maritbet girişmaritbet
İstanbul’a beşi bir yerde inşa ediyor

İstanbul’a beşi bir yerde inşa ediyor

‘Zorlu Center’ projesi 27 aylık dava sürecinin ardından başlıyor. Proje Türkiye’nin ilk ve tek beş fonksiyonlu karma kullanım projesi olma özelliğini taşıyacak

Zorlu Holding, Mart 2007'de 800 milyon dolara aldığı Karayolları arazisi üzerinde yapmayı planladığı ‘Zorlu Center' projesine 27 aylık dava sürecinin ardından başlıyor. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, 2 milyar doları aşacak bir yatırımla yapacakları ve kendisinin de oturmayı planladığı proje için ‘Pırlantalı beşi bir yerde' tanımlamasını yaparken, İstanbul'a turist olarak gelenlerin bile ziyaret edeceği bir yer inşaa edeceklerini söylüyor. Bu proje için 10 ülke gezdiğini ve Türk mimarları tercih ettiğini de belirten Zorlu, ‘Tüm dünya için bir çekim merkezi oluşturacağız' açıklamasını yapıyor.

Türkiye'nin en büyük gruplarından Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Mart 2007'de ihaleye girip almalarına rağmen 27 ay dava süreci yaşadığı Karayolları arazisi üzerine yapacağı ‘Zorlu Center' için düğmeye bastı. 2 milyar doların üzerinde bir yatırımla yapacağı proje için ‘Pırlantalı beşi bir yerde' tanımlası yapan Zorlu, ‘Bu arazi İstanbul'un yüzük taşı ve biz onun üzerine pırlanta kaplı beşi bir yerde inşaa ediyoruz. İstanbul'a turist olarak gelenlerin bile ‘Zorlu Center diye bir yer varmış, orayı da ziyaret edeyim' diyeceği bir proje yapacağız' yorumunu yapıyor. Türk mimarların tercih edildiği ve daha şimdiden iki uluslararası ödül alan ‘Zorlu Center', Türkiye'nin ilk ve tek beş fonksiyonlu karma kullanım projesi olma özelliğini taşıyacak. Rezidanslar, Alışveriş Merkezi, otel, ofis ve ‘Performans Sanatları Merkezi'nin yer aldığı proje hem konumuyla hem de yeşil rekreasyon alan ve bahçeleri ile uluslararası çekim merkezi olmaya hazırlanıyor. Ahmet Zorlu, Eylül 2011'de ilk olarak Alışveriş Merkezi'nin tamamlamayı planladıkları yeni projeleri hakkında sorularımızı yanıtladı:

 İETT arazisi ihalesi çok daha önce yapılmıştı ama dava süreci sürdüğü için Dubaililer ödemeyi yapmadılar. Proje neredeyse unutuldu. Siz daha sonra Karayolları arazisi ihalesine girdiniz. Davalar açıldı ama 800 milyon doları anında ödediniz. Dava süreci 27 ay sürdü. Yanlış yaptığınızı düşünüp hiç pişmanlık duydunuz mu? Ya da umudunuzu kaybettiğiniz bir an oldu mu?
- Bir iş adamı umudunu kaybederse iş adamı olamaz. Dünyada kolay iş yok. Her işin zorluğu var. Ben ülkeme güveniyordum. Hakka hukuka saygılıyım. Devlet ihaleye çıkarmış. Hukukçularımız davalar açıldığında inceledi ve bir sakınca olmayacağını söyledi. Gruba faydası olacağını belirttiler. Ben yanlış bir iş yapmadım. Aleyhmize açılan davaları kazandık. Haklılığımız ispatlandı. Yolumuza devam ediyoruz.

PARAYI TOPRAĞA GÖMMEDİM
* Bankacılıktan çıkıp gayrimenkule girdiniz ama ‘Sanayici parayı toprağa gömdü' diyenler de oldu.

- Parayı toprağa falan gömmedim. Çok kıymetli, İstanbul'a ve ülkeme değer katacak bir projeye girdim. Ben Frankfurt'a çok sık giderim. Muazzam geliştiğini görürüm her seferinde. Çok gelişmiş bir şehirdir ama gelişmeye devam eder. Biz gecekondularla, çarpık yapılaşmayla mı büyüyeceğiz? Güzel projelerimiz olmasın mı ? İstanbul'a 5 milyon turist geliyor, Antalya'ya 12 milyon. İstanbul'a neden 30 milyon turist gelmesin ? Ama bunun için koşullar sağlanmalı. Fransa'ya 50 milyon, Londra'ya 40 milyon turist gidiyor. İyi bir yaşam yeri var orada, iyi alışveriş yerleri. Ama hepsi güneşe hasret. İstanbul 300 gün güneşli bir şehir. Güzel binalar yapılmalı buralara. Kültür başkenti seçildik. Yeniden yapılandırmalıyız. Turist çekmeliyiz. Burası bir yaşam alanı. Burdan hiç çıkmadan işlerini halledebilir insanlar.
 
PIRLANTALI BEŞİ BİR YERDE
* Bu arazi için İstanbul'un yüzük taşı demiştiniz…

- Evet bu arazi İstanbul'un yüzük taşı ve biz onun üzerine pırlanta kaplı beşi bir yerde inşaa ediyoruz. Pırlantalı beşi bir yerde… Biz buraya kültür merkezi, 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezi, iş merkezi ve rezidanstan oluşan karma bir proje yapıyoruz. Belki çok para kazanmayacağız ama buranın değeri artacak. Buraya gelen yabancı burada her seyi görecek. Disney Land'ı buraya getirmek istediler, yer yoktu. Biz buraya 2.350 kişilik konser salonu yapıyoruz. Londra'da konserler var tiyatrolar bizde bir şey yok. Haliç bile yeni yapıldı.
 
TÜRK MİMAR OLMASINI İSTEDİM
* Proje için epey bir mimar yarışmıştı. Özellikle mi Türk mimarları tercih ettiniz?

- 130 mimar yarıştı. 15 mimar arasından önce 5'ini sonra 2'sini seçtik ve onları birleştirdik. Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu düşüldü. Ben Türk mimarları olmasını istiyordum öyle de oldu. Şimdiden proje iki ödül aldı.
 
* Toplamda ne kadarlık bir yatırım olacak?
- Mart 2007'de 800 milyon dolara arazi alındı. Zorlu Center projesi için ise 1 milyar dolar üzerinde yatırım yapmayı öngörüyoruz. Ayrıca, bu projenin yapım aşamasında 4 bin kişiye istidam sağlamayı da hedefliyoruz. Maliyet 2 milyar doların üzerine çıkacak. Tünellerle metrobüs ve metroya bağlanacak. Giriş ve çıkışlar yer altından olacak.
 
KENDİM DE OTURACAĞIM
* Bu projeden önce pek çok mimari proje ve alışveriş merkezi gezdiğinizi biliyorum. Kaç ülkeyi dolaştınız bu proje uğruna?

- Ben bu AVM için 10 ülkeyi gezdim. ABD, Çin, Malezya, Hong Kong, Singapur, İngiltere, pek çok Avrupa ülkesi…
 
* Siz de burada mı yaşaycaksınız?
-
Ben de düşünüyorum burda oturmayı. Çocuklar için de daire alacağım. Burdan daha iyi bir yer olamaz.
Türkiye'nin ilk ve tek beş fonksiyonlu karma projesi
 
* Projeyi anlatır mısınız? Zorlu Center'ın en önemli farkı ne olacak?
- Yeni bir kent meydanı ve yaşam alanı olarak hedeflediğimiz Zorlu Center, Türkiye'nin ilk ve tek beş fonksiyonlu karma kullanım projesi niteliğinde. Rezidanslar, Alışveriş Merkezi, otel, ofis ve Performans Sanatları Merkezi'nin yer aldığı proje hem konumuyla hem de yeşil rekreasyon alan ve bahçeleri ile uluslararası çekim merkezi olmaya hazırlanıyor.
Zorlu Center projesinin en büyük özelliklerinden bir tanesi, yeşil alana verdiğimiz önem. Zorlu Center; yeşil bir park içerisinde, ama etrafı tamamen yeşillikler ile çevrili, insanların nefes alabileceği bir merkez niteliğinde olacak. Projenin içeriğine de çok önem verdik. Örneğin, ‘Performans Sanatları Merkezi'nin içine bir elektronik kütüphane yapmak arzusundayız. 30 bin metrekarelik bir alanda, 2.300 kişilik konser salonu, 750 kişilik tiyatro salonu ve irili ufaklı salonları bulunacak. Projede, beş yıldızlı bir otel de konumlanacak.
 
* AVM hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye'ye yeni gelecek markalar ve mevcut markaların da yer alacağı Alışveriş Merkezi'nde 200'e yakın mağaza olacak. Alışveriş merkezi, ‘bulvar', ‘boğaz' ve ‘metro' katı olmak üzere üç kattan oluşacak. Sekiz salonlu bir sineması mevcut ve kapasitesi ise 1.500 kişi. Bu alışveriş merkezi, alışılmışın dışında Türkiye'de görülmemiş bir alışveriş merkezi olarak konumlanacak.
 
72 BİN M2 YEŞİL ALAN
* Projenin adı Zorlu Center olarak mı kalacak? Neden bu ismi tercih ettiniz?

Bu projenin adı şimdilik ‘Zorlu Center' ama başka bir isim olabilir. Zorlu'nun gayrimenkulde ilk çalışması Zorlu Center, projelerimiz büyüyerek devam edecek. Türkiye'nin değişik yerlerinde de projeler gerçekleştireceğiz.
 
* Projenin İstanbul'da nasıl bir etki oluşturacağını düşünüyorsunuz?
İstanbul'a kazandırmak istediğimiz, kendisinden bir asır söz ettirecek eserdir. Bu proje İstanbul'un kalbinde, iki kıtayı birleştiren iki köprünün arasında yer alacak. Öncelikle lokasyon olarak çok doğru bir yerde yer alıyor. Metroya bağlantılarımız da olacak. Ulaşımın buraya rahat sağlanabilmesini istiyoruz. Bu proje, tüm dünya için bir çekim merkezi olabilecek nitelikte olacak. İstanbul'a turist olarak gelenlerin ‘Zorlu Center diye bir yer varmış, orayı da ziyaret edeyim' diyeceğinden eminim.

* Yeşile önem verdiğinizi biliyoruz. Projede ne kadar yeşil alan yer alacak?
- Projede 120.000 m² rekreasyonel alan ve bahçeler yer alıyor. Bu alanın 72.000 m²'sini ise yeşil alan olarak öngörüyoruz. Ring yolunu bile toprak seviyesi altına alarak yeşil alana daha çok yer verme gibi bir düşüncemiz var. İstanbullular şehrin nefes alacağı yeni bir çekim merkezi kazanacaklar.

İsteyen yeşile doyacak isteyen boğaza bakacak
* Konutların özellikleri nelerdir? Konut büyüklükleri nedir?
- Projede 2 tipte rezidans mevcut. Bunlardan biri Kule Rezidans'lar. Bundan başka, her evin kendine ait bahçesinin bulunduğu Teras Ev Rezidans'lar var. Teras Ev'lerin ortasında ise iç bahçeler bulunacak. Rezidanslar, eşsiz bir manzaranın ayrıcalığıyla yaşayanlara hem şehrin merkezinde olma ayrıcalığı sunacak hem de şehirden uzaktaymış hissi oluşturacak. Yeşili doya doya yaşamak isteyenler Teras Ev Rezidans'ları, gökyüzü ve boğazın maviliğini yaşamak isteyenler ise Kule Rezidans'ları tercih edebilecekler. Konut büyüklükleri henüz çalışma aşamasında.

AVM, Eylül 2011'de otel, ofis ve rezidanslar 2012'de bitecek
* Proje şu an hangi aşamada? Hedef tarih nedir?
- Mimari ve mühendislik projeleri ana hatlarıyla tamamlandı. Bundan sonrası artık detay işi. Şu an projenin detayları, malzemeler, renkler tartışılıyor. Aslında dünya ölçeğinde düşündüğümüzde kimsenin kolay kolay inanmayacağı bir süreç geçirdik. Kısa zamanda çok önemli bir mesafe katettik. Proje katmanlardan oluştuğu için iki aşamada bitirmeyi düşünüyoruz. Öncelikle Alışveriş Merkezini Eylül 2011, Performans Sanatları Merkezi'ni Ekim 2011, ofis, otel ve rezidansları ise Haziran 2012'de tamamlamayı hedefliyoruz.

İki uluslararası ödüle layık görüldü
* Projeniz ile aldığınız ödüller var mı?
- Zorlu Center projesi, şimdiden iki uluslararası ödüle layık görüldü. Proje 2008 yılında dünyanın en prestijli mimari projelerinin yarıştığı Cityscape Dubai Architectural Awards yarışmasında jüri özel ödülü olan ‘master planning' (en iyi planlanmış proje) almaya hak kazandı. 2009 yılında ise, International Property Awards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) kapsamında, Europe and Africa Property Awards 2009 (Avrupa ve Afrika Gayrimenkul Ödülleri 2009) yarışmasında ‘Commercial Architecture Award' (Ticari Mimarlık Ödülü) dalında ödüle hak kazandı.

Levent ve Konak projeleri geliyor
* Zorlu Gayrimenkul, bu projenin dışında neler yapıyor?

- Zorlu Gayrimenkul, gerçekleştireceği A+ ofis merkezi ‘Zorlu Levent' ile Büyükdere Caddesinde de farklı bir boyut kazandıracak. Tabanlıoğlu Mimarlık AŞ tarafından hayata geçirilecek olan Zorlu Levent ofisleri, tasarımı ile modern mimarinin en çarpıcı örneklerinden biri olmaya aday nitelikte olacaktır.
Ayrıca ‘Zorlu Konak Residence' projemiz ile İzmir'de eşsiz bir yapıya da imza atmayı hedefliyoruz. Emre Arolat Mimarlık Ltd. Şti. (EAA) tarafından hayata geçirilecek projede rezidansın yanısıra rezidans sakinlerinin günlük yaşamını kolaylaştıracak fitness salonu, sinema ve gurme market yer alacak.

Kaynak: Demet CENGİZ BİLGİN / Hürriyet Emlak
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, akıllı otomobilini Zorlu Center'da görücüye çıkardı!
  • 20.07.2022 16:37

Togg, akıllı otomobilini Zorlu Center'da görücüye çıkardı!

Zorlu Center Levazım Girişi’ndeki alanda sergilenmeye başlanan ve Togg’un gelece ...

Zorlu Center, Sıfır Atık Belgesi aldı
  • 14.12.2021 16:44

Zorlu Center, Sıfır Atık Belgesi aldı

Zorlu Center, kurduğu Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlı ...

Zorlu Center'daki Apple Store açıldı
  • 05.04.2014 15:35

Zorlu Center'daki Apple Store açıldı

Apple'ın Türkiye'deki ilk mağazası Zorlu Center'da açıldı. Açılıştan çok özel ka ...

Zorlu Center'ın helikopter görüntüsü yayında!
  • 19.11.2012 17:08

Zorlu Center'ın helikopter görüntüsü yayında!

Boğaz manzarasına sahip Zorlu Center'ın son durumunu emlaktasondakika.com olarak ...