maritbet girişmaritbet
IŞIKARA'DAN KORKUTAN UYARI

IŞIKARA'DAN KORKUTAN UYARI

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, "İzmir ve civarını depreme hazırlamamız lazım" dedi.

Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, öğrencilere deprem bilinçlendirmesi semineri vermek için gittiği Manisa'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ege Bölgesinde deprem beklendiğini fakat zamanı konusunda tahmin yapmanın zor olduğunu kaydeden Işıkara, "Ege'de 6 büyüklüğündeki en son deprem İzmir'de 1 Kasım 1992'de oldu. 13 Mart Erzincan depremi 5.8'di. Daha sonra da İzmir depremi oldu. O deprem sırasında bende Kandilli'de müdürdüm. Bölgeye hemen bir ekip göndermiştim. Daha sonra dönemin İzmir Valisinin başkanlığında bir toplantı yapmıştık. O günden bu yana bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem yok. Buna çok şükür demekle birlikte bu kadar sessizliğin hayra alamet olmadığını da bilmek lazım" dedi.

İzmir'in küçük depremlere çok alışık olduğunu anlatan Işıkara, şöyle konuştu: "Bugün Seferihisar merkezli depremler İzmir'e çok zarar vermez. 2006-2007 yıllarında İzmir'de peş peşe depremler olmuştu. Onlarda çok zarar vermedi ama 6 büyüklüğündeki deprem dediğimiz zaman 1992'den beri böyle deprem olmadı."

İZMİR ÖRNEK KENT

İzmir'in diğer illere göre örnek bir kent olduğunu belirten Işıkara, şunları söyledi: "İzmir ve civarını depreme hazırlamamız lazım. İzmir örnek bir şehir. Türkiye'de ilk deprem master planını yaptıran il İzmir'dir. Bunu Kandilli ile birlikte, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir inşaat Mühendisleri Odası, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak olarak yapmıştık. İzmir'in hemen arkasında da bu planı İstanbul yaptı. İzmir'de bir deprem tehlikesi var. Buna hazırlıklı olmamız lazım."

TSUNAMİ EGE'DE, MARMARA'DA OLMAZ

Depremden sonra insanların hemen tsunaminin yaşanıp yaşanmayacağı konusunda sorular yönelttiğini ifade eden Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu bir gerçek depremden korunmak mümkündür. Bana depremden sonra hemen tsunami soruyorlar. Tsunami açık denizler ve okyanuslarda olur. Marmara'da, Ege'de olmaz. Olsa bile 2-3 metre yüksekliğinde olur. O da tsunami değil dalgadır. İzmir peş peşe gelen depremlerde biraz sınıfta kaldı ama 1992 depreminde çok örnek bir kent olduğunu gösterdi. İnsanlar dışarı çıktı. Belli bir süre sonra herkes evlerine girdi. Bir kaos ortamı olmadı. İzmir normal yaşantısına döndü. Ege'de potansiyel deprem tehlikesi var. Ancak, bunun zamanını söyleyemiyoruz. Depremden korunma bilincini mutlaka yaymalıyız. Bunu ne kadar çok başarabilirsek bunun sevabını o denli alabiliriz."

MOURİNHO'NUN DEPREM GÜVENLİ EV İLE NE İLGİSİ VAR

Bir inşaat firmasının reklamlarında Real Madrid Teknik Direktörü Jose Mourinho'yu oynatmasını eleştiren Işıkara, şunları söyledi: "Mourinho'nun deprem güvenli ev ile ne ilgisi var Allah aşkına. Mourinho'yu getiriyorlar lüks ev propagandasını yapıyorlar. Türkiye'de benim lüks eve ihtiyacım yok. Benim deprem güvenli eve ihtiyacım var. Yazabilirsiniz bunu hiç umurumda değil. Ona verilen para eğitime verilse, AKUT'a verilse çok daha büyük fayda olur, ne gereği var ya. Senin tek söyleyeceğin laf şu:

"Ben bu binayı deprem yönetmeliği şartnamesine göre yaptım' bu kadar. Bu senin garantindir. Lüks de deprem güvenliği yapılır, standart ölçüde de yapılır. Kusura bakmasınlar, tabii o inşaat şirketleri epey laf işitirm ama işitirsem işiteyim hiç sorun değil. Benim için vatandaşım önemli. Hep buna çalıştım. İnşallah ders alırlar."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...