maritbet girişmaritbet
İstanbullu’nun ulaşamama sorunu var

İstanbullu’nun ulaşamama sorunu var

Şehir Plancısı ve İmpo İmar YKB Hüseyin Oflaz, kentsel dönüşümlerin planlı ve geleceği yönetecek şekilde kurgulanması gerektiğini söyledi.

Geçmiş bu yana 30 yılda bu hale gelen kentlerin sorunlarının palyatif yollarla çözülemeyeceğini belirten Şehir Plancısı ve İmpo İmar YKB Hüseyin Oflaz, bu açıdan kentsel dönüşümlerin planlı, programlı ve geleceğini yönetecek şekilde kurgulanması gerektiğini kaydetti.

Oflaz, “Kentsel dönüşüm adı altında kentleri yenilemeye çalışıyoruz. Yapabildiğimiz söz konusu değil. Çünkü biz önce inşa edip sonra planlıyoruz. O zaman kaos oluşuyor” dedi.

Sadece trafik değil, ulaşım sorunu da var

Özellikle İstanbul gibi dünya metropollerinde her zaman bir trafik sorunu olduğunun altını çizen Oflaz, “Özel arabası ile bir yere gitmek isteyenler bu trafiğe katlanmak durumunda. Buna karşın insanların ulaşımları için alternatif toplu ulaşım imkanları olmalı. Yani 1920'den günümüze kadar bu sistemler geliştirilmiş ve birbirine entegre edilmiş. İstanbul'da son 10 yıldan beri teknik altyapı yapılıyor. İstanbul'un sorunu sadece trafik değil, ulaşım sorunu da var. Yer seçimleri yanlış yapıldığından artık bir yerden bir yere ulaşamıyor. Konut, çalışma ve sosyal donatı alanlarının yerleri yanlış seçiliyor. İnsanlar bunların her birisi için zaman, enerji ve para tüketiyor. Her birisi için onlarca km yol gidiliyor. Bu doğal olarak İstanbul'u 7/24 kilitliyor” dedi.

Önce planlama yapılmalı

Bunu önlemek için planlamanın en başta yapılması gerektiğini kaydeden Oflaz, “Bunu hep yaşamamız mı gerekiyor? Bir defa bunu bütüncül görmemiz ve öyle çözmemiz gerekiyor. İnsanların ulaşmakla ilgili ihtiyaçlarını karşılayacak sistemlerin ivedilikle hızlandırılmalı” şeklinde konuştu.

Devlet eliyle olmalı

Çözümün devlet kademesinden gelmesi gerektiğine işaret eden Oflaz, “Bu sadece İBB'nin yapacağı bir şey değil. Bakanlıklar nezdinde devletin sahiplenmesi gerekiyor. İstanbul'da Marmaray, Avrasya, 3. Köprü, 3. Havalimanı ve diğerleri yerel yönetimlerin üstesinden gelemeyeceği kadar komplike sorumluluklar” şeklinde konuştu. 

Bu tür yatırımları sadece o kentte yaşayanların değil, herkesin kullandığını söyleyen Oflaz, “İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere yapılan devası bütçeli projeleri herkes kullanıyor. Onlar tüm milletin malı. Ayrıca büyük kentlerde yapılanlar yatırımlarını çok daha kısa sürede ödüyorlar” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbullu’nun ulaşamama sorunu var
  • 27.08.2015 15:46

İstanbullu’nun ulaşamama sorunu var

Şehir Plancısı ve İmpo İmar YKB Hüseyin Oflaz, kentsel dönüşümlerin planlı ve ge ...