maritbet girişmaritbet
Kaçak elektrik kullanımı için yeni önlemler!

Kaçak elektrik kullanımı için yeni önlemler!

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, kaçak elektriğin önlenmesi için yapılan yatırımları anlattı.

Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ı kapsayan bölgede 1,6 milyon aboneye hizmet ettiklerini, son 3 yılda 600 milyon liranın üstünde yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Atalay, bu yatırımların önemli bir kısmını altyapı dönüşümü ve kayıt dışı enerji kullanımını engellemek için yaptıklarını söyledi.

Atalay, 2016-2020 döneminde ise 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım programları olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Hem enerji tedariğinin sağlıklı yapılması hem de kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadele için 2016-2020 sürecinde bölgede 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız. 2016'da 270 milyon üzerinde bir yatırım projesi hayata geçirdik. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bize verdiği hedefler yıllık ortalama 200 milyon lira civarındaydı. Ama inşallah sadece 2017'de 500 milyon liranın üzerindeki yatırım projelerine başlayıp hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yani kayıt dışı kullanımı teknolojik altyapı desteğiyle önlemek için çok daha agresif bir yatırım gerçekleştirmeye çalışacağız. Hedefimiz altyapımızı yenilemek, yeni teknolojik projeler ve imkanları devreye alarak servis kalitesini arttırmaktır. Toplam 1 milyar liralık yatırımın finansmanı için ise bankalarla görüşüyor, kredi almaya çalışıyoruz."

DEDAŞ

"Borçlu sulama birliklerine elektrik verilmeyecek" 

Bölgedeki bazı tarımsal sulama birliklerinin, kullandıkları elektriğin bedelini ödememekte ısrar ettiğini de vurgulayan Atalay, "Bugüne kadar çok ciddi indirim yapmamıza rağmen, bu birliklerin hala yaklaşık 800 milyon lira civarında elektrik borcu bulunuyor. Kendileriyle görüştük, cazip ödeme imkanları sunduk ve alacağımızın önemli bir kısmından vazgeçtik, ama buna rağmen ödeme yapmayan yaklaşık 10 birliğimiz var. Bu birlikler eğer borçlarını ödemezlerse 2017 yılı içinde elektrik sağlamayacağız. Onun için kendilerine sesleniyorum. Şirketimizle oturup anlaşarak yükümlülüklerini yerine getirsinler." ifadelerini kullandı.

"Kayıt dışı kullanım 4 Atatürk Barajına eşdeğer"

DEDAŞ'ın bölgesine yıllık 21 milyar kilovatsaat seviyesinde elektrik taşındığını ifade eden Atalay, bu elektriğin ancak 6-7 milyar kilovatsaatinin kayıt altında tüketildiğini belirtti. Atalay, şöyle devam etti:
"Bölgedeki yıllık kayıt dışı elektriğin maliyeti 5 milyar lira, bu miktarın da ciddi bir kısmı israfa gidiyor. Vatandaşımızın bir kısmı kullandığı elektriğin bedelini ödemediği için hassas davranmıyor ve israf ediyor. Burada özellikle kış aylarında havaların çok soğuk olduğu, ülkemizin çok ciddi doğalgaz ihtiyacı olduğu bir dönemde herkesi hassasiyet ve duyarlılığa davet ediyorum. Buradaki israf edilen, kayıt dışı kullanılan elektrik çok ciddi enerji maliyetine yol açıyor. Şöyle ki bölgede kayıt dışı kullanımı engellersek, 4 tane Atatürk Barajı kurmuş gibi oluruz. Çünkü kayıt dışı kullanılan elektriğin miktarı 4 ayrı Atatürk Barajı'nın elektrik üretiminin bile üzerine çıkıyor. Hedefimiz yatırımlarla alt yapıyı düzelterek halkımıza daha kaliteli elektrik sağlamak. Vatandaşlarımız da israfa dönüşen tüketimlerini kısarlarsa, elektrik hatları ve trafolara fazla yük binmez, böylece elektrik kesintileri de bölgede asgariye iner."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaçak elektrik kullanım oranları düştü
  • 20.08.2021 16:42

Kaçak elektrik kullanım oranları düştü

Kaçak elektrik kullanımını azaltmak için uygulanan çalışmalar sonuç verdi ve kaç ...

Dicle Elektrik: Yüksek faturalar tüketim artışından kaynaklanıyor
  • 12.08.2021 16:41

Dicle Elektrik: Yüksek faturalar tüketim artışından kaynaklanıyor

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, aşırı sıcaklar nedeniyle değişen tüketim alışkanlıkla ...

TÇMB, çimento sektörünün son durumunu değerlendirdi!
  • 20.09.2020 15:36

TÇMB, çimento sektörünün son durumunu değerlendirdi!

TÇMB, çiöemto sektörünün yurt dışında yatırım yapması gerektiğini vurguladı. ...

Doğalgaz yerine elektriği tercih edenler daha çok fatura ödüyor
  • 08.01.2018 11:22

Doğalgaz yerine elektriği tercih edenler daha çok fatura ödüyor

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'den (DEDAŞ), ısınmak için doğalgaz yerine elektriği te ...

Kayıt dışı elektriğe karşı akıllı sayaç çözümü!
  • 05.01.2017 14:17

Kayıt dışı elektriğe karşı akıllı sayaç çözümü!

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, 150 binin ...

Kaçak elektrik kullanımı için yeni önlemler!
  • 30.12.2016 14:47

Kaçak elektrik kullanımı için yeni önlemler!

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, kaçak ele ...