maritbet girişmaritbet
“İnşaat sektöründe yüzde 4.5 büyüme bekliyoruz”

“İnşaat sektöründe yüzde 4.5 büyüme bekliyoruz”

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, bu yıl inşaat sektöründe yüzde 4.5 reel büyüme öngördüklerini belirtti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, "İnşaat sektörü geçen yıl yüzde 2,2 ve inşaat malzemeleri iç pazarı da reel olarak yüzde 4,8 büyüdü. 2015 yılında ise Türkiye ekonomisinde 3,5, inşaat sektöründe 4,5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında yüzde 4,5-5 reel büyüme öngörüyoruz" dedi.
 
İMSAD'ın yılda 4 kez düzenlediği "Gündem Buluşmaları" toplantısında "2015-2016 Türkiye Ekonomisi İçin Zorlu Dönem: AB İlişkileri ve Transatlantik Yatırım Ortaklığı Anlaşması" konusu ele alındı. Toplantıda, Derneğin her ay periyodik olarak yayımladığı Aylık Sektörel Raporu'nun Mart 2015 verileri ışığında ekonomi ve inşaat sektörüne yönelik ilk çeyrek sonuçları değerlendirildi.

"2015 yılı kolay geçmeyecek ancak karamsar değiliz"

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar konuşmasında, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin son göstergelerin 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılının da kolay geçmeyeceğini işaret ettiğini söyledi. 2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9, inşaat sektörünün yüzde 2,2, inşaat malzemeleri sanayi iç pazarının da reel olarak yüzde 4,8 büyüdüğünü belirten Hinginar, "2015 yılında ise ekonomide 3.5, inşaat sektöründe 4,5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında yüzde 4,5-5 reel büyüme öngörüyoruz" dedi.
 
Ekonomide ve inşaat sektöründe durgunluğun yanı sıra ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntıların inşaat malzemesi sanayinde üretimin küçülmesine neden olduğunu, ancak karamsarlığa kapılmaya gerek bulunmadığını ifade eden Hinginar, şunları kaydetti:
 
"Haziran ayında yapılacak genel seçimler nedeniyle ekonomide 'bekle-gör' dönemine girildi. Döviz kurlarındaki artıştan kaynaklanan kayıplar ile ekonomi politikalarına yönelik tartışmalar ekonomide güven kaybına neden oldu. Unutmayalım ki siyaset ve özellikle seçimler ekonomiyi doğrudan etkiliyor. Son iki yılda yaşadığımız seçimlerin öncesinde de ekonomi geçici olarak olumsuz etkilendi. Bu kez bu etkiyi daha fazla görüyoruz. İnşaat mevsiminin bahar aylarında başladığını dikkate aldığımızda, sektörün daralmasında mevsimselliğin de önemli bir etkisi olduğunu belirtmek gerekir."

"2014 yılında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 24,3 arttı"

İnşaat sektörüne ilişkin önemli bazı pozitif verilere dikkati çeken Hinginar, "Alınan konut ve konut dışı bina yapı ruhsatları, bir dönem sonraki inşaat harcamaları için önemli bir göstergedir. 2014 yılında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 24,3 artmıştır" bilgisini verdi.
 
Bu artışın yeni inşaatların başlayacağını gösterdiğini belirten Hinginar, "Konut satışlarının da geçtiğimiz şubat ayında yüzde 15 oranında arttığını görüyoruz. Mart ayı itibarıyla, konut kredileri hacmindeki yıllık büyüme yüzde 15,8 düzeyine ulaştı. Avro bölgesinde geçen yıl durgunluk yaşanan inşaat sektörü harcamaları da bu yılın ilk aylarında yüzde 3 büyümüştür" ifadelerini kullandı.
 
Fethi Hinginar, Türkiye İMSAD çatısı altındaki 81 sanayi firması ve 29 sektörel dernek ile birlikte, ihracat pazarlarını çeşitlendirerek sektördeki daralmayı aşmaya çalıştıklarını söyledi.
 
Geçen inşaat malzemeleri ihracatının 21,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2015 ocak ayında ise yıllık bazda 20,8 milyar dolara gerilediğini kaydeden Fethi Hinginar, 2015 yıl sonu itibarıyla inşaat malzemelerinde ihracat hedeflerinin 23 milyar dolar olduğunu kaydetti.

İnşaat sektörü özel sektör yatırımları ile büyüdü 

Türkiye İMSAD Danışmanı Dr. Can Gürlesel ise 2014 yılında inşaat harcamalarında kamu payının yüzde 10,8 küçüldüğünü, özel sektör harcamalarının ise yüzde 9,4 büyüdüğüne dikkati çekti.
 
Gürlesel, 2014 yılında Türkiye'nin toplam inşaat harcamalarının 162 milyon liranın üzerinde olduğunu belirterek, "Bu toplam içinde kamunun payı cari fiyatlarla 61 milyon lira, özel sektörün payı ise 101 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu sonuç da inşaat sektörünün, özel sektör yatırımları ile büyüdüğünü gösterdi" değerlendirmesini yaptı.
 
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de ABD Merkez Bankası 'nın (Fed) parasal genişlemenin sonlandırılması için dünya ekonomilerindeki kritik beklentileri nasıl dengeleyeceğini bilemediğini söyledi.
 
Fed'in her adımının dünyanın çeşitli piyasalarında infiale yol açabildiğini dile getiren Alkin, "Fed bir açıklama yapacak, adamlar kendini jiletliyor, öteki 'köprüden atlarım' diyor. Fed tüm beklentileri nasıl yöneteceğini tasarlamaya çalışıyor, yani ne yapacağını bilmiyor. Çünkü eninde sonunda bunu yapacak ama insanları da buna hazırlamaya çalışıyor" diye konuştu.
 
Bu yılın tüm dünya için zorlu bir ekonomi maratonu olacağına işaret eden Alkin, nitelikli ihracatın önemine dikkati çekti.
 
Toplantıda düzenlenen panelde, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol, AB İlişkileri ve Transatlantik Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın (TTIP) Türkiye ekonomisi için önemini anlattı.
 
İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Gürlesel de Türkiye ve dünya ekonomisi ve inşaat sektörüne ilişkin beklenti ve öngörülerini paylaştı.
 
"İnşaat malzemesi üretimi yüzde 12, ihracatı yüzde 19 düştü"
Toplantıda paylaşılan İMSAD Mart 2015 Aylık Sektör Raporu'na göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2015 ocak ayında yüzde 12,1 düştü. 26 alt sektörden 18'inde üretim gerilerken, 22 alt sektör yüzde 10'un üzerinde azaldı.
 
Çimento, düz cam, hazır beton, taş ve mermerler ile plastik inşaat malzemeleri üretimindeki gerileme de yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşti. Ocak 2015'te inşaat malzemesi ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 geriledi ve yıllık ihracat 20,8 milyar dolar oldu.
 
Türkiye 2014'te 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişti. Ocak 2015'te Türkiye'nin inşaat malzemesi ithalatı ise yüzde 7,2 geriledi ve 666 milyon dolar oldu, yıllık ithalatı 9,24 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Konut satışları yüzde 15 arttı 

Şubat ayında konut satışları 95 bin 21 adet ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Bu artış, büyük ölçüde ikinci el satışlarından kaynaklandı. Yılın ilk 2 ayında, ikinci el konut satışları ise yüzde 11,1 artarak 102 bin 555 adet oldu. Yeni konut başlangıçları için önemli bir gösterge olan birinci el konut satışları da aynı dönemde yüzde 0,5 arttı.
 
Yılın ilk 2 ayında yeni konut fiyat artışları ise durağan seyrini sürdürdü. Yıllık fiyat artışı yüzde 6,9 ile enflasyonun altında gerçekleşti. Son bir yılda yeni konut fiyatlarında en yüksek artış, yüzde 7.0 ile, 3+1 tipi konutlarda görüldü. Konut kredileri büyüklüğü de mart 2015'te 130 milyar liraya ulaştı ve yıllık büyüme yüzde 15,8 olarak gerçekleşti.
 
Alınan yeni inşaat işleri 2015'in ilk 2 ayında 1,4 puan arttıktan sonra, martta 0,9 puan geriledi. Buna karşın yeni alınan işler seviyesi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 3 puan yukarıda gerçekleşti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'
  • 23.02.2017 16:07

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, İM ...

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ
  • 20.01.2012 16:38

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri İMSAD’ın düzenlediği toplantıda buluştu. ...

Ytong ailelerin sağlıklı evlerde yaşamasına öncü oluyor
  • 09.06.2021 10:11

Ytong ailelerin sağlıklı evlerde yaşamasına öncü oluyor

Çevre ve enerji dostu, nefes alan, hafif yapı malzemeleriyle Ytong, ülkemizde sa ...

Türk Ytong, 2021’de kesintisiz üretime odaklandı
  • 22.01.2021 11:04

Türk Ytong, 2021’de kesintisiz üretime odaklandı

Yapı malzemesi sektörünün öncü kuruluşu Türk Ytong, 50. Ytong Yetkili Satıcılar ...

Armatür sektörü akıllı ürünlerle büyümeyi hedefliyor
  • 26.09.2020 10:32

Armatür sektörü akıllı ürünlerle büyümeyi hedefliyor

Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, geçtiğimiz yılı 1,5 milyar dolar ihracatl ...

Binalar yangından nasıl korunmalı?
  • 07.09.2020 10:36

Binalar yangından nasıl korunmalı?

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, binaların yangından korunması ...