maritbet girişmaritbet
İstanbul, Ankara ve İzmir'en hangi bölgeleri gelişiyor?

İstanbul, Ankara ve İzmir'en hangi bölgeleri gelişiyor?

İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa'daki yeni kentsel gelişim bölgelerindeki ilk yatırım yapılacak yerlerini sizler için araştırdık.

Gayrimenkul yatırımı denince akla bir dönem neredeyse sadece İstanbul gelirdi. “İstanbul'un taşı toprağı altın” sözünün nedeni de buydu. Şimdi bu söylem, İstanbul'un tekelinden çıktı. Çünkü her kentin, her bölgenin gayrimenkulü değerli. Fakat bazı bölgeleri daha değerli. Çünkü her yeni gelişen bölgenin yarattığı rant doyuma ulaştığında, gözler kentin yeni gelişme bölgelerine çevriliyor. Tabii bu bölgelerdeki ışığı gören ve risk alabilen kazançlı çıkıyor. Örneğin bir dönem kimsenin yüzüne bakmadığı İstanbul Ataşehir, Çekmeköy, Ankara Çayyolu, Batıkent, İzmir Buca için artık çok geç. Bu bölgelerde arazi bulmak artık mümkün değil.

Oysa her dönem olduğu gibi bugün de bu kentlerin ve diğer metropollerin henüz keşfedilmeyi bekleyen yeni yerleşim bölgeleri var. Daha doğrusu yeni değil de henüz kimsenin iltifat etmediği bölgeleri… Bu bölgeler, halen adeta birer şantiye halinde ya da tek tük konut projelerinin çizildiği yerler olarak dikkat çekiyor. Bundan yola çıkarak, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa gibi Türkiye'nin büyük illerindeki gayrimenkul piyasasına projeksiyon tuttuk. Bu illerin, gayrimenkul açısından şu anki en değerli semtleri ile önümüzdeki birkaç yıl içerisinde prim yapacak muhtemel bölgelerini araştırdık. Bu bölgelerin özellikle arsa fiyatları ile imar durumlarını da ele aldık.
 
İSTANBUL
 
İstanbul'da Gebze'den Silivri'ye kadar olan bölgede tüm arazilerin fiyatları, son iki yılda kat kat yükseldi. İstanbul'un en çok prim yapan bölgelerinin başında İstanbul'un Anadolu yakasındaki yeni ilçesi Çekmeköy'e bağlı Çatalmeşe, Alemdağ ve Paşaköy; Beykoz ilçesine bağlı Zerzevatçı, Örnekköy, Elmalı, Riva, Polenezköy ile yeni ilçe Sancaktepe geliyor. İstanbul'un Karadeniz kıyısında kalan ilçesi Şile ve buraya bağlı köyler ile Ağva beldesi ile yine buraya bağlı köyler, özellikle arsa yatırımcısının iştahını kabartıyor. İzmit'in İstanbul sınırındaki ilçesi Gebze ise son dönemde lojistik şirketlerinin antrepo yapmak için yer aradığı bir merkez haline dönüştü.
Avrupa yakasında ise Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy ile Bahçeşehir'in arka tarafında yer alan Ispartakule, Kayabaşı bölgesi ile Arnavutköy'ün Bolluca beldesi, arsa yatırımcılarının markajı altında bulunuyor. İstanbul'a kurulması planlanan üçüncü havaalanı için adı geçen Silivri ve üçüncü köprünün çevre yolu güzergahındaki Çatalca'daki arsa fiyatlarının hızına ise yetişilemiyor. Araştırmamız, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasının yeni gelişme bölgeleri olarak şunları işaret ediyor:
 
AVRUPA YAKASI
 
Sarıyer (Maden ve Uskumruköy)

 
Sarıyer'in sırtlarında yer alan Maden mahallesi, Sarıyer tünelinin çıkış noktasında yer alması nedeniyle oldukça değerli bir bölge haline geldi. Buradaki konut imarlı arsaların metrekare fiyatları 150 liraden başlayıp, 700 liraya kadar çıkıyor. Sarıyer'in arsa açısından bir değerli bölgesi olan Uskurmuköy'deki arsaların metrekare satış fiyatları ise 200 ila 400 dolar arasında.
  
Çatalca
 
Olası üçüncü köprünün çevre yolunun güzergahında yer alan Çatalca, en şanslı konumdaki yerlerin başında geliyor. Çatalca'nın merkezindeki konut imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 500 lira arasında değişiyor.
Çatalca'da, gözde köylerde tarla vasıflı, yüzde 5 imarlı arazilerin dönüm fiyatları, yerine göre 50 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Çatalca'nın köylerinden Kabakça'da, tarla vasfında olup önceden yüzde 5 imarı olan yerlerin metrekare birim fiyatı 25 - 40 lira aralığında. İnceğiz'de, 16 - 26 lira, Ovayenice'de 16 - 25 lira, Çakıl'da 16 - 25 lira ve Elbasan'da ise 16 - 22 lira aralığında değişiyor.

Çatalca'nın mahallesi statüsündeki İzzettin Köyü'nde tarlaların metrekaresi 20 - 30 lira arasında değişirken, Çatalca'dan yeni ilçe olan Arnavutköy'e geçen Nakkaş Köyü'nde metrekare fiyatları 12 ila 25 lira aralığında değişiyor. Kızılcaali'de metrekare fiyatı 12 -25 lira, Yeşilbayır'da 20 - 30 lira, Kestanelik'te 20 - 30 lira arası... Bölgedeki Gökçeali de değerli köylerden biri... 25 - 30 lira metrekare fiyatına sahip arazilerin yanında, bazı lokasyonlarda imarlı arsalar da var.
 
Subaşı'nda arazilerin metrekare birim fiyatı 20 - 25 lira. Yeni nazım imar planları çıkan Örencik, en ucuz fiyatlara sahip köylerden biriydi. Yeni nazım imar planının çıkması ile Örencik'te arazi fiyatları arttı. Krize rağmen 4 liradan 8 - 10 lira aralığına gelen fiyatlar, nazım imar planı da çıkınca 8 - 12 lira seviyesine ulaştı. Kalfaköy'deki arazilerin metrekaresini 10 - 15 liradan, Çanakça'da 20 - 25 liradan almak mümkün.
 
Dağyenice'de metrekare fiyatı 10 - 15 lira, Çiftlikköy'de (yüzde 80'i yüzde 10 imarlı olduğu için) 20 - 25 lira, Belgratköy'de 6 - 10 lira. Karacaköy'de ise yüzde 10 imarlı arsaların metrekaresi 20 - 25 lira, yüzde 5 imarlı tarlaların metrekare birim fiyatı 6 - 10 lira aralığında. Binkılıç Mahallesi'nde, "üçüncü köprü yol bağlantısı" beklentisi var. Binkılıç'ta yer alan tarlaların metrekaresi 10 - 15 lira.
 
Silivri
 
İstanbul'a kurulacak üçüncü havalanı yeri olarak yeni imar planlarında Silivri'nin görünmesi, ilçeye bağlı köylere olan talebi arttırdı. Yeni çevre imar planında havalimanı için Silivri'nin öne çıkması; Çanta, Alipaşa, Fenerköy, Gümüşyaka, Selimpaşa ve Akören'i öne çıkardı. Bu köylerden Akören'de halen imarlı arazilerin metrekare fiyatları 25 ila 80 lira arasında. Yani, bu köyde dönümü 25 ila 80 bin lira aralığında arazi bulmak mümkün. Silivri'de Akören, Gazitepe, Kurfallı'da çiftlik evlerine müsait geniş araziler mevcut.
 
Bunun dışında Seymen, Büyükkılıçlı ve Fenerköy'e yoğun rağbet var. Fenerköy'de fiyatların krize rağmen yükseldiği ifade ediliyor. Köyde, malikaneler, çiftlik evleri peşpeşe yapılıyor. Fenerköy'de arazilerin metrekaresine 20 - 50 lira isteniyor. Büyükkılıçlı ve Seymen'deki arazilerin fiyatı ise Fenerköy'e göre daha ekonomik. Seymen'deki arazilerin dönümü, 12 - 20 bin lira arasında değişiyor. Çanta ise denize daha yakın olduğu için ilgi görüyor. Çanta lojistik sektörü için de geniş araziler sunuyor. Buradaki sanayi imarlı arsaların metrekare birim fiyatı 100 ila 250 lira arasında. Değirmenköy'ün de bir bölümü sanayi ve lojistik şirketlerinin çekim alanına girmiş durumda. Değirmenköy'e Teknopark planlaması da yapılıyor.

Alipaşa ise rağbet gören bir bölge haline gelirken, sanayi arsaları için de tercih ediliyor. Buradaki konut imarlı arsaların metrekaresi 120 ila 250 lira, sanayi imarlı olan arsaların metrekare birim fiyatı ise 150 - 250 lira arasında değişiyor.

Selimpaşa - Kavaklı ise TEM ile E - 5'in arasında yer alıyor, bu nedenle değerlendi. Çoğunlukla yüzde 5 imarı olan Kavaklı'da, köy çekirdeğinin içinde kalan yerlerde imar, yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. Selimpaşa'da ise konut bölgesinde yer alan arsaların metrekaresi 150 - 250 lira aralığında. Ortaköy, villa ve çiftlik arazileri ile öne çıkıyor. Burada arazilerin metrekare fiyatı 20 - 30 lira düzeyinde. Ortaköy ve Kadıköy'de tarla vasıflı yerlerin metrekaresine bile, lokasyonuna göre 60 lira istenebiliyor.
 
Hadımköy
 
Bir sanayi bölgesi olarak görülse de konut açısından da İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında yer alan Hadımköy, yeni ilçe olan Arnavutköy'e bağlanarak, belde oldu. Birbiri ardına yükselen toplu konutlar ve sanayi merkezleri, bölgedeki arsa fiyatlarının son birkaç yıl içinde yüzde 100 artmasına neden oldu. 400'den fazla sanayi kuruluşu ve 12 bin sabit nüfusun bulunduğu Hadımköy'de, imarlı konut arsalarının metrekare satış fiyatı 200 ila 500 lira, imarlı sanayi ve depolama imarlı arsalarının fiyatı ise 100 - 500 lira aralığında satılıyor. Bölgedeki imarsız tarlaların metrekare fiyatı ise 15 ila 50 lira arasında.
Hadımköy'deki konut projelerindeki dairelerin ortalama metrekare satış fiyatı, 600 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.
 
Ispartakule
 
Bahçeşehir'in en yüksek noktası olan Ispartakule'de de yepyeni bir kent yaratılıyor. Ispartakule, Bahçeşehir toplu konut alanının en büyük rakibi olacak gibi görünüyor. Bölgenin son üç yılda kat ettiği mesafe ve hazır altyapısı, özel sektörden birçok şirketi de harekete geçirmiş durumda. TOKİ ve Emlak GYO arsalarının dışında kalan bölgelerde birçok şirket kendi bağımsız projelerini yapıyor. Bölgede en son İhlas Bizimevler projesinin ikinci etabının temeli atıldı. Ispartakule'de konut imarlı arsaların metrekare fiyatı, 250 ila 900 lira arasında değişiyor.
 
Kayabaşı
 

İstanbul'un Avrupa yakasındaki yıldızı parlayan bölgelerinin başında gelen Kayabaşı, Küçükçekmece sınırları içerisinde yer alıyor. Bölgeyi ilk keşfedenler KİPTAŞ ve TOKİ oldu. TOKİ, Kayabaşı bölgesinde kendisine ait yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alanda 40 bin konuttan oluşan bir ‘uydu kent' inşa ediyor. 
Bölgede, sadece TOKİ konut üretmeyecek. Aynı bölgede elinde yine yaklaşık 6 milyon metrekare büyüklüğünde arsa portföyü bulunan özel sektörün de 30 bin konut yapması bekleniyor. Böylece bölgede inşa edilecek konut sayısı 70 bine ulaşacak. TOKİ'nin Kayabaşı'nda kuracağı 40 bin konutluk ‘uydu kent', yaklaşık 10 etaptan oluşacak. Kayabaşı Projesi'nin içerisinden İstanbul Boğazı'na kurulması planlanan üçüncü köprünün çevre yolunun geçecek olması da projenin bir başka önemli tarafı. Öyle ki; imar planında otoyol gişeleri bile düşünülmüş bulunuyor. Öte yandan İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp) ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bölgeye taşınması gündemde. Kayabaşı'nda imarlı arazilerin metrekare fiyatı 150 liradan başlayıp, konmuna göre 400 liraya kadar çıkabiliyor.       
 
Arnavutköy
 
İstanbul'un yeni ilçelerinden biri olan Arnavutköy, alan olarak da en büyük ilçe unvanına sahip. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ilçesinden Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı'yı; Çatalca ilçesinden ise Durusu ve Hadımköy'i aldı. Taşoluk Belediyesi'ne bağlı Yeniköy ve Karaburun köyleri de Arnavutköy ilçesine bağlandı. TOKİ ve KİPTAŞ'ın çok önceden keşfettiği Arnavutköy, birkaç yıl önceye kadar ucuz arsa cennetiydi. TOKİ ve KİPTAŞ'ın toplamda 2 bin konutu geçen projeleri ile bölge, toplu konut anlamında da öne çıktı. Taşoluk, Haraççı ve Durusu zaten birkaç yıldır villa projeleri ile dikkat çekiyordu.
Arnavutköy, yatırım açısından çok önemli bir konumda bulunuyor. Emlakçılar, "Arsa yatırımcıları akın etti. Çevre yolları da tamamlanır, projeler hayata geçerse buraları tadından yenmez" diyor. Arsa yatırımcısının üslerinden biri olan Arnavutköy'e bağlı belde ve köylerde çok sayıda imarlı arsa bulunuyor. Bunun yanında imara açılmasını beklemeyi göze alanlar tarla yatırımı da yapıyor. Arsa fiyatları birkaç yıldır sürekli artıyor. Arnavutköy merkezdeki konut imarlı arsaların metkaresi 250 liradan başlıyor. Yine bölgedeki sanayi imarlı arsaların metrekaresi, 200 ila 600 lira arasında.
 
ANADOLU YAKASI
 
Şerifali

 
Kısa bir süre öncesine kadar, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi kapsamında olan Şerifali'nin kaderi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve TEM otoyolunun yapılmasıyla değişti. Şerifali'nin yıldızını parlatan unsur ise Ataşehir ile olan komşuluğu oldu.

Son iki yılda İstanbul'un en hızlı yapılaşan konut bölgelerinden biri olan Şerifali'de birbiri ardına marka konut projeleri yapılıyor. Semtteki arsaların yüzde 80'inin ya yapılaştığı ya da yapılaşma aşamasında olduğu belirtiliyor. Bölgede konut yapımına uygun olan arsaların değerlenmesiyle birlikte arsa sahipleri de müteahhitle kat karşılığı olarak yüzde 50 - 50 şeklinde anlaşmalar yapıyor. Şerifali'deki arsaların şu an ki metrekare satış fiyatları, 1000 dolardan başlayıp 2 bin dolara kadar çıkabiliyor. 
 
Sancaktepe
 
İstanbul'un Anadolu yakasındaki bu yeni ilçesi Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 20 mahalle ile 2 köyün bağlanmasıyla oluşturuldu. Bölgede birçok konut projesi yer alıyor. Bölgedeki imarlı arsaların metrekaresi 300 liradan başlayıp, 900 liraya kadar çıkabiliyor. Yine buradaki tarlaların metrekare birim fiyatı da 100 ila 300 lira arasında.
 
Alemdağ
 
İstanbul'un Anadolu yakasında son yılların gözde villa sitelerinin peşpeşe kurulduğu Çekmeköy ile Ömerli arasındaki Alemdağ, dikkat çeken bir taleple karşılaşıyor. Alemdağ'daki arazilerin üçte ikisini, 2-B arazileri oluşturuyor. 2-B Yasası'nın çıkması ile birlikte bölgeye olan ilgi arttı. Hatta, çok sayıda eski ve mevcut siyasetçi ile işadamlarının bölgedeki 2-B arazilerinden alım yaptığı ileri sürülüyor. Alemdağ'da ‘sorunlu' arazilerin üzerinde sitelerin bile yükseldiği bilinen bir durum.

Ayrıca üçüncü köprünün bağlantı yollarının Alemdağ'dan geçeceğini düşünenlerin arazi alımlarını hızlandırdığını söyleyen emlakçılar şu bilgileri veriyor:

“Güzergah sır gibi saklanıyor olsa da, arsa yatırımcısı muhtemel yolları kendince belirlemiş. Anadolu yakasındaki köprü ve havalimanı bağlantısı güzergahının; Anadolu Kavağı'ndan başlayıp Beykoz, Polonezköy, Alemdağ Ormanları ve Alemdağ - Çatalmeşe Mahallesi'nin Tepetarla mevkiinden de geçerek Paşaköy Kurtköy Havalimanı Yolu olacağı konuşuluyor. Alemdağ Beldesi de, arazi yapısının genişliğinden dolayı ranttan pay alacak gibi görünüyor. Alemdağ'da konut imarlı arsaların metrekaresi 400 ile 700 lira, tarlaların metrekare birim fiyatı ise 70 ile 200 lira arasında değişiyor.”
 
Beykoz ve Riva
 
İstanbul'un Boğaz kıyısındaki en eski ilçesi olan Beykoz, İstanbul halkının hafta sonu dinlenme ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Poyrazköy, Riva, Cumhuriyet, Ali Bahadır, Değirmendere, Bozhane, Akbaba ve Polonezköy Beykoz'un en dikkat çeken köylerini oluşturuyor. Beykoz'un markezindeki konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 750 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Beykoz'a bağlı Riva'da geniş bir arazi potansiyeli bulunuyor. Ne var ki; imar çalışmaları yapıldığı için projelere henüz imar izni verilmiyor. Riva'nın en değerli arazileri olarak gösterilen Ottomans ve Galatasaray arazilerinde, imar çalışmalarının bitmesi ile projelerin hayata geçeceği konuşuluyor. Riva'da imar çalışmalarının sürmesi ve inşaatlara başlanamaması yüzünden arsa fiyatları yerinde sayıyor. Arsaların metrekaresi 200 ila 400 lira aralığında. Bölgedeki tarlaların metrekare fiyatı ise 80 ila 150 lira arasında değişiyor. Yaklaşık 16 milyon metrekare, yani 16 bin dönümlük imara açık arazi bulunan Riva'da, 1980'lerde yapılan imar çalışmalarında 5 milyon 500 bin metrekare alan, yol ve sosyal donatılar için kamuya terk edilmişti.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Riva ile ilgili bir projesi bulunuyor. Proje kapsamında 1979 hektarlık bir alan "Kültür - Turizm - Spor - Sağlık Köyü" olarak düzenlenecek. Çevre Düzeni Planı'na uygun olarak Beykoz'un Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesini kapsayan 1979 hektarlık alanda, doğa ile uyumlu, İstanbul halkının kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak, örnek bir eko-köy projesi başlatılacak.
 
Şile ve Ağva
 
İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki ilçesi Şile, son yıllarda sadece turizmle anılmıyor. Şile'nin köylerinde gayrimenkul hareketi de hızlandı. Şile gayrimenkul yatırımcılarının son yıllardaki ilgisine rağmen nüfus olarak hala bakir kalmayı başarabilmiş bir ilçe. Şile'de nüfusun üçte ikisi Ağva dahil 58 köyde yaşıyor. 58 köyün 38 mahallesi, ilçe merkezinin 4 mahallesi var. Şile'deki emlakçılar son dönemde Kurna, Sahilköy, Alacalı, Doğancılı ve Sofular'ın değerli hale geldiğini, bu köylerin dışında sahil kesiminde yer alan Kabakoz, İmrenli, Karacaköy, Şuayipli'nin de son dönemde gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çektiğini ifade ediyor. Şile'nin turistik beldesi Ağva'ya bağlı köylerden Göçe, Kurfallı, Geredeli, Çelebi ve Kadıköy'ün de öneminin arttığı belirten emlakçılar, “Bu köylerdeki çoğu yer, imarlı tarla görünümünde. Sahilköy, Alacalı, Doğancılı, Sofular'da imar da var. Bu köylerde birçok arsa var ve yüzde 30 imarlı. Her bir köyün merkezinde yüzde 50 imar var” diyor. Şile'nin merkezinde imarlı arsaların metrekaresi 150 - 400 lira arasında, tarlaların metrekaresi ise 40 ile 90 lira aralığında satılıyor. Ağva'daki imarlı arsalar, 90 ila 180 liralık fiyattan alıcı buluyor. Şile ve Ağva'nın köylerindeki imarlı arsaların metrekaresi 80 ila 120 lira, tarlaların metrekare birim fiyatı ise 25 ila 70 lira arasında.
 
Tuzla, Akfırat ve Tepeören
 
Formula - 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park'ın yer aldığı Tuzla'nın Akfırat Beldesi ve beldeye bağlı Tepeören'de yüzlerce dönümlük arazilerin yanı sıra, 300 - 500 metrekareden başlayan hisseli arsalar da satışa sunuluyor. Bölge emlakçıları, hisseli arsaların metrekare fiyatlarının 30 - 40 dolardan başladığını belirtiyor. Sorunsuz, terkleri yapılmış, yapılaşma oranı yüksek villa imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 250 dolara kadar çıkıyor. Akfırat'ta, villa tipi yapılaşmaya izin var. Binalara en çok üç kat izni veriliyor.
 
ANKARA
 
CAZİBE MERKEZLERİ DEĞİŞTİ
 
Birçok şehirde olduğu gibi Ankara'nın da cazibe merkezleri artık değişti. Bir zamanlar Ankara'nın en gözde yeri Çankaya, Yukarı Ayrancı, Esat ve Gaziosmanpaşa idi. Şimdilerde ise Eskişehir Yolu, Çankaya - Lodumlu - Mühye Yenimahalle - Alacaatlı, Etimesgut -Bağlıca, Keçiören - Ovacık, Gölbaşı - Taşpınar ve Yenimahalle - Susuz Ankara'nın gözde yerleşim bölgeleri oldular. Bu bölgelerde yer alan arsa ve konutların fiyat artış hızına yetişilemiyor. Ankara'da çıkışta olan bölgeler ve buralardaki fiyat hareketleri şöyle:
 
Eskişehir Yolu
 
Ankara'nın elit kesimin tercihleri doğrultusunda bu aks prestijli bir bölge haline geldi. Gayrimenkul fiyatları da buna bağlı olarak hızlı bir artış gösterdi. Bölgede, Çayyolu, Ümitköy, Beysukent, Bilkent ve Konutkent'te lüks konutlar yer almakla beraber, Armada, CEPA, Gordion, Arkadium, Galeria ve Bilkent alışveriş merkezleri dışında Mesa, Bayındır Hastaneleri, ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Başkent, Çankaya üniversiteleri yer alıyor. Özellikle Çayyolu, Ankara'nın son yıllardaki en popüler yerleşim bölgelerinin başında geliyor. Eskişehir yolu üzerindeki Bağlıca ve Yurtçu yerleşkelerinin konut ve ticari alan olarak önümüzdeki yıllar içinde Ankara'nın gözdesi olması bekleniyor. Bu bölgelerde tarlaların metrekaresi 30 - 100 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 50 – 250 lira aralığında. Eskişehir yolunun değerli halen Temelli bölgesinde ise tarlalar 10 ila 40 lira, konut imarlı arsaların metrekaresi 35 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor. 
 
Lodumlu ve Mühye
 
Çankaya ilçesi sınırları içerisindeki bölgede tarlaların metrekare fiyatı 40 - 50 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 140 ila 150 lira arasında değişiyor. Bölgedeki 100 metrekare büyüklüğündeki sıfır dairelerin fiyatı ise 175 bin liradan başlıyor. Mühye'de ise tarla vasıflı arazilerin metrekaresi 20 ile 30 lira, konut imarlı arsaların fiyatı 75 - 100 lira ve sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 125 ile 150 liradan satılıyor.
 
Alacaatlı
 
Yenimahalle'ye bağlı olan bu bölgede tarla vasıflı araziler 40 - 50, konut imarlı arsalar ise 125 ile 150 liralık fiyatlardan satılıyor.
 
Bağlıca
 
Etimesgut ilçesi sınırlarında yeralan Bağlıca'da konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 90 ila 115 lira, imarsız arsaların fiyatı ise 30 ila 40 lira arasında değişiyor.
Ovacı Keçiören'in gelişme aksında yer alan Ovacık'ta tarla vasıflı arazilerin metrekare fiyatı 50 liradan başlıyor. Bunun yanında konut imarlı arsaların metrekare bazında fiyatları 150 ila 160, sanayi imarlı arsaların fiyatı ise 275 ila 300 lira arasında değişiyor. Bölgede 100 metrekare büyüklüğe sahip yeri dairelerin fiyatı ise 120 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
 
Taşpınar
 
Ankara'nın Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan bölgede tarlaların metrekare fiyatı 45, konut imarlı arsaların fiyatı 135 ve sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatı ise 180 liradan başlıyor.
 
Susuz
 
Yenimahalle'ye bağlı Susuz'da tarla vasıflı yerlerin metrekare fiyat aralığı 15 ila 25 lira, konut imarlı arsaların metrekasi ise 50 liradan başlayıp 70 liraya kadar çıkabiliyor.
 
İZMİR
 
İzmir kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bir kimliğe bürünmeye hazırlanıyor. İzmir'in geleceği açısından büyük önem taşıyan Kent Yenileme Projesi tüm hızıyla sürüyor. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla ve Menemen gayrimenkul açısından en değerli bölgeler haline geldi. Örnekköy ve Çiğli'nin üst bölgeleri ise son dönemde çıkışta olan semtler. 

Özellikle Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla birbiri ardına yükselen lüks konut projeleri ile tüm dikkatleri üzerlerine çekiyor. Menemen tarafında daha çok kooperatif ve site şeklindeki konut projeleri göze çarparken, Narlıdere ve Güzelbahçe taraflarında ise ticari gayrimenkul sınıfına giren büyük alışveriş merkezileri boy göstermeye başladı. Durum böyle olunca bu bölgelerdeki arsa fiyatları da değerini ikiye katladı.

İzmir Balçova'da imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 2 bin lira, Narlıdere'de 1500 ila 3 bin lira, Güzelbahçe'de 150 ila 2 bin 500 lira, Urla'da bin 200 ila 2 bin 500 lira ve Menemen'de 100 ile 500 lira aralığında satılıyor. Örnekköy ve Çiğli'deki imarlı arsaların metrekare fiyatı da 100 ila 500 lira arasında değişiyor.  
 
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de metronunun geçeceği hat üzerinde yer alan Çiğli, Koyundere, Ulukent ve Bayraklı'nın önümüzdeki birkaç yılda yıldızı parlayacak yerlerin başında geleceği yönünde öngörüde bulunuyor. Alsancak Limanı - Turan arasındaki bölgeyi New York'taki Manhattan gibi gökdelenlerle donatmayı amaçlayan ‘Yeni Kent Merkezi - Üçüncü İzmir Projesi'nin mahkeme tarafından yeniden durdurulduğunu belirten Güleroğlu, “Eğer, bu projeye onay çıkarsa bölge ve çevresindeki gayrimenkullerin hızına yetişilmez” diyor.   
   
BURSA

Türkiye'nin en çok göç alan illerinden biri olan Bursa, İzmir yönüne doğru genişliyor. Bursa'nın gayrimenkul açısından son dönemde yıldızı parlayan bölgeleri olarak Mudanya yolu, Bademli, Hasköy, Balat, Göynüklü ve Aydınpınar gösteriliyor.  

Bunun dışında Kestel ve Gürsu ilçeleri Kayapa beldesi ve Yörükali Köyü ise daha çok minimum fiyatlara sürüm oluşturan bölgeler öne çıkıyor. Bursa'nın ticari gayrimenkul açısından ise son dönemde öne çıkan bölgeler olarak; Mudanya ve İstanbul yolu gösteriliyor. Mudanya yolundaki tarlaların yola bakan tarafta olanlarının dönümü 40 ile 55 bin, yoldan uzak olanların dönümü ise 20 ila 30 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
 
Buradaki konut imarlı arsaların dönümü 100 - 150 bin lira, ticari imarlı olan arsaların dönümü fiyatı ise 500 ila 550 bin liradan işlem görmekte. Bademli'deki konut imarlı arsaların dönümü 100 - 150 bin liradan, sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 250 - 300 dolardan satılıyor. Buradaki tarla vasflı arazilerin dönümü, 30 - 60 bin lira. Hasköy'de yer alan konut imarlı arsaların dönümü, 100 bin liradan başlıyor. Bölgedeki zeytinliklerin dönümü 25 ila 30 bin, kıraç yerlerin dönümü ise 15-20 bin lira.
 
İndergi

Yorum Yaz