maritbet girişmaritbet
İzmit'in Asma Köprüsü parmak ısırtacak

İzmit'in Asma Köprüsü parmak ısırtacak

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü, 35 dolar+KDV karşılığında bir saatlik yolu 6 dakikaya indirecek ve dünya devler ligine girecek.

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü, 35 dolar+KDV karşılığında bir saatlik yolu 6 dakikaya indirecek. Peki dünyada köprüler mesafeleri ne kadar ücretle kısaltıyor?

2015 yılı baharında, şu anda körfezi dolaşarak 70 dakika, feribot ile bir saat olan körfez geçiş süresi 6 dakikaya inecek. Tamamlandığında 3 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın sayılı köprülerinden biri olacak

1.1 milyar dolarlık İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü, yollarda bir devrimi işaret etse de, geçiş ücretiyle de tartışmalara neden oldu. Çünkü mesafeyi 6 dakikaya kadar kısaltan köprüden geçmek için bir aracın 35 dolar+KDV ödemesi gerekiyor.

Bu fiyat yüksek karşılansa da, dünyadaki benzerleri ile kıyaslandığında aslında o kadar da pahalı değil. Örneğin, dünyanın en pahalı köprüsü olan Danimarka'daki yaklaşık 8 kilometrelik Oresund Bridge'ten geçmek araç başına 40 euro. İngiltere, Kanada ve Yunanistan'da da durum farksız. En ucuzu ise yine Çin'de. İşte dünyayı birbirine bağlayan en önemli köprüler ve geçiş ücretleri...

Severn Bridge (İngiltere): İngiltere, köprü geçiş ücretleri konusunda diğer ülkelere oranla biraz daha ekonomik. Gloucestershire ve Bristol şehirlerini birbirine bağlayan Severn Bridge'den otomobiller 10 dolar, otobüsler ise 27 dolara geçebiliyor. Köprünün uzunluğu ise 1.6 kilometre.

Huangpu (Çin): Huangpu nehri üzerindeki Huangpu köprüsü 423 metre uzunluğa sahip. Köprüden günde ortalama 150 bin araç geçiyor ancak geçiş ücreti dünyadaki benzerlerinin çok altında. Otomobillerden sadece 1 dolar alınıyor.

Oresund Bridge (Danimarka): 7.8 kilometre uzunluğundan olan köprü dünyanın en pahalı köprüsü. Otomobiller 40 euroya, yolcu otobüsleri 200 euroya köprüyü kullanabiliyor. Günlük ortalama 17 bin araç bu köprüyü kullanıyor. Danimarka'nın ikinci pahalı köprüsü olan The West Bridge ise otomobiller için 31, otobüsler için ise 140 euro.

Confederation Bridge (Kanada): Geçiş ücretlerinin pahalı olduğu ülkelerden bir de Kanada. 12.9 kilometre uzunluğundakiConfederation Bridge, Prince Edward adası ile Kanada'yı bağlıyor. Günde ortalama 4 bin aracın kullandığı köprüden geçiş 43 dolar.

Rio–Antirrio (Yunanistan): Komşumuz Yunanistan'ın Peloponnese ve Antirion şehirlerini birbirine bağlayan Rio–Antirrio, uzunluğuna oranla pahalı olan köprülerden. Yarım kilometreden biraz uzun köprü için otomobillerden 13 euro, otobüslerden ise 60 euro alınıyor.

Millau Viaduct (Fransa): Avrupa'nın en ucuz geçiş ücretine sahip olan köprüleri arasında yer alan Millau Viaduct'ten geçmek için otomobiller 6 euro ödüyor. 2.4 kilometre uzunluğunda olan köprüyü günde ortalama 20 bin araç kullanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte Türkiye’nin en uzun asma köprüleri!
  • 17.03.2022 11:40

İşte Türkiye’nin en uzun asma köprüleri!

Türkiye'nin en uzun asma köprüleri ihtişamlarıyla dikkati çekiyor. Özellikleri i ...

1915 Çanakkale Köprüsü'nde "kedi yolu" çalışmaları tamamlandı
  • 18.01.2021 10:31

1915 Çanakkale Köprüsü'nde "kedi yolu" çalışmaları tamamlandı

Hizmete açıldığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını ala ...

Türk inşaatçısı engel tanımaz, önünde kimse duramaz...
  • 13.10.2014 09:05

Türk inşaatçısı engel tanımaz, önünde kimse duramaz...

Giresun'da çelik halatların üzerine konan tahtalardan oluşan asma köprünün üzeri ...

Binali Yıldırım: 4 saatlik yol 4 dakikaya düşecek
  • 14.04.2016 09:45

Binali Yıldırım: 4 saatlik yol 4 dakikaya düşecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, karayollarına son 10 ...

İzmit Körfezi Köprüsü sona yaklaştı
  • 07.04.2016 13:56

İzmit Körfezi Köprüsü sona yaklaştı

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli bölümü olan İzmit Körfezi Kö ...

Yüz yıllık asma köprü hayali gerçek oldu!
  • 31.12.2014 14:21

Yüz yıllık asma köprü hayali gerçek oldu!

Bitlis Hizan’daki vatandaşların asırlık köprü hayali Kaymakam Sedat İnci sayesin ...