maritbet girişmaritbet
İzmir’e plaka sayısı kadar proje!

İzmir’e plaka sayısı kadar proje!

56 milyar lira yatırım planlanan İzmir’de bu yatırımın 25 milyarı yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek

Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, Kaya Termal Otel'de düzenlenen "35 İzmir, 35 Proje" konulu toplantıda, partisinin İzmir ile ilgili projelerini anlattı.

Yıldırım, İzmir'in, 8500 yıllık tarihi, doğal ve kültürel zenginliği, tarımı, ticareti ve sanayisiyle her zaman Türkiye'nin Anadolu'ya açılan kapısı, Avrupa ve dünyaya açılan penceresi olduğunu kaydetti.

Neler hedeflendi?
İzmir'e siyaset değil, hizmet sloganıyla geldiklerini ve bu amaçla düşüncelerini, yapacaklarını anlattıklarını bildiren Yıldırım, şunları söyledi: "İzmir için kişi basma düşen milli gelirin 2023'te 32 bin dolara yükselmesini, 2010'da 17 milyar dolar ihracatın 100 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. İller arası nüfus sıralamasında İzmir 3. sırada, 2023'te Gayri Safi Milli Hasıla'ya katkı bakımından 2. sırada olacağını düşünüyoruz. Otoyol 2010'da 230 kilometre, 2023 hedefimiz 2 bin kilometre. Yüksek hızlı tren hattının sıfır kilometreden 2023'te 1000 kilometreye çıkmasını, hava yolundaki yolcu sayısını 7.5 milyondan 40 milyon kişiye çıkmasını, raylı sistem toplu taşıma sisteminin 90 kilometreden 270 kilometreye yükselmesini, konteyner kapasitesinin yılda 13 milyon teu'ya çıkarılmasını hedefliyoruz. Yat bağlama kapasitesini bin 965'ten 7 bin 765'e, yıllık turist sayısını 1.1 milyondan 10 milyon kişiye ve turistik yatak sayısını 43 bin 500'den 100 bine çıkarmayı planlıyoruz."

Beş ayaklı program

Çok iddialı hedefleri olduğunu, 2011 seçim beyannamesini 5 ayak üzerine oimttuklarını dile getiren Yıldırım, şehirlerarası ulaşım projelerinin, izmir'in 2023 büyüme hedefini gerçekleştirebilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu, bu bağlamda otoyollar ve hızlı tren projelerinin dikkati çektiğini kaydetti, ikinci önemli projenin ekonomiyle ilgili olduğunu, sanayinin, üretimin, şehirlerin, turizmin gelişmesi için önce yolların yapılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Yol olmaymca hiç bir şey olmaz. Bu altyapıyı mutlaka yapmak zorundayız. Türkiye 2023'te dünyanın en büyük 10. ekonomik gücü olacaksa, İzmir bu gücünü omuzlayan iki şehirden birisi haline gelecek. İzmir'in böyle bir görevi, misyonu var. İzmir'i buna hazır etmek gibi bizim de bir görevimiz var. Yollardan sonra yapmamız gereken, ekonomi katma değeri oluşturan projeleri altyapının üzerine kurmaktır."

EXPO 2020 adaylığı

Kruvaziyer limanlan, yat limanları, Agora ve kent yenileme gibi projeleri olduğunu, bunların üzerinde İzmir'in EXPO 2020 gibi bir avantajı olduğunu ifade eden Yıldırım, EXPO'nun tek başına İzmir'e belki fazla bir şey kazandırmayacağını, ancak bu organizasyon vesilesiyle saydığı yatırımların çok daha hızlı, kesintisiz bir gayretle kente kazandırılacağını belirtti. Yıldırım, "Büyük ölçüde EXPO organizasyonuyla İzmir, 2023 hedeflerini çok daha kolay yakalama fırsatını bulacaktır" ifadesini kullandı.

Altyapı gelişecek

Çevre yolu tamamlanmasına, IZBAN'ın yapılmasına rağmen, İzmir'in ulaşımla ilgili altyapı problemlerinin, Körfez'in güney tarafında trafik sorununun önemli ölçüde kendini hissettirdiğini kaydeden Yıldırım, kent içi trafiği rahatlatacak projeleri bulunduğunu ifade etti.
İzmir'de günlük seyahat sayısının 1.5 milyonun altında olduğunu, normalde şehir nüfusunun 2.5 katı seyahat olması lazım geldiğini, bunun da 10 milyon mobilite demek olduğunu dile getiren Yıldırım, "İzmir'in altyapısı daha 2 milyonu bile kaldıramadığına ve gelişmeye devam edeceğine göre 10 milyon günlük seyahate uygun olarak, kentte toplu taşıma ulaşım altyapısını kazandıramazsak, İzmir asla ve asla uluslararası organizasyonları da yapamaz, 2023 hedeflerini de tutturamaz" diye konuştu.
Projelerin tamamlanma süresinin 12 yıl olduğunu bildiren Yıldmm, ortalama her bir projenin bitme süresinin 3.5 - 4 yıl olduğunu kaydetti. Projelerin toplam bedelinin 56 milyar lira yani 35 milyar dolar olduğun işaret eden yıldırım, yaklaşık 25 milyar liralık kısmının yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceğini, kalan kısmının ise genel bütçe imkanlarıyla yapılacağını anlattı.

Ulaşıma ayrı önem

İzmir - Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı projesinin hazır olduğunu, bu yıl birinci etabm ihalesine çıkılacağını, hat tamamlandığında iki il arasınm 3.5 saate, İzmir-Konya araşırım 4 saate, İzmir-Eskişehir araşırım 4 saate ineceğini belirten Yıldırım, İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattıyla İzmirBursa arasının 1 saat 45 dakikaya, İzmir-İstanbul arasının ise 4 saate düşeceğini kaydetti.
Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin yenileneceğini, Ağustos ayından itibaren izmir'den Sofya ve Üsküp'e doğrudan uçuşa başlanacağını, kentin Kaklıç bölgesine 'Vecihi Hürkuş Havalimanı'nın yapılacağını anlatan Yıldırım, izmir-Ankara araşma yapılacak 535 kilometre uzunluğunda olacak otoyol ile 8 saatlik karayolu yolculuğunun 4 saate ineceğini ifade etti.
 

Antalya'ya otoyol

İzmir - Antalya arasmda yapılacak otoyol ile Antalya'ya 4 saat 15 dakikada gidilebileceğini dile getiren Yıldırım, İzmirManisa arasındaki Sabuncubeli mevkisine 2.8 kilometresi çift tünel olmak üzere toplam 4 kilometrelik bir tünel yapılacağını müjdeledi. Kuzey Otoyolu, Kuzey Ege Limanı, KemalpaşaTurgutlu, Kiraz-Ödemiş demiryolları, Tarım ve Hayvancılık Sanayi İşletmeleri, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, Balıkçı barınakları, Deniz Ürünleri Borsası, Bilişim ve ARGE Şehri, E-Ticaret Üssü, Dijital Arşiv Kent, Bilişim Destekli Yaşam gibi projeleri de anlatan Yıldırım, Türkiye'deki yaklaşık 1.5 milyon görme engelli için proje geliştirdiklerini, görme engellilerin hiç dış destek almadan geliştirilen bir cihaz sayesinde kendin e yeterli olabildiğini, bu cihazların dağıtımını ilk olarak İzmir'de gerçeldeştireceklerini söyledi.
 

Kentsel yenileme

İzmir'deki 1 milyon konuttan en az 200 bininin standartlara uymayan, depreme dayanıklı olmayan, yeterli altyapı hizmeti bulunmayan binalar olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bunlarla İzmir Cumhuriyetin 100. yılının şehri olamaz, izmir mutlaka kent yenilemesini yapmalıdır. Şehir yenileme projesini hiç ama hiç siyasetin amacı haline getirmeyeceğiz. Şart bu.
Bu projeyi yüksek sesle konuşmaya başlayınca belediye de bu konuda adım atacağını ifade etti ve şehir yenileme için projelerini açıkladılar. Bu güzel bir gelişme. Ayrıca imkanı olmayanlara İzmir'de en az 5-10 bin TOKİ konutu uzun süreli ve taksitli olarak yapılacak ve verilecek."
 

İki dev hastane

Bayraklı'ya 1600, Tepecik'e ise 1400 yataklı şehir hastanelerinin kurulacağını, bu projelerin yatırıma alınarak uygulama safhasında olduğunu anlatan Yıldırım, öğrenci yaşam merkezlerinin oluşturulacağını, yeni stadyumlar yapılarak spor kulüplerinin destekleneceğini belirtti. Yıldırım, "Maalesef İzmir kulüplerinde istikrar yok.
İzmirli el ele kulüpler süper lige" diyoruz" dedi.
 

Bir kanal daha

Yıldırım, İzmir - Çeşme Deniz Otoyolu projesi kapsamında Karaburun'a 6 kilometrelik bir kanal yapılacağını, projeyle birlikte İzmir - Çeşme arasındaki denizyolu ulaşımımın 45 dakikaya düşeceğini söyledi. Yıldırım, Konak'a tünel yapılmasının, kendisine göre en hayati proje olduğunu vurguladı.
165 bin kişiye iş Üçkuyular ile Bostanlı'yı birbirine bağlayacak projelerin inşaatı sırasında 165 bin İzmirlinin doğrudan iş sahibi olacağını söyledi. Yıldırım, "Projeler bittikten sonra 125 bin ek istihdam olacak. İzmir'e yıllık katkısı 11.4 milyar lira olacak" dedi. Projeleri açıkladıktan sonra elindeki kitapçığı da gösteren Yıldırım, "Bu projeye boş diyenlere armağanımızdır" ifadesini kullandı.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz