maritbet girişmaritbet
İpotekli ev nasıl alınır veya satılır?

İpotekli ev nasıl alınır veya satılır?

Konut kredisi ile alınan evlerde satın alınan konutun ya da bir başka konutun üzerine ipotek tesis edilir.

İpotek, bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı teminattır. Borcun ödenmemesi halinde konut satışa çıkarılır ve borç kapatılır. İpotek sadece konut kredilerinde değil ticari kredilerde de tesis edilebilir. 

Peki borç bitmeden ipotekli ev satışa çıkarılabilir mi? Ya da ipotekli bir ev alırken nelere dikkat etmek gerekir? İpotekli ev satın alma ya da satma mümkün olsa da konunun bazı ayrıntıları var:

İpotekli evi satın almak

İpotekli bir evin ipotek işlemleri planlanmadan ya da kapatılmadan satın alınması ileride ciddi sorunlar oluşturabilir. Zira ipotekli evi alan kişi, bankaya borçlu olmasa da bankanın ev üzerindeki alacak hakkını kabul etmiş sayılır. 

Ev üzerindeki ipotek kalkmadıysa büyük ihtimalle evi satan kişinin kredi borcu devam ediyordur ve satıcının krediyi ödememesi halinde banka evin satışını talep edebilir. Borç kapanmışsa da ipotekli evi alan kişi ileride evi satmak istediğinde türlü sorunlarla karşılaşabilir.

İpotekli evi satmak

İpotekli bir konutun satın alınması planlanıyorsa; öncelikle üzerindeki banka ipoteğinin kaldırtılması gerekir. Bunun için alıcı ve satıcının, ipotek tesis eden banka ile görüşmesi gerekir. Alıcı peşin alım yapıyor ya da alıcının peşin ödeyeceği tutar kredi borcunu kapatıyorsa çok problem olmayacaktır. 

Aynı gün içerisinde kredi kapatılır, ipotek kaldırılır ve satış gerçekleşir. Eğer alıcı da kredi ile ev satın almayı düşünüyorsa, aynı banka bu kez de alıcıya tesis edeceği kredi ile satıcının borcunu kapatabilir. Ev üzerindeki ipotek devam eder. Bu kez bankaya borçlu alıcı olur. Burada dikkat edilmesi gerekecek tek şey, ev üzerindeki ipotek miktarı olacaktır. Çünkü ipotek miktarı bankaya olan borç ile orantılıdır. Alıcı, konut kredisini bir başka bankadan da almak isteyebilir. Bu durumda ise her iki banka ile de konu görüşülür. Aynı gün içinde bir banka kredi tesis eder, diğeri kapatır. Eski banka ipoteği kaldırır yeni banka tesis eder. Tüm bunlar bankaların onayının alınması ile mümkündür. 

İpotekli konutu satmayı düşünen kişi, bankadan kendisi adına tesis edilecek bir başka kredi ile de borcu kapatabilir ve ipoteği kaldırabilir. Bu durumda zaten satış normal bir satışa dönecektir. Ancak yeni kredi konut edinme amacı taşımadığından KKDF ve BSMV'ye tabi olacaktır. Bilindiği üzere konut kredileri KKDF ve BSMV'den muaftır.

Bir başka senaryoda ise satıcı mevcut kredisini kapatmamış, alıcı ise konutu üzerindeki ipoteği ile satın almayı kabul etmiş olabilir. Bu durumda ilgili tapu dairesi evin üzerinde ipoteği bulunan bankayı haberdar eder. Banka bilgilendirme sonrası, satıcının kredisine KKDF ve BSMV eklemek durumundadır.  

Enuygun.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İpotek ve haciz durumu sözleşmede yazacak
  • 01.11.2017 11:27

İpotek ve haciz durumu sözleşmede yazacak

Bakanlığın, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunduğu "Taşınmaz Ticareti Hak ...

İpotekli ev nasıl alınır veya satılır?
  • 20.10.2015 11:39

İpotekli ev nasıl alınır veya satılır?

Konut kredisi ile alınan evlerde satın alınan konutun ya da bir başka konutun üz ...

Barcelona'da ipotek mağdurlarını koruma önlemi
  • 10.09.2015 17:06

Barcelona'da ipotek mağdurlarını koruma önlemi

Belediye Başkanı Colau, 2 yıldan fazla süre boş tuttukları 12 daire için 3 banka ...

Eşinden habersiz evini ipotek ettirip kredi çekti...
  • 21.04.2015 10:24

Eşinden habersiz evini ipotek ettirip kredi çekti...

Yargıtay, “Eşin, kocasının borcundan haberi yok; aile konutu üzerine konulan ipo ...

Kredi karşılığı evini ipotek ettirenlere müjdeli haber!
  • 06.08.2012 13:31

Kredi karşılığı evini ipotek ettirenlere müjdeli haber!

Ankara 11. Aile Mahkemesi, evini eşinin rızası olmadan “ipotek” ettirip, borç pa ...