maritbet girişmaritbet
Irak'taki ekonomik kriz emlak sektörünü etkiledi

Irak'taki ekonomik kriz emlak sektörünü etkiledi

IKBY'de meydana gelen güvenlik olayları ev ekonomik kriz emlak sektörü ciddi bir şekilde etkileyerek durumu felç etti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) güvenlik olayları ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten dolayı yaşanan ekonomik kriz emlak sektörünü olumsuz etkiliyor. 

IKBY, terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkması, hemen ardından çıkan çatışmalardan dolayı evlerini terk eden çok sayıda iç göçmenin bölgeye akın etmesi ve son olarak petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi düşüşten dolayı derin bir ekonomik kriz içerisine girdi ve bu durum bölgeye yapılan yatırımın büyük bir kısmının durmasına neden oldu. 

Erbil kent merkezi ve etrafında yapılan birçok lüks villa ve apartmanın fiyatı söz konusu krizden dolayı yüzde 60'a kadar düşse de alıcısı çıkmıyor. Yatırımcılar durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediyor.

IKBY'nin ekonomik istikrarının tehlike altına girmesi, hızlı bir şekilde ilerleme kaydeden inşaat sektörünü de ani bir şekilde frenledi. Bu yüzden Kürt bölgesinde çok sayıda yarıda kalmış alışveriş merkezi ve aparman inşaatını görmek mümkün.

YATIRIMCILAR GERİ ÇEKİLDİ 

Erbil'deki birçok konutun alım ve satımını yapan emlak ofisinin sahibi Hacı Selam AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in Irak'ta ortaya çıkmasından önce, emlak sektörü çok canlıydı ve her geçen gün ilerleme kaydediyordu. Komşu ülkeler başta olmak üzere bir çok ülkeden gelen uluslararası yatırımcı şirketi Erbil'de emlak sektöründe yatırım yapıyordu. Ancak Irak'ta meydana gelen güvenlik olaylarından dolayı birçok yatırımcı geri çekildi veya projelerini tamamlamadan yarıda bırakmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı. 

Kentteki konut ve arsa fiyatlarında ciddi bir düşüşün meydana geldiğini belirten Selam, "Erbil'in kent merkezinde bulunan lüks bir villanın kirası 2013 yılında yaklaşık 4 bin dolardı ancak şimdi 1 bin 600 dolara bile kimse kiralamak istemiyor. Daha önce Erbil'de en ucuz dairenin kirası 600 dolarken şimdi 250 dolara kadar düştü" değerlendirmesinde bulundu. 

Konut alışlarının durma noktasına geldiğini dile getiren Selam, "Ekonomik kriz ve DAEŞ'ten önce bir gün içerisinde en az bir yada iki konut alış ve satışı yapıyorduk ancak şimdi bir konut için haftalarca beklediğimiz oluyor. Eskiye oranla ticaretimizi yüzde 70 oranına kadar düştü. İki yıl önce bir dairenin fiyatı yaklaşık 140 bin dolardı. Şu anda o dairenin fiyatı 80 bin dolar civarında ve satılamıyor" şeklinde konuştu. 

Kentteki bir diğer emlakçı Bekir Osman ise  söz konusu krizden nasıl etkilendiğini şu sözlerle ifade etti: 

"Petrol fiyatlarında meydana gelen düşüşler ve memur maaşlarının ödenmemesi, ekonomik istikrarın ciddi bir şekilde zarar görmesine neden oldu. Vatandaşlar başta olmak üzere bir çok yatırımcı parasını şuanda değerlendirmek istemiyor. Parasını arsa ve konuta yatıranların çoğu zarar etti. Elinde veya bankada parası olanlar ise korkuttuklarından dolayı yatırıma yanaşmıyor."

Erbil'in hemen yamacındaki bölgede "Kani Masi" villa kentini inşa eden şirketin sahibi Halit Hasan, krizden direkt olarak etkilendiklerini ve aşılmasını beklemenin dışında ellerinden başka bir şey gelmediğini kaydetti. 

Söz konusu sitenin inşasına yaklaşık iki yıl önce başladıkları dile getiren Hasan, "Yapımı biten villalarımız satılmayı bekliyor ancak kapımızı çalan yok. Daha önce her bir villamızın tanesi 300 bin dolardan satılıyordu şimdi 170 bin dolara kadar düştü. Bu krizden doğrudan etkilendik ve daha kötü olmasından endişe ediyoruz" dedi. 

Yorum Yaz