maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü yeni düzenlemeden memnun!

İnşaat sektörü yeni düzenlemeden memnun!

Cayma hakkını 24 ayla sınırlayan, müteahhitin geri ödeme süresini ise 180 güne uzatan kararname inşaat sektörünü sevindirdi.

Ön ödemeli konut satışlarında alıcıların cayma hakkı süresini 24 ayla sınırlandıran, sözleşmeden dönülmesi durumunda da müteahhitlerin tüketiciye parasını geri ödeme süresini 180 güne çıkaran Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemesi inşaat sektörü tarafından olumlu karşılandı.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, bir sivil toplum kuruluşu olarak üyelerinin menfaati kadar kamu yararını da düşündüklerini söyledi.

Bu açıdan bakıldığında düzenlemede eski uygulamaya göre iyileşmeler görüldüğünü dile getiren Tellioğlu, buna karşın birçok konutun dövizle satıldığı düşünüldüğünde cayma hakkı süresinin uzun olduğunu ifade etti. Tellioğlu, "Sözleşme imzalandığında belli bir döviz karşılığında taraflar anlaşıyor, ancak tüketici bir yıl sonra cayma hakkını kullandığında bir yıllık sürede oluşan kur artışı müteahhidi riske sokuyor. Cayma tazminatları da oluşan bu riski karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla cayma hakkı için belirlenen azami 24 aylık süreyi uzun bir süre olarak görüyoruz." dedi.

"Geri ödeme süresinin uzatılması aktörleri rahatlatacak"

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkanı Ali Taylan da müteahhitlerin, sözleşmeden dönülmesi durumunda alacakları tazminatın artırılması ve paranın tüketiciye geri ödenme süresinin uzatılması konusunda daha önceden de talepleri olduğunu belirtti.

Hükümetin de bu talebi dikkate alarak düzenleme yaptığını anlatan Taylan, "Düzenleme, sektörün önünü görmesi açısından yararlı olmuştur. Sonuç olarak müteahhitler aldıkları parayı çimentocuya, demirciye ya da yeni yatırımlara bağlıyor. Bu anlamda müteahhitler için geri ödeme süresinin uzatılması sektördeki aktörleri rahatlatacaktır." dedi. 

Cayma süresinin 24 ayla sınırlandırılmasının da tüketicilerin daha bilinçli hareket etmelerine olanak tanıyacağını ifade eden Taylan, düzenlemenin genel anlamda hem alıcının hem de müteahhidin yararına olduğunu vurguladı. 

"Müteahhitlerin alıcıyı da düşünmeleri gerekiyor"

Emlak Müşaviri Salim Taşçı da daha önceki yıllarda cayma ve müteahhide tazminat hakkı gibi uygulamaların bulunmadığını söyledi. Hükümetin kentsel dönüşüme ivme kazandırmak için elinden geleni yaptığını belirten Taşçı, şöyle konuştu:

"Müteahhitlerin de bu ivmeye katkı sağlamaları ve aynı zamanda alıcıyı düşünmeleri gerekiyor. Sonuç olarak müteahhit aldığı parayı bankaya yatırmıyor, götürüp demirciye, çimentocuya veriyor. Bu açılardan bakıldığında cayma hakkı süresinin 24 ay olması müşteri için bir dayanak. Müteahhitlerin geri ödeme süresinin 180 güne çıkarılması da müteahhit açısından bir avantaj. Böyle değerlendirildiğinde düzenlemeyle hem müteahhit hem de alıcı güvenceye alındı, iki taraf da rahat etti."

Düzenleme ne getiriyor?

KHK kapsamındaki düzenlemeye göre, ön ödemeli konut satışlarında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3-6 ay için yüzde 4'üne, 6-12 ay için yüzde 6'sına ve 12-24 ay için de yüzde 8'ine kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek.

Sözleşmeden dönüldüğünde, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...