maritbet girişmaritbet
İnşaatın haritası ‘Dünya’dan sorulur

İnşaatın haritası ‘Dünya’dan sorulur

Dünya Harita, Türkiye'nin daha çabuk gelişmesi için gece gündüz demeden haritalar çizip ölçümler yapıyor.

İstanbul Boğaziçi'ndeki tüm köprüleri, Körfez Geçiş ve Haliç Metro Köprüsü gibi birçok köprünün ölçümlerini yapan Dünya Harita, bu alanda dünyanın en tecrübeli mühendislik firmaları arasında yer almak üzere emin adımlarla ilerliyor.

Harita, inşaat, hafriyat, alt yapı ve ortak sağlık güvenliği gibi alanlarda faaliyet gösteren Dünya Harita, projelere altlık teşkil edecek haritaları hazırlıyor. Arsa ve arazileri ölçtükten sonra alt yapı hizmetlerini tamamlayan firma, sorumluluğu daha sonra üst yapıya devrediyor.

Dünya Harita şu anda Ankara'nın sembolü olan Atakule'nin ölçümlerini yapıyor.

Dünya Harita kurulduğu 2006 yılından bu yana geçen 10 yılda Karayolları, Polimeks, İzmir ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri, DHMİ, İller Bankası, DSİ, TOKİ, Emay Mühendislik, TJK, BİM, Baray İnşaat, Bayraktar İnşaat, 29 Mayıs Üniversitesi, Makyol, Akçansa ve Krea Gayrimenkul gibi birçok firmanın projelerinin harita ve ölçümlerini üstelendi.

Hafriyat işi de yapıyorlar

Kamuoyunun yakından tanıdığı markalı konut üreticileri Artaş, Ağaoğlu, Tahincioğlu, Sur Yapı, Eroğlu, Taş Yapı ve Vartaş gibi firmaların projelerinde hafriyat alan Dünya Harita, Fikirtepe direnişçisi Alaattin Demirel'in evinin hafriyatını da aldı. Firma bu türden binden fazla projeye imza attı.

Nerede Türk müteahhit varsa Dünya Harita orada

Yurtdışında Türk müteahhitlerinin hakim olduğu bölgelerde ölçümler yapan Dünya Harita, Türki Cumhuriyetler, Irak ve Libya'ya gitti. Tacikistan – Çin İpek Baharat Yolu'nun Afganistan sınırındaki 40 km.lik bölümünü ölçen Dünya Harita, bunlara ek olarak Kuzey Irak'ta yol ve fabrika ölçümü ile Libya'da röleve ve restitüsyon yaptı. Savaştan dolayı işlerini askıya alan Dünya Harita, ortamın durulması ile yeniden bu bölgelerdeki işlerine devam etmek istiyor. 

Köprü konusunda çok iddialılar

Birçok kamu ve özel sektör işinde mühendislik gerektiren projelere imza attıklarını dile getirerek sözlerine başlayan Dünya Harita CEO'su Hasan İssi, köprü konusunda dünya üzerinde kendileri kadar çok az firmanın çıkabileceğini ileri sürdü.

Bu zamana kadar 1. ve 2. köprünün halat değişimleri ile 3. Köprüsü, Körfez Geçiş Köprüsü, metronun üzerinden geçtiği Haliç Köprüsü ve yapılması planlanan Çanakkale Köprüsü'nün ölçümlerini yaptıklarını hatırlatan İssi, “Birlikte çalıştığımız firmaların tavsiyesi ile hareket ediyoruz. Yaptığımız işler referans oluyor. Bu zamana kadar organik büyüdük. Dışarıdan her hangi bir katkı almadan haritada 40 kişi, hafriyatta 20 kişi olmak üzere 60 kişilik bir ekibe ulaştık. Hedefimiz bu alanda Türkiye'nin en iyisi olmak” şeklinde konuştu.

Dünya Harita'nın ortakları Hasan İssi ve Mehmet Dosdoğru, Körfez Geçiş  Köprü'sünde önemli bir sorumluluk üstleniyorlar.

Ne kadar ekonomi, o kadar mühendislik!

Her tarafta olduğu gibi ekonomik şartların belirleyici olduğunu hatırlatan İssi, “Bir ülkenin mühendislik hizmetleri de ekonomisi gibi. Gelinecek yerler belli. Ekonomimiz daha iyi olsa dünyaya açılmanın hesabını yaparız. Çünkü dünya firmalarına baktığımızda maddi imkanlarının ne kadar güçlü olduklarına şahit oluyoruz. Örneğin Hollandalılar Çanakkale'de ölçüm yapmaya milyonlarca dolarlık gemi ile geldiler. Gemimiz olmadığı için bizden teklif veren bile olmadı” dedi.

Yurtdışında büyük projeleri etikten kaybediyoruz

Bu noktada ilginç bir tespitini dile getirmeden geçemeyen İssi, “Bilgi ve deneyim olarak yabancı mühendisler ile artık aynı seviyedeyiz. Belli standartlar ve teknoloji yakalandı. Ama mühendislik etiği ve ahlakında gerilemeler oldu. Bilgi tek başına işe yaramıyor. Bu alanda 2000 yılının bile gerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Mühendislik bilgi birikimi gerektiriyor

Mühendislik alanında bilgi birikiminin önemine vurgu yapan İssi, “3. Boğaz Köprüsü için gelen firma 1970'te ilk Boğaziçi Köprüsü'nü yapmış. Birikimli ve güçlü firmalar yıllara meydan okuyor. Dünyanın her yerinden iş alıyor ve geniş bir tecrübeleri oluyor. Onlarla yaptığımız toplantılarda engin bilgi birikimlerine şahit olduk. Hangi projede hangi sorunla karşılaştıklarını ve çözümün nasıl olduğunu anlatıyorlar” dedi.

Danışmanlık hizmeti verecek mimar ve mühendis yok 

Taahhütte Türkiye'nin iyi olduğunu ileri süren İssi, “O açıdan bize sadece inşaat işleri verilir, mimarlık ve mühendislik hizmetleri verilmez. Çünkü mimar ve mühendisimiz yok. Türkler olarak o nitelikte iş yapamıyoruz. Söz verdiğimiz kadar hesap yapıyoruz. Yabancılar 100 katını düşünüp hesaplayarak bina inşa ediyor. Onlar firmaların prestijini, borsadaki değerlerini düşünerek hareket ediyor. Bizse maliyeti düşürüp işi bitirmeye bakarız. Projenin devamlılığını düşünmeyiz. O açıdan büyük projeleri dizayn edecek işleri dışarından alamıyoruz” diye esefle konuştu.

İzmir Torba'yı planladılar

Planlı yapılaşmanın ilk adımlarından birisinin harita olduğunu işaret eden İssi, İzmir Büyükşehir Belediyesi için Torba'da 22 bin dönümlük ölçüm yaptıklarını ve kenti en küçük ayrıntısına kadar planladıklarını anlattı. Burada 40 kişilik bir ekiple bir yıl çalıştıkları belirten İssi, “İhaleye 7 firma girdi ve biz kazandık. Türkiye genelinde büyük işler nadir çıkar. İzmir tarihindeki en büyük ölçüm oldu. Torbalı'daki bütün imar planları, yapılacak tüm alt yapı planları, elektrik hatları, iletişim haltları… Hepsi bu haritaya göre yapılacak. Zarar ettik ama edindiğimiz tecrübenin fiyatı milyonlara değer” diye konuştu.

Plansızlık nedendir?

Mühendislik ve haritacığın gereği olarak planlamanın önemini sorduğumuzda İssi gerekçe olarak eğitim eksikliğini gösterdi. Zeki bir millet olduğumuzu savunan İssi, “Bizim kadar zeki millet yoktur. Fakat Türkler kafalarına yıldırım düşmediği takdirde düzelmez. Örneğin deprem düzeltti. Para kazanma hırsı, göçler ve zorunluluklar yönlendirirken yabancılar olabilecekleri öngörerek planlama yapıyorlar. Bence aradaki en büyük fark bu” diyerek sözlerini noktaladı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaatın haritası ‘Dünya’dan sorulur
  • 29.10.2015 13:15

İnşaatın haritası ‘Dünya’dan sorulur

Dünya Harita, Türkiye'nin daha çabuk gelişmesi için gece gündüz demeden haritala ...