maritbet girişmaritbet
İnşaat sektöründe canlanma yok!

İnşaat sektöründe canlanma yok!

Firmalar ellerindeki gayrimenkulleri bugünkü piyasa fiyatlarıyla satmaya kalksalar büyük miktarda zararı realize etmek durumunda kalacaklar" diyen Yavrucu, iddia edildiği gibi inşaat sektöründe canlanma olmadığını bildirdi


 

 
CNBC-E Business Dergisi, 236 üst yönetici (CEO) arasında yaptığı araştırma sonunda, en başarılı CEO olarak Alarko Holding Üst Yöneticisi Ayhan Yavrucu'yu seçti.
CNBC-E Business Dergisi son sayısında en başarılı CEO seçtiği Alarko Holding Üst Yöneticisi Ayhan Yavrucu'yu kapak yaparak, röportaj gerçekleştirdi.

Son yaşanan global krizde Alarko Holding'i yüzde 10'un üzerinde büyütmeyi başaran ve CNBC-E Business'ın 236 CEO arasında yaptığı araştırmada en başarılı CEO olarak seçtiği Yavrucu, röportajda, 2012'den önce yeni inşaat projelerine başlamayacaklarını çünkü Türkiye'de şu anda oldukça sorunlu ve büyük bir gayrimenkul sektörü bulunduğunu söyledi. "Firmalar ellerindeki gayrimenkulleri bugünkü piyasa fiyatlarıyla satmaya kalksalar büyük miktarda zararı realize etmek durumunda kalacaklar" diyen Yavrucu, iddia edildiği gibi inşaat sektöründe canlanma olmadığını bildirdi.
kriz de nasıl hareket ettiklerine ilişkin değerlendirmede bulunurken Türkiye'de 1987, 1991, 1994, 1998, 2001 ve 2008 yıllarında krizler yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
 
"Biz 1987'de de gelişmeleri izleyerek olabilecekleri önceden tahmin etmiş ve o sıra elimizde bulunan bazı gayrimenkulleri satarak likiditemizi güçlendirmiştik. Kredilerimizi olabildiğince azaltıp, mali yapımızı sağlamlaştırmıştık. Ve 1987 krizi bize şunu öğretti. Her şeyden önce ekonomik krizden etkilenmemeniz mümkün değildir. Fakat finansal açıdan güçlüyseniz o zaman krizin etkileri görece olarak azalır ve size birtakım fırsatlar sunar."
 
Yavrucu, "1987'den beri aynı kriz reçetesini mi uyguluyorsunuz?" sorusuna verdiği yanıtta ise, Alarko'nun konservatif bir kurum olduğunu, düşünce sistematiğini ve prensiplerini zamanın şartlarına uygun olarak zenginleştirip geliştirebildiğini, ancak radikal şekilde değiştirmediğini kaydetti.
 
Holding'in ana omurgasını hep koruduğunu, iş yapma kültürünün belli olduğunu anlatan Yavrucu, dış finansmanı kaldıraç olarak kullanan, borçla büyümeyi hedefleyen bir topluluk olmadıklarını, öz kaynak ve yabancı kaynak dengesini her zaman kabul edilebilir oranların altında tuttuklarını bildirdi.

Çünkü dünyada ortalama 5 yılda bir kriz yaşandığını bildiklerini ve kimsenin krizin etkilerinden kaçamayacağını ifade eden Yavrucu, Alarko'nun temel prensibinin ve kendilerinin öncelikli hedeflerinin şirketin finansal parametrelerini her zaman üst seviyede tutmak olduğunu anlattı. Yavrucu, "Bizim bir sihrimiz varsa, o da bu" dedi.
 
"CANLANMA FALAN YOK"
Türkiye'de 2012'den önce yeni inşaat projelerine başlamayacaklarını çünkü ülkede oldukça sorunlu ve büyük bir gayrimenkul stoku bulunduğunu belirten Yavrucu şöyle dedi:
"Sorunlu diyorum çünkü bu projelerin tamamı yüksek hammadde fiyatları ile inşa edildi. Bugün hammadde fiyatları geriledi ve şu anda satılmayı bekleyen projelerin maliyetleri yüksek kalmış durumda. Firmalar elindeki gayrimenkulleri bugünkü piyasa fiyatlarıyla satmaya kalksalar büyük miktarda zararı realize etmek durumunda kalacaklar. Bu zararlar içlerinden bazılarını iflasa bile sürükleyebilir. Biz stratejimizi bu yönde belirledik. Yeni projelerin hiçbirine başlamadık. 2011'in sonuna kadar da bekleyeceğiz. Türkiye'deki mevcut gayrimenkul stoğu bu durumdayken inşaat sektöründe 2012'den önce canlanma beklemek fazla iyimserlik olur. (Canlanma başladı, fiyatlar yükseliyor) diye haberler okuyorum. Bunların hiçbiri gerçekçi değil. Bu sektörde canlanma falan yok."
  • Etiketler:

Yorum Yaz