahibiz. 8 saatlik mesaimin büyük çoğunluğunu iş güvenliği mevzuatındaki güvenlik önlemlerinin alınması için çalışanlar ile birlikte sahada geçiriyorum. Kadınların  ekipleri birleştirme ve kaynaştırma yönünde daha etkin olduğunu söyleyebilirim.'' 

“Çalışma sahamız tertipli ve düzenli olmalı”

Çalışma sahasının, iş sahası olmasından çok, kendi evimiz gibi sürekli düzenli ve tertipli olması gerektiğinin altını çizen Feride Ertan, ‘'Her bir çalışanımız o evin bir bireyi. Bu doğrultuda herkesin birbirine ve yaptığı işe saygı duyması gerektiğini vurguluyorum. Her iş biter, önemli olan birlik, düzen, saygı ve huzur. İstiyorum ki çalışma ortamımın huzuru bozulmasın. Çalışanlarımıza da bunu aşılıyorum. Bir işletmede gözden kaçırılan ufak bir detay çok büyük sorunlara yol açabiliyor.  Bu nedenle bütün kaza risklerini görüp engel olmak, hataları en aza düşürmek İSG uzmanlarının başlıca sorumlulukları arasında yer alıyor” ifadesini kullanıyor. 

“Bakış açısı farklılık oluşturuyor”

Anel Grup bünyesinde İSG uzmanlarından bir diğer deneyimli isim Buse Limni, kadın gözüyle iş sağlığı ve güvenliğini ise şöyle anlatıyor; “İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlığı çok özveri isteyen bir meslek ve işimizde kadın bakış açısının farklılık oluşturduğunu düşünüyorum. Eğitim seviyeleri birbirinden farklı olan çalışanlarınız ile aynı dili konuşmanız gerekiyor. Bu kimi zaman sizi zorlayabiliyor. Özel hayatta bu işin size kattıkları neler diye soracak olursanız, bu alanda faaliyet gösteriyor olmak sosyal hayatımızda daha kesin ve net olmamızı sağlıyor. Olaylara daha sakin bakmamızı, telaşa kapılmadan etrafımızdakileri sakinleştirmede etkili olduğumuzu düşünüyorum.” 

İşi aksatmadan güvenliği sağlıyoruz

Bir İSG uzmanının iş güvenliğini sağlarken rehberinin, yönetmelikler olduğunu belirten Anel Grup İSG uzmanları sözlerine şöyle devam ediyor; “Bazı durumlarda yönetmelikte yer almayan anlık aksiyonlar gelişebiliyor. Böyle durumlarda saha sorumlularımızla beraber yapılacak işi, işin yerini ve işe uygun alınabilecek güvenlik önlemlerini oluşturup, işverenin onayına sunuyoruz. Onların da fikirleri doğrultusunda emniyetli çalışma alanı oluşturup, işe başlatıyoruz. Bu şekilde yapılacak işi aksatmadan güvenli bir şekilde şantiyede iş sağlığı ve güvenliğini sağlıyoruz. ” 

İş kazalarında ramak kala olayları önemli

“Ramak kala olayı”; işyerinde meydana gelen, çalışan, işyeri ya da ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylara verilen isimdir. İstatistiklere göre her 300 ramak kala olayında 29 yaralanmalı kaza, her 29 yaralanmalı kazada 1 can kayıplı veya ağır yaralanmalı kaza gerçekleşiyor. 

Anel Grup, her yıl düzenli olarak acil durum tatbikatları gerçekleştiriyor. Tespit edilen aksaklıkların giderilmesi için sürekli iyileştirme felsefesi doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Şantiye çalışmalarında toolbox olarak bilinen “İş Güvenliği İş Başı Konuşmaları” yapıldıktan sonra çalışmalara başlanıyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yüksekte" geçen mesailer
  • 09.07.2018 12:54

"Yüksekte" geçen mesailer

Kule vinç işçileri ve operatörleri, sıra dışı meslekleri nedeniyle mesailerini m ...

Akçansa’nın tüm fabrikalarında "Güvenlik Haftası” düzenlendi
  • 09.10.2020 12:22

Akçansa’nın tüm fabrikalarında "Güvenlik Haftası” düzenlendi

Akçansa, ‘Sağlık ve Güvenlik Haftası’ kapsamında iş sağlığı güvenliği uygulamala ...

İş güvenliğinde teşvik sistemi!
  • 27.01.2019 00:42

İş güvenliğinde teşvik sistemi!

Firmalara iş kazalarına karşı korunmaları için çok önemli bir teşvik sistemi get ...

Vinç operatörleri mesleklerini anlattı
  • 09.07.2018 11:55

Vinç operatörleri mesleklerini anlattı

Kule vinç işçileri ve operatörleri, sıra dışı meslekleri nedeniyle mesailerini m ...

Kule vinç üzerinde çalışanlar yürekleri ağızlara getirdi
  • 13.12.2016 09:14

Kule vinç üzerinde çalışanlar yürekleri ağızlara getirdi

Çorum’da bir inşaatta kule vinç kuran işçilerin 100 metre yüksekte çalışması fac ...