maritbet girişmaritbet
Kadıköy-Kartal Metrosu Ramazan Bayramı’nda hazır olacak!

Kadıköy-Kartal Metrosu Ramazan Bayramı’nda hazır olacak!

Dünyanın en hızlı kazılan tüneli unvanını alan 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu Ramazan Bayramı’na yetiştirilecek. 5 aydır test çalışmaları devam eden metro, Kadıköy’den Kartal’a 29 dakikada gidiyor

Dünyanın en hızlı kazılan tüneli unvanını alan 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu Ramazan Bayramı'na yetiştirilecek. 5 aydır test çalışmaları devam eden metro, Kadıköy'den Kartal'a 29 dakikada gidiyor.

Star Gazetesi muhabiri Şenol Baştakar, Ramazan bayramında faaliyete geçecek olan Kadıköy-Kartal metrosunu yerinde kontrol etti. Metroda vagonlara torbalar konularak yolcu dolu vagonların performansı da test edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy-Kartal Metrosu'nu Ramazan Bayramı'na yetiştirmek için çalışmalarını hızlandırdı. 22 kilometre uzunluğunda olan ve dünyanın en hızlı yapılan metro projesi unvanını şimdiden eline geçiren projede test sürüşleri bitme noktasına geldi. STAR ekibi, 17 vagonun çalıştığı Kadıköy-Kartal metro hattını İstanbul trafiğinin en yoğun olduğu cuma günü test etti. Metronun hızını karşılaştırmak isteyen STAR ekibi, saat 18.00'da Kadıköy'den, İETT otobüsü, özel araç ve metro ile aynı anda Kartal'a doğru yola çıktı. Buna göre metroyla 29 dakikada, özel araçla 50 dakikada ve İETT ile 70 dakikda Kartal'a ulaşıldı. Bu sürelerin yaz ayları olması sebebiyle kısa olduğunu söyleyen İETT uzmanları, Kadıköy-Kartal metro hattının devreye girmesini dört gözle beklediklerini söylediler. Kadıköy-Kartal Metro hattında, her gün sabah saat altıdan gece bire kadar süren ve  5 aydır devam eden test sürüşleri bitme noktasına geldi. Hattın İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki toplu taşıma talebini önemli ölçüde karşılayacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Kadıköy-Kartal metrosunun 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak tasarlandığını ve günde 1.5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Maliyeti 1.6 milyar dolar

Özellikle Anadolu yakası için bu hattın çok önemli olduğunu, hattın 29 dakika gibi kısa bir sürede aşılacağını anlatan Topbaş “Kartal'dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecek. Kadıköy'den deniz ulaşımıyla da İstanbul'un istenilen noktasına ulaşılabilecek” dedi. Kadıköy-Kartal metro hattının maliyetinin 1.6 milyar dolar olduğunu belirten Topbaş, bu hattı 4.5 kilometre daha Pendik-Kaynarca'ya kadar uzatacaklarını, bu hattın da devreye girmesiyle yapılan toplam harcamanın 3 milyar 225 milyon liraya ulaşacağını söyledi. Metro hattı, Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında yolculuk süresini önemli oranda kısaltacak. Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, havalimanı 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.

ARAÇLAR SÜRÜCÜSÜZ HAREKET EDEBİLECEK

Kadıköy-Kartal metro hattında 16 istasyon bulunuyor. Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, merkezdeki bir operatör vasıtasıyla yapılacak. Vagonlar arasında geçiş sağlayan yollar mevcut. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ‘Dinamik Yol Haritası' bulunacak. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları gösterilecek.

Şenol Baştakar/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un bu ilçeleri hiç görülmediği kadar değerlendi!
  • 11.07.2016 12:07

İstanbul'un bu ilçeleri hiç görülmediği kadar değerlendi!

EVA Gayrimenkul Değerleme Proje Koordinatörü Fatih Doğan, Kadıköy-Kartal Metrosu ...

Kadıköy-Kartal metrosu dükkan fiyatlarını yüzde 50 arttırdı
  • 29.03.2014 08:30

Kadıköy-Kartal metrosu dükkan fiyatlarını yüzde 50 arttırdı

Anadolu yakasının ilk metro hattı olan Kadıköy – Kartal metrosu, lokasyonu üzeri ...

Marmaray, Anadolu yakasında emlak fiyatlarını olumlu etkiledi
  • 11.12.2013 09:57

Marmaray, Anadolu yakasında emlak fiyatlarını olumlu etkiledi

İstanbul’un iki yakasını boğazın altından birleştiren Marmaray, geçtiği yerlerde ...

Kadıköy-Kartal metrosu bir yılda 41 milyon yolcu taşıdı!
  • 18.08.2013 13:45

Kadıköy-Kartal metrosu bir yılda 41 milyon yolcu taşıdı!

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde aç ...

Kadıköy-Kartal metrosu Tuzla'ya kadar uzatılacak!
  • 15.01.2013 11:08

Kadıköy-Kartal metrosu Tuzla'ya kadar uzatılacak!

Kadıköy Kartal metrosunun Tuzla'ya kadar uzatılmasına yönelik vatandaşlardan gel ...

Kadıköy-Kartal'da kilometre maliyeti 119.8 milyon TL!
  • 11.09.2012 11:01

Kadıköy-Kartal'da kilometre maliyeti 119.8 milyon TL!

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına karşı Kadıköy-Kartal metrosu ile ilgili ...