maritbet girişmaritbet
İşte Türkiye’deki satılık adalar!

İşte Türkiye’deki satılık adalar!

Özgürlüğünüze düşkünseniz, maddi durumunuz de elveriyorsa siz de Akdeniz veya Ege kıyılarındaki eşsiz adalardan birine sahip olabilirsiniz. Hayalleri süsleyen bu adaların fiyatı 8 milyon dolardan başlıyor...

Paranın alamayacağı şey yok. Yeterince paranız varsa kendinize ait bir adanız bile olabilir.

Haftalık ekonomi dergisi Para, bu haftaki sayısında satılık adaları sayfalarına taşımış. Derginin haberine göre Türkiye kıyılarındaki adaların bazıları Hazine'ye, bazıları ise şahıslara ait. Şahıslara ait adalardan bazıları satışa çıkarılmış durumda. Fiyatları ise 8 ile 25 milyon dolar arasında değişiyor.

ÜNLÜLERİN ADALARI
Yurtdışında ünlü aktrisler ya da dolar milyarderi işadamları zaman zaman ada sahibi olma düşünü gerçeğe dönüştürüyor. Türkiye'de de ada hayalini gerçekleştiren işadamları var. Örneğin, Marmara Denizi'nde, Tuzla'nın karşısında bulunan ada, denize olan tutkusuyla bilinen Rahmi Koç'a ait. Göcek'te Domuz Adası olarak bilinen ada Belma Simavi'nin. Kınalıada'nın karşısındaki Kaşık Adası'nın sahibi Ali Dinçkök. Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adası, Ömer Dinçkök'e ait.
 
Daha önce Uzan ailesine ait olan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2005 yılında satışa çıkarılan Zeytin Adası'nı ise 15 milyon 250 bin liraya Ahmet Nazif Zorlu satın almıştı.
 
Hatırlanacağı gibi, Bodrum'a 9 mil uzaklıktaki Gökova açıklarında bulunan Kıstak Adası da birkaç yıl önce Golden Royale uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi aracılığıyla satılmıştı. Ada, o tarihte ismini vermek istemeyen bir işadamı tarafından 4 milyon dolara satın almıştı. Golden Royale brokırlarından Korhan Kongaz, adanın daha sonra yeniden el değiştirdiğini söylüyor. Kıstak Adası'nın son sahibi Şarık Tara'ymış. Ünlü işadamının bu adayı kızına aldığı söyleniyor. Yöre halkı tarafından Eşek veya Orak Adası olarak bilinen Kıstak Adası, 56 bin metrekare büyüklüğe sahip...
 
SATILIK ADALAR
Bu tanıdık isimler dışında Türkiye'de ada sahibi olanların sayısı oldukça az. Onlar da ağırlıklı olarak varislerden oluşuyor. İkisi Marmaris ve biri Gökova'da olmak üzere üç ada satan Marmarisli Gönenç Emlak'ın sahibi Kemal Gönenç, Çiftlik Adası dışındakilerin sahiplerini, rekabetten dolayı açıklamak istemiyor. Adaların şahıslara zilliyetlikle geçtiğini, imar izni olmadığı için de ticari değerlerinin olmadığını söylemekle yetiniyor.
Ayvalık'taki Çiçek Adası ve Marmaris Gökova'daki Karaca Ada'nın satışına aracılık eden Estur Uluslararası Emlak Hizmetleri'nin Portföy Yöneticisi Süleyman Eser, Çandarlı-Dikili arasında Bademli Koyu'nda bulunan Garip Ada'nın sahiplerinin ise satıştan vazgeçtiklerini söylüyor. Eser, Ayvalık açıklarında bulunan bir başka adanın daha yakın zamanda kendileri tarafından satışa çıkarılacağını açıklıyor.
İşte satışa çıkarılan adaların özellikleri ve fiyatları...

MARMARİS'TE SATILIK ADA
Gönenç Emlak, Marmaris'te kıyıdan 1 deniz mili uzaklıkta yer alan adanın ismini açıklamıyor. Resmi tapusu bulunan adada, yerleşik alan dışında kalan alan için 6785/1605 sayılı imar yasasının ek 7 ve 8'inci maddelerine ilişkin yönetmeliğin 2.02'nci maddesi gereğince yönetmelik açısından parselasyon mümkün değil. Adada diğer hissedarların onayının alınması, yönetmelik ve genelgelere uygun olmak koşuluyla inşaat yapılabiliyor. Sahibi, söz konusu ada için 29.5 milyon lira istiyor.

ÇİFTLİK ADASI
Marmaris'e 34 kilometre mesafede Batı Akdeniz sahilinde bulunan Çiftlik Adası'nı, sahipleri adına yine Gönenç Emlak 16 milyon euro'ya satışa çıkarmış. Sahilden 450-550 metre uzaklıkta yer alan 80 bin metrekare yüzölçüme sahip bu özel adanın 27 bin 620 metrekaresi şahıs tapulu, 53 bin metrekaresi ise hazineye ait. Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan özel izinle adada elektrik, telefon, su hattı deniz altından hat çekilmek suretiyle temin edilmiş. Ada üzerinde tapudan tescili yapılmış üç adet ev, jeneratör binası, depo ve tuvalet bulunuyor. Çift yükseltili ve her iki yanı da derin su geçidi olan ada üzerinde binlerce ağaç bulunuyor. Adada, biri yüzme havuzu olarak kullanma olanağı olan dört adet sulama havuzu var. Sahibi 16 milyon euro milyon lira istiyor.
 
KARACA ADA
Marmaris Gökova Körfezi'nde yer alan 320 bin metrekarelik Karaca Ada, 25 milyon dolara satışa çıkarıldı. Satışa hem Estur Uluslararası Emlak Hizmetleri hem de Gönenç Emlak aracılık ediyor. Halen ekolojik zeytincilik yapılan adada, tarih boyunca hiçbir bayındırlık hizmeti verilmediğinden yapılaşma olmamış. Yüzeyini kaplayan zeytin ağaçları sebebiyle doğal sit alanı olarak kabul edilen adada, sadece günübirlik turizm tesisi kurmaya izin veriliyor. Bunlar da eğlence ve plaj alanları, dalış merkezleri, yelken ve yat turizmine hizmet verebilecek mola ve dinlence yerlerinden ibaret. Sualtı güzelliklerinden dolayı ada, benzerlerinden ayrıcalıklı bir avantaja sahip. Koylarında özel balık yetiştirme istasyonları tesis edilebiliyor. Adanın iklimi naturel ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi açısından ekolojik tarıma oldukça uygun. Kıyıdan 500 metre uzaklıktaki adaya, anakaradan içme ve sulama suyu ile elektrik temin etmek mümkün. Karaca Ada'nın mavi yolculuğa çıkan doğa hayranlarının uğrak yeri olduğunu da belirtelim.

ÇİÇEK ADASI
Ayvalık'a 8 kilometre mesafedeki Keremköy açığında bulunan Çiçek Adası, mülk sahipleri tarafından 8 milyon dolara satışa çıkarıldı. Adanın satışına Estur Uluslararası Emlak Hizmetleri aracılık ediyor. 275 bin metrekare yüzölçümüne sahip olan ada, karadan 230 metre uzakta. Turistik tesis kurmak için uygun olan adada içme suyu mevcut. Dört ayrı kuyudan tatlı su çıkıyor. Adanın sahipleri, kuyunun birinden çıkan yumuşak suyun böbrek haslarının tedavisinde kullanılabileceğini de tıbben doğrulatmış. Çiçek Adası'nın yaklaşık yüzde 90'ı ikinci ve üçüncü derecede doğal sit alanı kapsamında. Bu da şimdilik yüzde 5 tarımsal yapılaşmaya izin verilebileceği anlamına geliyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınarak oteller, uluslararası devremükler, villalar, hastaneler, üniversite ve araştırma merkezleri kurulabileceği düşünülüyor. Türkiye'de özel mülkiyete sahip birkaç adadan biri olan Çiçek Adası'nın 12 hissedarı var.

TAVŞAN ADASI
Bozcaada'nın köklü ailelerinden Aralların varislerinden Gülter Ünal'ın mülkiyetinde olan Tavşan Adası'nı satmak istediği biliniyor. Adada bir yandan turistik tesis veya rüzgar santrali kurmak için girişimlerde bulunan ailenin, diğer yandan da müşteri aradığı söyleniyor. Ada, ilk kez 2003 yılında Eskidji Müzayede tarafından satışa çıkarılmıştı. Bir fener, iki iskele, tatlı su ve akarsu kaynağı bulunan adada, herhangi bir altyapı ve elektrik tesisatı bulunmuyor. Tavşan Adası'na 10 milyon dolar değer biçilmişti. Adanın son olarak İstanbul'daki Sena Emlak tarafından satışa çıkarıldığı duyuruldu. Ancak satılıp satılmadığı konusunda net bir bilgi yok.
 
Kaynak: Para Dergisi
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz