maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü için önemli iş birliği!

İnşaat sektörü için önemli iş birliği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında yeni bir eğitim programı başlatıldı.

“Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü”; Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem tarafından bugün imzalandı.  Protokolle eğitim programı hayata geçirilmiş oldu. 81 ilde düzenlenecek eğitimler ile; yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin geliştirilmesi sağlanacak. Eğitimlerden hali hazırda “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” ile çalışan 384 bin usta faydalanacak. 

“Yapılarımızın yetkin ustalar eliyle üretilmesi sağlanacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İmza Töreni”nde yaptığı konuşmada, “Bu çok önemli işbirliğinin, inşaat sektörümüz ve inşaatlarda çalışan ustalarımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin nişanesi olacak şehirleri oluşturmanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Bakan Sarı, “Hedefimiz, ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmanın gerektirdiği ilk şey; mühendislik, planlama, mimarlık ve yapı müteahhitliği gibi alanlarda çalışanların, kayıt altına alınması ve yeterliklerinin belgelendirilmesidir” diye konuştu. 

Bakan Sarı, inşaat ustalarının eğitim alarak bu donanımla işgücü piyasasına çıkmalarının bir diğer öncelikleri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 

“2010 yılında gerçekleştirdiğimiz düzenlemeler ile inşaat ustalarının kayıt altına alınması, eğitimleri ve belgeli usta çalıştırılması konusunda, ilk ciddi adımı atmış olduk. Bu kapsamda, şu anda, yaklaşık 384 bin kişinin verdiğimiz Geçici Ustalık Yetki Belgesi ile çalışmaktadır.” 

Sektör için kalifiye eleman yetiştirilecek

Bugün atılan imzalarla, uygulamanın uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sürecine dönüştüğüne dikkat çeken Bakan Sarı, “Protokolün hayata geçmesiyle; Geçici Ustalık Belgesi'ne sahip yapı ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağız. Sonra da Yapı Ruhsatı'na tabii inşaatlarda yetkinlik belgesine sahip ustaların çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede, nitelikli yapılarımızın, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalarımız eliyle üretilmesi sağlanmış olacaktır” dedi. 

Bakan Sarı, eğitim programı süresince yürütülecek çalışmaları ise şöyle özetledi:

“Bakanlığımız; ustaların eğitimi için talep toplayacak ve koordinasyonu sağlayacak. Eğitimler; Milli Eğitim Bakanlığımızın görevlendireceği uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ise; eğitime ilişkin organizasyon, SGK, eğitici giderleri gibi ihtiyaçları karşılayacak. Ustalara mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimler verilecek, daha sonra atölye eğitimiyle, ustalar uygulama yapma şansı elde edecekler.  Böylece, bir yandan, bilinen yanlış uygulamalar düzeltilirken; diğer taraftan iş güvenliği, doğru malzeme seçimi ve uygulama bilinci verilerek sektör için kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanacaktır.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir'de 4,9 büyüklüğünde deprem! Hasarlı binalar var!
  • 04.11.2022 09:35

İzmir'de 4,9 büyüklüğünde deprem! Hasarlı binalar var!

İçişleri Bakanı Soylu, merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan 4,9 büyüklüğündeki ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Bakanlıktan Kurban Bayramı tatili için 81 il valiliğine "trafik" genelgesi!
  • 06.07.2022 09:07

Bakanlıktan Kurban Bayramı tatili için 81 il valiliğine "trafik" genelgesi!

İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı tatilinde kara yollarında alınacak tedbirlere ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"
  • 21.04.2022 18:55

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...