maritbet girişmaritbet
İş dünyasının Doğuya ve Güneydoğu'ya ilgisi artıyor!

İş dünyasının Doğuya ve Güneydoğu'ya ilgisi artıyor!

İş dünyasının Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya ilgisi artıyor. Aralarında tanınmış holdinglerin de bulunduğu birçok şirket Bingöl'den Hakkari'ye yatırım için nabız yokluyor. Bölge ise yatırımların bir an önce başlaması konusunda sabırsız

OSB'YE 12 müracaat var

Ekonomisi daha çok tarıma dayalı olan Siirt'te imalat sanayi yatırımları da daha çok tarım sektörüne yönelik olarak yoğunlaşıyor. Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan toplam yedi işletmenin tümü tarıma dayalı sanayi alanında ağırlık gösteriyor. Ancak gerek Barış Süreci, gerekse yeni teşvik sistemiyle birlikte farklı sektörlerden de yatırımcıların ilgisi artmış durumda. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu, OSB'de yatırım yapmak için 12 firmanın müracaat ettiğini belirtiyor. Bunlaırn kısa sürede hayata geçmesini beklediklerini söyleyen Kuzu, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bugüne kadar arayan soran yoktu. Barış Süreci'yle birlikte ilgi artmaya başladı. Yatırım başvurusu yapanlar arasında tekstilciler de var. İş dünyası kuruluşlarının yatırım bakımından dikkatleri Güneydoğu Anadolu'ya çekmeleri çok önemli, ancak özellikle TÜSİAD gibi kuruluşların üyelerinden ellerini taşın altına koymalarını bekliyoruz. Siirt, diğer yatırımların yanı sıra turizm açısından da bakir bir alan. Evliyalar şehri olan Siirt, inanç turizmine özellikle çok uygun."

OSB kuruluyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırımcıların en çok ilgi gösterdikleri yörelerden birisi TÜSİAD'ın son toplantısını yaptığı Şırnak'ın Cizre ilçesi. İlçeye yönelik ilgi sözde kalmamış ve yatırıma dönüşmüş durumda. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çağlı, aralarında büyük şirketlerin de bulunduğu 21 firmanın yatırım için kendilerine başvuruda bulunduğunu söylüyor. Çağlı, birinci OSB'nin dolduğunu, ikinci OSB'nin kurulması için de çalışmalara başladıklarını vurguluyor. Cizre'nin konum itibariyle çok avantajlı bir noktada bulunduğunu ifade eden Çağlı, şunları söylüyor:

"Türkiye'nin Irak'a ihracatı yılda 12 milyar doları buluyor. Bunun tamamı Cizre üzerinden geçiyor. İstanbul'da üretilen bu ürünlerin nakliye gideri çok fazla. Oysa bu ürünler Cizre'de de üretilebilir. Örneğin, şu anda İstanbul'da üretim yapan bir firma, tesisini Cizre'ye kaydırırsa iki üç yıl Süleyman Çağlı sonra kimse onunla rekabet edemez. TÜSİAD'ın burada toplantı yapması bizim için çok önemli. İş insanları burada hayatın normalleştiğini gördüler. Bu gelişmeler kısa bir sürede yatırıma dönüşecek. Nitekim Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'la ortak olarak beş yıldızlı bir otel yatırımı yapacağız. İnşaatına bu yıl başlayacağız. Yine Adana merkezli bir tekstil firmasının patronu, Cizre'de bin 500 kişinin çalışacağı bir tesis kurmak istiyor."

Pozitif ayrımcılık istiyoruz  

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Taş ise, yeni yatırımların yapılmasına yönelik olarak iş dünyasındaki çeşitli sivil kuruluşların son dönemlerde bölgede toplantılar düzenlediklerini, ancak bunların sözde kalmaması gerektiğini belirtiyor. Yatırım konusunda Hakkari'ye pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen Taş, şunları söylüyor: "Bölgeyi il il, kasaba kasaba dolaşmak lazım. Çok olumlu bir süreç yaşıyoruz. İş dünyasının bölgeye ilgisi çok fazla ancak bunu mutlaka istihdama dönüştürmeliyiz. Terör olaylarında en büyük yarayı Hakkari aldı. O yüzden ilimize pozitif ayrımcılık yapılmalı diye düşünüyoruz. Organize sanayi bölgemizde halen bir tek tesis yok. Ot biçiyoruz. Şemdinli ve Çukurca ilçelerimiz Irak'a açılıyor. Burada sınır ticaretine yönelik yatırımlar yapılabilir. Hakkari kış turizmine son derece elverişli bir bölgede. Su kaynakları bakımından çok zenginiz. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyen işadamları zaman zaman bizi arıyorlar. Biz de kendilerine gereken desteği veriyoruz ancak halen başlamış bir yatırım bulunmuyor."

Bekleyip görmek lazım

Yatırım açısından en fakir illerden biri olan Bitlis de Barış Süreci'yle birlikte umutlarını artırmış durumda. İlde ilk organize sanayi bölgesinin kuruluş çalışmaları sürüyor. Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Tezcan, bugüne kadar çeşitli teşvik paketleriyle Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımın gündeme geldiğini ancak bunların sonuç vermediğini belirtiyor. İş dünyası kuruluşlarının son dönemlerde bölgeye ilgisinin arttığını söyleyen Tezcan, geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Bitlis'te bir toplantı düzenlediğini ve bu toplantıda bazı işadamlarından yatırım konusunda yeşil ışık aldıklarını vurguluyor. Tezcan, "Barış Süreci'nin nasıl sonuçlanacağını görmek lazım. Bölgedeki iş adamlarının sermayesi yetersiz. Mutlaka büyükşehirlerden yatırımcıların gelmesi gerekiyor. Toplantılardan edindiğimiz izlenim, yatırım yapmak isteyenlerin olduğu yönünde. Ama bekleyip görmek lazım" diyor.

Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...

TOBB, Samsun'da 5 okul yaptıracak
  • 09.02.2022 16:01

TOBB, Samsun'da 5 okul yaptıracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi ...

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!
  • 04.10.2021 10:29

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!

Türkiye’deki bütün OSB’lerde artık fabrikalarda müteşebbis heyetlerin belirlediğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"
  • 14.06.2021 17:13

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro S ...