maritbet girişmaritbet
İzmir, 2011 trenine yetişmek için gecikti

İzmir, 2011 trenine yetişmek için gecikti

İzmir başvurusunu 10 gün önce gönderirken, erken yol alan İstanbul ve Ankara'nın 2.2 milyar dolar tutarındaki toplam 7 metro projesi bakanlık programına girdi

Kaynak: ZAFER ŞAHİN/ERTAN GÜRCANER / Yeni Asır

İzmir, büyükşehir belediyelerin yeterli finansman sağlayamadıkları için bitiremedikleri metro ve raylı sistem projelerinin Ulaştırma Bakanlığı'na devriyle ilgili yasadan yararlanmak için geç harekete geçince, 2011 fırsatını kaçırdı. İlgili yasal düzenleme geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi başvuru yazısını 10 gün önce Ulaştırma Bakanlığı'na gönderince, İzmir'in talepleri 2011 yatırım programına alınamadı. Ancak, başvurusunu yasal düzenleme tamamlanır tamamlanmaz yapan İstanbul ve Ankara'nın 2.2 milyar dolar tutarındaki toplam 7 metro projesi 2011 programına alındı. Başkan Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz Mart ayında, "İnşaatı süren mevcut hatların dışında yeni metro hatlarının yapımı için Ulaştırma Bakanlığı'yla birlikte çalışmaya hazırız" açıklaması yapmıştı.

'SIRT ÇEVİRMEDİK'

İstanbul ve Ankara'daki metro projelerinin devrine ilişkin Bakanlar Kurulu kararında İzmir'deki metro hatlarının bulunmaması üzerine "Hükümet, İzmir'e sırt çevirdi" yorumları yapılırken, Ulaştırma Bakanlığı'ndan eleştirilere cevap geldi. Büyükşehir Belediyelerinin tamamlayamadıkları metro ve raylı sistem projelerinin bakanlığa devredilmesi ile ilgili kanunun tüm Büyükşehirler için çıkarıldığını hatırlatan bakanlık yetkilileri, "İzmir'in başvurusu dün itibariyle bize ulaştı, değerlendirilecek" dedi. Yetkililer, "Ankara ve İstanbul başvurularını erken yaptığı için bu illerdeki projeler 2011 Yatırım Programına alındı. Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, bu başvurular dikkate alınarak çıkarıldı. İzmir'in başvurusu ise ancak dün bakanlığa ulaştı. Ankara ve İstanbul'la aynı zamanda bize müracaat etselerdi onlar da bu kapsama alınacaklardı. Ancak, dün itibariyle elimize geçen başvuru değerlendirmeye alınacak. İzmir de İstanbul ve Ankara'ya sağlanan imkanlardan yararlandırılacak" dedi.

3 DEĞİL 5 HAT

Büyükşehir'in, Başkan Kocaoğlu'nun daha önce açıkladığı gibi 3 yeni hat için değil İzmir Ulaşım Master Planı'nda da yer alan 5 yeni hat için yapıldığı ortaya çıktı. Kocaoğlu, en son geçtiğimiz Kurban Bayramı'ndaki açıklamasında "Üçkuyular- Narlıdere", "Üçyol- Buca Tınaztepe" ve "Halkapınar-Otogar" metro hatları için talepte bulunacaklarını açıklamıştı. Ancak, bakanlığa gönderilen başvuruda, bunlara Narlıdere İstihkam-Urla İYTE Kampus ve Evka 3-Bornova Merkez metro hatları da eklendi.

Değerlendirme süreci 3-4 ayı bulabilir

İzmir Büyükşehir Belediyesi söz konusu talebi, geçtiğimiz aylarda TBMM'de kabul edilen Ulaştırma Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'da yapılan değişikliğe göre yaptı. Ankara ve İstanbul için izlenen süreç göz önüne alındığında, İzmir'in başvurusunun değerlendirmesinin de 3-4 ay sürebileceği belirtiliyor. Taleple ilgili

Bakanlar Kurulu kararının ardından Ulaştırma Bakanlığı projeleri Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'ne (DLH) gönderecek. DLH projeler için gerekli olan yapım ihalelerini yapıp projelerin startını verecek. Bu arada Bakanlar Kurulu'nun söz konusu hatların Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapımına olanak tanıyan karanının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlık arasında yatırım giderlerinin geri ödenmesi konusunda protokol imzalanacak. İmzalanacak protokol uyarınca belediye söz konusu metro hatlarının devreye girmesinin ardından elde ettiği bilet gelirlerinden inşaatları yapan ilgili kuruma borcunu geri ödemeyi taahhüt edecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz