maritbet girişmaritbet
İzmir Alsancak Limanı’na 450 milyon liralık yatırım yapılacak!

İzmir Alsancak Limanı’na 450 milyon liralık yatırım yapılacak!

Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısı olan İzmir Alsancak Limanı'nda 2010 yılında başlayan yatırımlar hızlandı

Başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısı olan İzmir Alsancak Limanı'nda 2010 yılında başlayan yatırımlar hızlandı. Özelleştirme kapsamında bulunan limanın mevcut ve gelecekteki problemlerinin çözümüne yönelik, kapasitesini ve verimliliğini arttırmak üzere 2015 yılına kadar 450 milyon liralık yatırım yapılacak. Bu çerçevede toplam değeri 10 milyon dolan bulan dört adet konteyner istifleme (transtainer) makinesi alındı. Alım ihalesi yapılan üç mobil vinç de önümüzdeki yılbaşında gelecek. Limana yeni nesil gemilerin gelmesi için "Post Panamax Gantry" tipi vinçlerin siparişi verilecek. Projenin tamamlanması sonucu limanda 11 adet Gantry vinci, 3 adet mobil vinç, 36 adet transtainer olmak üzere toplam 65 adet çekici hizmet verecek. Yeni devreye girecek vinçlerle beraber konteyner istiflemesi beşten yediye çıkacak. Bu genişleme sonucunda limanın konteyner kapasitesi yüzde 80 oranında artacak. 

Rıhtım düzenlemesi, Ro-Ro rıhtımının TMO rıhtımına kadar uzatılması ve geri saha kazanılması, yeni silo rıhtım ıslah projesiyle 90 metrelik rıhtımın hizmete açılması, liman tevsi projesinin tamamlanması, su derinliklerinin arttırılması, basen, yaklaşım, manevra ve rıhtım önlerinin taranması çalışmaları da devam ediyor, ikinci kısım konteyner terminali inşaatı işine ilişkin ÇED süreci devam ediyor.  Yaklaşık 360 milyon liraya malolan terminal ve yanaşma kanalı taraması, TCDD tarafından yapılacak. 

Projenin 2015 yılında tamamlanması bekleniyor. Bu taramalardan sonra yeni nesil gemilerin düzenli ve emniyetli bir şekilde rıhtımlara yanaşabilmesi, manevra yapabilmesi ve bağlanabilmesi imkanı sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla 350 metre uzunluğunda ve 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşması sağlanacak. İkinci kısım (tevsi) inşaatının tamamlanması ile yaklaşık 380 bin metrekarelik ilave saha hizmete açılacak. Liman, yaklaşık 1,1 milyon metrekare saha büyüklüğüne ulaşacak. Kapasitenin artmasıyla liman gelirleri, yaklaşık 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak. Limanın kapasitesi 830 binden 2,5 milyon TEU ya çıkacak, İzmir Limanı, dünyanın ilk 50 ve Avrupa'nın ilk 20 konteyner limanı arasında yerini alacak. İzmir Limanının ana liman olarak hizmet vermesiyle, ithalat ve ihracatçının zaman kaybı ve taşıma maliyetleri azalacak. Böylece limanın şehir ve ülke ekonomisine katkısı artacak. Kruvaziyer Limanı projesinin tamamlanması halinde ise yolcu sayısı 3 milyonu aşacak. 

Aksiyon

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...