maritbet girişmaritbet
İzmir’de konut fiyatları kiranın 5 katı oranında arttı!

İzmir’de konut fiyatları kiranın 5 katı oranında arttı!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) hazırladığı 'İzmir Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu'na göre, İzmir'de 2012'nin 9 ayında 17 bin 352 konut satıldı

 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) hazırladığı 'İzmir Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu'na göre, İzmir'de 2012'nin 9 ayında 17 bin 352 konut satıldı.

Rapora göre kentte konut fiyatlarında 2007'den 2012'nin Ekim ayına kadar yüzde 20.9 artış oldu.

Bu oran Türkiye genelinde gerçekleşen yüzde 16 oranındaki artışın ve İstanbul ile Ankara'daki artışın üzerinde. Aynı yıllar arasmda İzmir'de konut kiraları ise yüzde 12.9 artış oranı ile Türkiye ortalaması ve Ankara ile İstanbul ortalamalarına yakın bir oranda gerçekleşti.

Sektörün maketten satışa ihtiyacı var

GYODER, Bursa, Konya ve Gaziantep'ten sonra İzmir'de 'Gelişen Kentler Zirvesi'ni düzenledi.

Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, inşaat sektörünün 10 yıl aradan soma ilk kez ekonomik büyümenin altında bir büyüme kaydettiğini belirterek, KDV oranındaki artışın da sektörü 2014 yılından itibaren daha çok etkileyeceğini, yeni yapüan konutların çoğunun yüzde 18'lik KDV dilimine girdiğini vurguladı.

Gökkaya, 2012'de sektördeki düşük büyüme oranının KDVdeki belirsizlik ve tapu harçlanndaki artışın da etkili olduğunu belirterek, "İnşaat sektörü 2012'de yüzde 11.5 oranında büyüdü. Kredi genişlemesinin frenlenmesi ile konut satışları yüzde 4.5 azalarak 400 bin adete geriledi. Mukabiliyet Yasası'nın çıkması ile yabancılara konut satışları 9 ayda yüzde 23 artışla 1 milyar 83 milyon dolara çıktı.

Mevcut konutların kira ve satış fiyatları enflasyon oranımn üzerinde artarken, yeni konutlardaki artış enflasyon oranında gerçekleşti" diye konuştu.

Sektörün maketten satışlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Gökkaya, Türkiye'de 2012'de 16 yeni AVM açıldığını ve böylece toplam sayının 314'e çıktığını, ülkede 8.16 milyon metrekare büyüklüğünde kiralanabilir yeni ofis alanı inşa edildiğini aktardı.

İzmir'de gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gökkaya, kentin EXPO 2020'yi düzenleme hakkım alması durumunda kapsamlı konut ihtiyacının doğacağını belirtti. Gökkaya, İzmir'in yabancıların konut talebiyle karşılaşacak önemli bir kent olduğunu vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir'in 2004'e kadar sahip olduğu potansiyeli iyi kullanamadığını, göreve geldikten soma bunun nedenlerini araştırdıklarını belirterelc, "Varları çok olan bu coğrafyayı nasıl kalkındırabiliriz diye önce sağlıklı, planlı bir yol haritasını hazırladık.

Buna uygun Stratejik Plan 2017'yi hazırladık. Yine Ulaşım Master Plam'm yaptık, yatırım* yapılacak alanları belirledik" diye konuştu.

OSB'ler için Manisa ile teşvik eşitlenmeli

 Kocaoğlu, İzmir'in Manisa ile teşvik adaletsizliği yaşadığını, İzmir'deki OSB'ler doluncaya kadar Dumankaya İnşaat ve GYODER Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği bu ay içindeki satışların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 arttığını belirterek KDV'yi yüzde 18'e çıkaran yeni düzenleme sonrası eski ruhsatlı projelerin avantajlı hale geldiğini söyledi.

Tüketicinin ocak başında yürürlüğe giren KDV artışından etkilenmeyen düşük vergili konutlara yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Dumankaya, portföylerinde 1.5 milyar liralık satılabilir konut olduğunu yüksek KDV'nin şu an için satışları hızlandırdığını belirtti.

Bu iki il arasındaki teşvik uygulamasının eşitlenmesini istediklerini belirterek, "Altyapı yatırımları belirli bir noktaya gelen OSB'lerde bu yatırımlar heba oluyor" dedi.

Kocaoğlu, düne kadar İzmir'de tek alanda en büyük parsel olduğu için Basmane çukurunun konuşulduğunu ancak bugün İzmir Limanı'ndan Salhane, Turan'a kadar 5 bin dönümlük alanı planlayınca, yatırımcıların burada hızla yatırıma geçtiğini belirterek, "Burası turizm, ticaret, rezidans, gökdelenler bölgesidir. Bunun yanında İnciraltı'nda 5 bin dönüm alanı düşük yoğunluklu ve sağlık konsepti ile EXPO 2020 alanı olarak planladık" dedi.

Leyla İlhan/Sedat Alp-Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir’de konut fiyatları düşme eğilimine girdi
  • 16.10.2020 10:11

İzmir’de konut fiyatları düşme eğilimine girdi

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü, 2020 yılı Eylül ayında yüzde 7,7 oranında azalarak 8 ...

İzmir’de konut fiyatlarında düşüş başladı
  • 07.09.2020 11:48

İzmir’de konut fiyatlarında düşüş başladı

Köpürtülmüş fiyatlar ve suni alım, konut satışlarında kaosa neden oldu. İzmir’de ...

İzmir'de konut fiyat artışı İstanbul'u solladı
  • 19.07.2018 09:00

İzmir'de konut fiyat artışı İstanbul'u solladı

Konut yatırımcısının son gözdesi İzmir'de fiyat artışı İstanbul'a göre 3 kat dah ...

İzmir dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 2’nci şehir oldu
  • 18.04.2018 09:37

İzmir dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 2’nci şehir oldu

Dünyanın önemli gayrimenkul danışmanlık firmaları arasında gösterilen İngiltere ...

İzmir, konut fiyatı en çok artan ikinci il oldu
  • 19.04.2016 15:59

İzmir, konut fiyatı en çok artan ikinci il oldu

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'deki konut fiyat ...

İzmir Konak'ta metrekare fiyatı 10 bin liraya geldi!
  • 22.03.2016 11:33

İzmir Konak'ta metrekare fiyatı 10 bin liraya geldi!

Türkiye'nin önemli büyükşehirlerinden birisi olan İzmir'de daire fiyatları her g ...