maritbet girişmaritbet
İstanbul'da konut değerleri en fazla bu ilçelerde arttı!

İstanbul'da konut değerleri en fazla bu ilçelerde arttı!

Megakentteki konut değerlerine bakıldığında Beylikdüzü Gürpınar aksı ve Ataşehir bölgesi, konut değerlerinin en fazla arttığı semtler oldu.

Hızla gelişen inşaat ve gayrimenkul sektörüyle birlikte İstanbul'daki nüfus artışı da aynı oranda ilerliyor. Megakentte yaşayan insan sayısının 20 milyona yaklaşması, konut ihtiyacının artmasına neden oluyor. Türkiye genelinde her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüzü EVA Gayrimenkul'den Şeyma Subaşı, megakente ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

İstanbul'da nüfus artışı devam ediyor. Bu artış konut piyasasını nasıl etkiler? Ayrıca her yıl 600 bin yeni konut ihtiyacı olduğu söyleniyor. Rakamlar ne kadar gerçekçi?

Nüfusun her sene büyümesi, kırsaldan kente göç, yalnız yaşayanlarının oranının her sene artması konut ihtiyacını tetikleyen faktörler. Bu açıdan bakıldığında takribi yıllık konut ihtyacı çok kaba bir tahminle 500-600 bin seviyesinde. Ancak özellikle belirtmek gerekli ki bu konut ihtiyacı “erişilebilir” konuta olan ihtiyaç düzeyinde, lüks veya erişilemez fiyatlı üretimi konut ihtiyacını karşılayamaz. Arz ve talep bir yerde buluşabilmeli , bu da ancak “erişebilir fiyatlı” konut üretimi ile mümkün olabilir.

Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası diye ayırsak ve iki bölgeden öne çıkan bölgeleri sorsak, hangi bölgeleri söylersiniz?

2015 yılında hazırlamış olduğumuz İstanbul Markalı Konut Sektör Raporuna göre, bir önceki yıla kıyasla ağırlıklı ortalama birim metrekare satış fiyatlarına göre markalı konutta  2014- 2015 yılları arasında bir yıllık değer artışları; Avrupa Yakası için; Beylikdüzü Gürpınar %48, Anadolu Yakası'nda ise  Ataşehir %36, Riva %35  olarak gerçekleştiğini tespit ettik.

Ancak 2016 senesinde İstanbul'da yapılması planlanan Mega Projeler, raylı sitemler, riskli ilan edilen ve rezerv alanı olarak planlanan bölgeler ve değer artışları dikkate alındığında prim yapması beklediğimiz bölgeleri Başakşehir- Kayabaşı, Kemerburgaz, Esenyurt, Yenikapı Zeytinburnu Bakırköy Sahil hattı ve Beykoz, Küçükçekmece- Halkalı, Acıbadem E5 Çamlıca, Tuzla, Riva, Maltepe olarak sıralayabiliriz. Ancak Kanal İstanbul'un yerinin değiştirilmesi belki bazı ilçelerle ilgili beklentileri değiştirebilir, bunu zaman gösterir.

3 büyükşehirde hangi tip konutlar tercih ediliyor. Özellikle İstanbul'da hangi evler ilgi görüyor?

Üç büyükşehir de metropol yaşantısının hakim olduğu şehirler. Şehirlerin yapısını imar durumlarının izin verdiği yapılaşma şartları belirliyor diyebiliriz. Özellikle İstanbul'da bir çok farklı yapılaşma türü dikkat çekiyor. İnsanların alım güçleri, yaşamak istedikleri mekan anlayışındaki farklılıklar, kalabalık aile olup olamamaları, işyerlerinin losyonu vb. nedenlerden dolayı  farklı tip evlerde yaşamayı tercih ediyorlar. İstanbul ‘da markalı konutta baktığımızda 70-100 m2 aralığı en çok tercih edilen alanlar. Markalı konutlar %62'si 2+1 ve altından oluşuyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da konut fiyatları rekora koşuyor!
  • 21.12.2022 12:00

İstanbul'da konut fiyatları rekora koşuyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı Ekim 2022 Konut Fiyat Endeksi v ...

İstanbul'da ev fiyatları yükselmeye devam edecek!
  • 23.08.2016 18:21

İstanbul'da ev fiyatları yükselmeye devam edecek!

Altım Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul'da konut rakamlarının yükselmey ...

Pandemi döneminde İstanbul’da konut fiyatları arttı
  • 09.12.2020 09:25

Pandemi döneminde İstanbul’da konut fiyatları arttı

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. (İGD) tarafından yapılan “Gay ...

İstanbul'da en düşük konut fiyatı Esenyurt'ta!
  • 13.07.2018 11:41

İstanbul'da en düşük konut fiyatı Esenyurt'ta!

TUVİMER'in araştırmasına göre, İstanbul'da ortalama en düşük konut metrekare fiy ...

İzmir konut metrekare fiyatlarında İstanbul'u geride bıraktı!
  • 17.06.2018 09:54

İzmir konut metrekare fiyatlarında İstanbul'u geride bıraktı!

Ege'nin incisi İzmir'de konut metrekare artışı, mart sonu itibarıyla son 5 yılda ...

İstanbul'da konut yatırım fırsatları devam ediyor!
  • 30.11.2017 10:10

İstanbul'da konut yatırım fırsatları devam ediyor!

ULI ve PwC tarafından hazırlanan raporda İstanbul'un konut yatırımı anlamında av ...