maritbet girişmaritbet
İstanbul Sapphire'deki seyir terasına turistlerin % 80'ini gelecek

İstanbul Sapphire'deki seyir terasına turistlerin % 80'ini gelecek

İstanbul'un en yüksek binası Sapphire'i yapan Kiler Holding'in patronu Nahit Kiler, burada hayatın Ocak ayında başlayacağını söyledi

Kaynak: Vatan Yazan: Elif Ergu

İstanbul'un en yüksek binası Sapphire'i yapan Kiler Holding'in patronu Nahit Kiler, burada hayatın Ocak ayında başlayacağını söyledi. Bina için 40 yıllık rüzgar oranlarını aldıklarını, Şişecam'a özel cam yaptırdıklarını anlatan Kiler, satışta yüzde 60 orana ulaştıklarını, alıcılar içinde yabancıların yüzde 20 payı olduğunu vurguladı. Seyir terasının da binanın bilinirliğini arttıracağını belirten Kiler, "İstanbul'a gelen turistlerin tur kapsamlarının içinde olmasını istedik. Turistlerin yüzde 80'i buraya gelmeli. TÜRSAB'la görüştük, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da müracaat ettik, günübirlik turizm destinasyonu olmasını istedik. Onayladı onlar da. İzinleri alıyoruz" dedi.

İstanbul'un en yüksek binası Sapphire Ocak ayı sonunda tamamlanacak. Sapphire'deki ev sahipleri evlerine yerleşecek, alışveriş merkezi açılacak. Kiler Holding tarafından yapılan İstanbul'un bu en yüksek binasını geçen hafta Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler'le gezdik. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan bu binanın mimari özelliklerini Melkan Tabanlıoğlu'ndan daha önce dinlemiş, etkilenmiştim. Binayı merak ediyordum. Öncelikle binanın 54'üncü katına yani Seyir Terası'na çıkılan katına çıktık Nahit Kiler'le. Fotoğrafları çeken arkadaşım Gamze'nin deyimiyle ‘Marmara Denizi bir gölmüş!'. Şanslıydık, hava açıktı. İstanbul'u avucumuzun içinde hissettik, Belgrad Ormanları'ndan Beykoz tepelerine, Ataköy'den Karadeniz çıkışına... Boğaz nehirdi sanki... Her yer kıpır kıpır...Sapphire'in en üst katının seyir amaçlı olarak düşünülmesi çok yerinde olmuş. Kuala Lumpur'daki Petronas Kuleleri'ne de çıktım, New York'taki Empire State binasına da. İstanbul şahane! Bir kez daha dünyanın en güzel şehrinde yaşadığımı düşündüm. Sapphire'le ilgili ayrıntılar ve tartışılan konular ile Kiler Holding'le ilgili soruları Nahit Kiler Sapphire'in 6'ıncı katındaki 1.600 metrekarelik lobi bölümünde yanıtladı.

Bitlislisiniz. Babanız memur Hikmet Kiler, Bitlis Sigara Fabrikası'ndan emekli oluyor, bakkal dükkanı açıyor... Siz de işleri büyütüyorsunuz, nasıl geldiniz bakkallıktan bu noktaya?
 
4 kardeşiz, 3'ü erkek. Evet, biz bakkallıktan başladık. Babam ‘Dürüst olun, ödemelerinizi aksatmayın' derdi. Ciddi paralarla ticaret yapmadık. Biz hep çok çalıştık. Cüssemizin üzerinde işler yaptık. Özsermayemizle iş yaptık. Borçlanarak iş yaptık ama kimseyi mahçup etmedik. İstanbul'a geldikten sonra işlerimizi büyüttük.
1984 yılında İstanbul'a geldiğinizde 3 milyon lira varmış cebinizde...
Dersinize çalışmışsınız! Doğru. Bakkallık bitiyordu, biz İstanbul'a geldikten 10 yıl sonra marketçiliğe başladık. Perakende sektörünün gelişeceğini gördük.

Kaç Kiler marketi var şu anda? Sektörde büyüklüğünüz nedir?
 
Şu an 172 mağaza var. İlk 5'teyiz. Kiler'i satmıyoruz. Ortak alıyoruz Kiler'e. Halka arz çalışmamız var. Halka açılacağız Ocak'ta, vatandaşlarımız ortağımız olacak. Bir de Gayrimenkul Ortaklığı şirketimiz var, Nisan ayı gibi de orayı da halka açacağız. Şirketimizi büyüteceğiz. İki sektörde de büyüyeceğiz. İlk 2 yılda ciddi büyüme hedefliyoruz.

Kaç çalışanınız var?
Perakende de 4 bin 650 kişi çalışıyor. Grupta toplam 6 bin çalışanımız var. İki yılda büyüyeceğiz, 2015'te perakendede çalışan sayımız 2 kat artar. Grupta da 2015'te toplam 10 bin çalışanımız olur.

Devletle iş yapmadık
Hedefleriniz büyümüş. Bitlis'ten kalkıp geldiğinizde bugünleri hayal ediyor muydunuz?
İnsanoğlu doyumsuz. Hep daha iyiyi istiyor. Biz 1984 yılında Bitlis'ten geldik hedefimiz hepimizin birer marketi, evi, arabası olmasıydı. Onu yaptık kısa sürede, 10 market derken, 50 market oldu, farklı zincirleri aldık. Şimdi 10 yıl içinde Türkiye'nin ilk 10 şirketinden biri olmak istiyoruz. Biz çok çalıştık, yanlış da yapmadık.

2004'ten sonra hızla büyüdünüz. Kardeşiniz AK Parti milletvekili. Sizin bu büyümenizi siyasi yakınlıklara bağlayanlar var, ne dersiniz bu yorumlara?
 
Devletten ihale almadık, devletle iş yapmadık. Kardeşimiz siyaset yapmak istedi, kendi tercihi. Biz de destekledik. Biz iş yapıyoruz, devlete vergi veriyoruz. Bırakın dolaylı vergileri yalnızca şu binayı yaparken, yalnızca ilçe belediyesine ödediklerimiz 10 milyon lirayı aşmıştır. Resmi harçlar bunlar. Kardeşim milletvekili diye vergi mi ödemedim?
İnşaat sektörü perakendeden çok farklı. Siz Sapphire projesi ile ilk kez hem hitap ettiğiniz kesimden çok farklı bir kesime ulaştınız hem de İstanbul'un en iddialı binalarından birini yaptınız. Buna nasıl karar verdiniz?
Buna kendimiz karar vermedik. Danıştık. Ama şunu söyleyebilirim. Ben bundan 15 yıl önce de ‘Maslak taraflarında büyük bir iş yapacağım' derdim. Sapphire çok farklı oldu.

Nedir o farklılıklar?
Bu tip rezidanslarda bahçe yok. Biz kat bahçeleri yaptık. Lüks malzemeler kullanıldı. Her odada banyo var. Taş panel ekran var...Siz daireleri gezerken gördünüz, her şeyi evinizdeki ekrandan yönetebiliyorsunuz, isterseniz evin dışındayken evdeki ısıyı kontrol ediyorsunuz...Çok yenilik var binamızda. Yüzde 30 enerji tasarrufu saplandı bu binada. Komşuluk ilişkilerinin olabileceği başka bir rezidans var mı? Yok.

Kimler tercih etti burayı, satışlarınız nasıl gidiyor?
Aileler tercih etti. Yüzde 20 civarında yabancı müşterilerimiz oldu. Yabancı şirketlerden de alan oldu. İstanbul'da bir dairemiz olsun diye düşünen yabancı şirketler aldı. Bu arada şu ana kadar alanların çoğu yaşamak için aldı. Yüzde 60'ını sattık.

Ne zaman bitecek?
Burada Ocak ayında hayat başlayacak. Ocak sonu gibi taşınabilecek ev sahiplerimiz.

Ne kadardan başladı fiyatlar? Metrekaresi ne kadardan satış yaptınız?
7 ile 12-13 bin dolar arasında oldu. Farklı daireler var.
Sizin bu bölgeden beklentiniz nedir? Büyükdere Caddesi'nin arkası Çeliktepe, Gültepe... Çarpık yapılaşma var.. Büyükdere Caddesi'nde trafiğin yer altına inmesini bekleyenler var...
Büyükdere'deki yolun yeraltına alınması ve yaya trafiğine açılması bu bölge için önemli. Bu konuda çalışmalar olduğunu biliyoruz. Trafik yer altına inince bölgede yaşayan insanların rahatça zaman geçirebileceği geniş bir alan olacak. Bu genişlikte cadde yok İstanbul'da. Binlerce kişi çalışıyor. Turizm açısından da önemli. Çok canlı bir yer. Çok sayıda alışveriş merkezi de oldu. Ama değişimler çok hızlı olmuyor. Kentsel Dönüşüm Projeleri önemli. Ben bu değişikliklerin olacağına inanıyorum. Yukarıdan birlikte baktık sırt sırta binmiş çok çarpık bir yapılaşma var.

Siz burada yaşayacak mısınız?
Oturacağım. Sizle 54'e çıktık, ben bir alt katta oturacağım. Çocuklar da gördü, beğendi. Florya'da oturuyoruz, gelmek istiyoruz. Ben burada oturmak istiyorum. İleride bir sıkıntı olursa bunu da kendim tespit ederim. Kardeşlerim de gelecek. Zaten Florya'da da birlikteyiz birlikte geleceğiz.

Buradan daire alanlar arasında milletvekilleri var mı?
Yok. Olsa da söylemek istemem isim isim. Çünkü isterlerse kendileri açıklar.
İşkembeci, kokoreççi olacak
Sapphire'in alışveriş merkezi bölümü ne zaman açılacak? Nasıl bir yer olacak. Moda tasarımcılarıyla çalışacaktınız, vazgeçildi...
Ocak sonunda. Oradaki konsept yeni geleneksel. Yemek katına dünya mutfağını getireceğiz. Seyir terasına çıkılacak bölümde Kapalıçarşı konsepti olacak. Sapphire yabancı turistlerin gelmesiyle birlikte alışverişin de boyutu değişecek. Metro'ya bağlantı katında da biz kendimiz market açmadık. Bakkalımız olacak. Küçük bakkal dükkanı olacak. Geri kalan kısmında da her konuda işini en iyi yapanlar olacak. Balık pişiricileri, en iyi kasap isteyene eti pişirecek, Vefa Bozacısı v.s... Geleneksel olacak çarşı katı. İşkembeci, kokoreççi de olacak. Bir iki alışveriş merkezinde benzerleri var, bizde biraz daha gelişmişi olacak. Alıveriş merkezinde bildiğiniz markalar olacak.

Seyir Terası için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdunuz... Günübirlik turlar içine girdi değil mi?
Seyir terası binanın bilinirliğini artıracak. İstanbul'a gelen turistlerin tur kapsamlarının içinde olmasını istedik. Turistlerin yüzde 80'i buraya gelmeli. TÜRSAB'la görüştük, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da müracaat ettik, günübirlik turizm destinasyonu olmasını istedik. Onayladı onlar da. İzinleri alıyoruz. Yollara sarı tabelalar da takılacak.

Seyir Terası'nda cafe de olacak. Başka?
54'üncü katta animasyon odası yapılıyor. Helikopterle İstanbul üzerinde tur atmış hissine sahip olacaksınız. İstanbul'da görülecek yerleri simulatör aracılığıyla görecekler. Sapphire'den kalkıp Yere Batan Sarnıçı'nın içine girilecek. Biz İstanbul'un bu en yüksek noktasında İstanbul turu da attıracağız.

4'ÜNCÜ ÇOCUĞUMDA BABA OLDUĞUMU ANLADIM
Çocuklarınız bayrağı teslim alacak mı sizden? Bir şirket Anayasa'nız var mı?
En büyük oğlum 22 yaşında. İşletme okuyor. Master da yapacak. Okuduktan sonra gelir. Ama kurumsallaşmamız lazım. İkinci nesil yetişecek kim hangi şartlarda hangi göreve gelebilir biz bunun anayasasını hazırlamalıyız. Çocuklar hak ediyorsa bir yerlere gelmeli. Profesyonellerle çalışacağız.

Siz iş dışında ne yaparsınız?
İş bitince hemen eve giderim. İş dışında bir hayatım yok. 4 çocuğum var. Her şey çocuklarım için. Stresi de çocuklarımla birlikte olunca atıyorum. En küçük çocuğumuz 4 yaşında, kız. İnanın onla babalığın keyfi başka. Gençken baba olmuştum. Şu andaki babalık duygumla geçmişteki babalık duygum arasında yüzde 500'lük fark var. 3 kızım var. Bir oğlum. Hepsi iyi eğitim alsın istiyorum. Ben iyi okuyamadım, çocuklarım iyi eğitim alsın istiyorum. Dil bilmiyorum, çocuklarım iyi dil bilsin isterim.
 
H&M gelecek isteyen içki satar
H&M geliyor mu?
YKM de var H&M de geliyor. Üçüncü mağazasını burada açacak H&M. Anlaşmayı imzaladık.
Sapphire'nin üst katlarında cep telefonu çekmiyor mu?
Çekmiyordu. Binanın donanımından ve yüksekliğinden dolayı çekmedi cep telefonları. Biz Turkcell, Avea ve Vodafone'la görüştük. Şu anda asansör içinde de çekiyor. Gerekli teknik donanımlar yapıldı.
Alkollü içki satılmayacak mı Sapphire'de?
Böyle bir şey yok. Ruhsatı olan yerler işyerini kiralayan kiracı alkol servisi yapabilir. Kısıtlama yok.

Şişecam bizim için özel cam üretti
Tamamen Türk mühendis ve mimarlarla mı çalıştınız?
Türk mühendis ve mimarlarla çalışıp yabancılardan danışmanlık aldık. Cephe konusunda danışmanlık aldık. Çok rüzgarlı bir bölge ve çok yüksek bina. Almanya'da binayla ilgili çok ciddi testler yapıldı. Geçmişteki 40 yılın bölgedeki rüzgar yükleri alındı.

Ya daha şiddetlisi olursa?
Onun da 2 katını alarak test yapıldı. Cephe aşağı inmesin, camlar patlamasın diye özel çalışmalar yapıldı. Şişecam bize 70 bin metrekare özel cam üretti. Çok titiz önemli bir çalışma yaptılar. Cam kalınlığının dışında değerleri çok önemliydi. İki cam arasında argon gazı var.
  • Etiketler:

Yorum Yaz